Iεράπετρα: ξανά στους δρόμους για το νοσοκομείο

Μια μεγάλη συγκέντρωση με πάνω από 1.000 κατοίκους πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας (πόλη με πληθυσμό 30.000). Ήταν η δεύτερη συγκέντρωση σε διάστημα ενός μήνα, με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου της πόλης και τις μεθοδευμένες ενέργειες υποβάθμισής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το νοσοκομείο βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ, με τις περισσότερες κλινικές να υπολειτουργούν, 6 γιατρούς να αποχωρούν άμεσα και αρκετούς άλλους να περιμένουν να ανοίξουν θέσεις σε κεντρικότερα νοσοκομεία, από τις 11 προσλήψεις που ζητήθηκαν, εγκρίθηκε μόνο μία. Κάθετα αρνητική, υπήρξε, επίσης η υφυπουργός υγείας στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε υπαναχώρησης. Στο νέο υγειονομικό χάρτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη το νοσοκομείο Ιεράπετρας είναι Κέντρο Υγείας.

Είχε προηγηθεί μία ακόμα συγκέντρωση, μπροστά στο νοσοκομείο, πριν από τρεις εβδομάδες, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων. Αφορμή, πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα, ήταν η απαράδεκτη, αυταρχική και εξευτελιστική προς το προσωπικό συμπεριφορά του διοικητή του νοσοκομείου, ενός εκ των “αρίστων” της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που εντέλει, κάτω από τις αντιδράσεις και εν όψει εκλογών, απομακρύνθηκε.

Η κινητοποίηση της 29ης Σεπτεμβρίου οργανώθηκε από ένα φιλανθρωπικό σύλλογο της πόλης που έχει δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνοντας χρήματα και αγοράζοντας εξοπλισμό για το νοσοκομείο. Το γεγονός αυτό προσδιόρισε και τη δυναμική της συγκέντρωσης: Δεν αναδείχθηκε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις – η σκόπιμη και μεθοδευμένη διάλυση του ΕΣΥ τόσο από τη σημερινή όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κυριάρχησε η αίσθηση μιας άδικης και μεροληπτικής πολιτικής σε βάρος του συγκεκριμένου νοσοκομείου (που του υποκλέπτουν το προσωπικό και το υποβαθμίζουν). Δεν άργησε η συγκέντρωση να μετατραπεί σε κομματική παρέλαση τοπικών και κεντρικών στελεχών (εκλογές έρχονται άλλωστε), όπου όλοι λίγο-πολύ (δήμαρχος, μητροπολίτης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, βουλευτές κ.λπ.), ομόθυμα και ομόψυχα δήλωσαν τη συμπαράστασή τους, υπερθεμάτισαν για το δίκιο των αιτημάτων και ευχήθηκαν καλούς αγώνες, λες και δεν ήταν οι ίδιοι και τα κόμματά τους που ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια του ΕΣΥ.

Αυτό, ωστόσο, δε μειώνει τη σημασία της παρουσίας του κόσμου, που για πρώτη φορά εδώ και χρόνια συμμετείχε με τέτοια μαζικότητα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Θυμίζει, ίσως, την αρχή των μεγάλων κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν πριν 10 χρόνια (με καταλήψεις, δικαστήρια, πορείες πολλών χιλιάδων, κ.λπ.) ανατρέποντας τα σχέδια όλων των κυβερνήσεων από τότε μέχρι σήμερα για συρρίκνωση και υποβάθμιση των δύο από τα τρία δευτεροβάθμια νοσοκομεία που διαθέτει ο νομός. Το επόμενο ραντεβού δόθηκε για την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου το πρωί, για μετάβαση στο Ηράκλειο στα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Το ζητούμενο είναι η ριζοσπαστικοποίηση και η πολιτικοποίηση του αγώνα της τοπικής κοινωνίας, που φαίνεται να ξεκινά, ώστε να έχει μια ελπίδα συσπείρωσης και δραστηριοποίησης των κατοίκων και – γιατί όχι– την προσωρινή έστω ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων.

Μαρία Κτιστάκη