Στεφανοβίκειο Βόλου: επέκταση των αμερικάνικων βάσεων

Σύμφωνα με το 2ο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που υπογράφηκε στις 14 Οκτώβρη 2021, κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου «Στρατηγικού Διαλόγου» των δύο κυβερνήσεων στην Ουάσιγκτον (o «Διάλογος» ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ), οι ΗΠΑ θέλουν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των υποδομών που χρησιμοποιούν σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από «προκαταρκτική διάσκεψη» στο Βόλο στις 12 Γενάρη 2022, στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στρατόπεδο Περισσάκη στο Στεφανοβίκειο (έδρα της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού, που είχε ήδη παραχωρηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη δύναμης ελικοπτέρων στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης “Atlantic Resolve”), σχεδιάζονται: α) «Τυπικά Έργα» όπως νέες κατασκευές εγκαταστάσεων, βελτιώσεις και αναβαθμίσεις αεροδρομίων, ανακαινίσεις κτιρίων, σημεία καυσίμων, αναβαθμίσεις υποδομής, επισκευή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. β) «Πιθανά Μελλοντικά Έργα», όπως αναβαθμίσεις υποδομών και αποθήκευση καυσίμων. Ενώ βρίσκονται «υπό σχεδιασμό» και «μελλοντικά έργα σε επιπλέον τοποθεσίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει για διαθέσιμο κονδύλι 49 εκ. δολαρίων, ώστε 7-10 κατασκευαστικές εταιρίες να αναλάβουν τα έργα για 5 έτη (με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης του συμβολαίου). Το μικρότερο συμβόλαιο έχει ύψος 50.000 δολάρια, το μεγαλύτερο 15. εκ., με δυνατότητα αναπροσαρμογών. Οι κατασκευαστικές που επιλέχθηκαν (μια ελληνική, τρεις αμερικάνικες, άλλες τρεις από Ηνωμένη Αραβικά Εμιράτα, Ισπανία, Ιταλία) πρότειναν «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την έναρξη και διαχείριση δύο ταυτόχρονων δειγμάτων έργων». Το πρώτο δείγμα έργου αφορούσε την κατασκευή ενός υπόστεγου συντήρησης, συνολικής αξίας μικρότερης από 1 εκ. δολάρια. Το δεύτερο την αναβάθμιση της υποδομής επικοινωνιών στο Στρατόπεδο Περισσάκη, συνολικής αξίας μικρότερης των 800.000 δολαρίων.

Σε αυτή την αναβάθμιση υπάγεται και μία πρόσφατη αναζήτηση εργολάβου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για τη μελέτη και κατασκευή ενός νέου δικτύου οπτικών ινών για τις επικοινωνίες εντός της βάσης (οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν μέσα στον Σεπτέμβρη). Οι ενδιαφερόμενες ανάδοχες επιχειρήσεις για το δίκτυο πρέπει να συμπληρώσουν έως τις 23 Αυγούστου μια «Αίτηση Πρόσβασης», με τα σημεία ανά την επικράτεια που έχουν προσωπικό ή ανθρώπους, καθώς από τη μεριά των ΗΠΑ ζητείται επίβλεψη και χρήση αυτών των σημείων.

Όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται ενώ η ελληνική κυβέρνηση και τα ΜΜΕ καμαρώνουν ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει το κύριο κέντρο ανεφοδιασμού των δυτικών ιμπεριαλιστών γύρω από την Ουκρανία. Δηλαδή ότι και η χώρα μας βρίσκεται όλο και πιο πολύ στο επίκεντρο ή στο στόχαστρο των κινδύνων από μια εξάπλωση των πολεμικών συγκρούσεων. Επίσης, αποκρύπτεται επιμελώς ότι στις βάσεις που είναι σπαρμένες σε όλη τη χώρα γίνονται προετοιμασίες για την αποθήκευση πυρηνικών και άλλων επικίνδυνων υλικών.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι, με την αμέριστη βοήθεια των ελληνικών κυβερνήσεων, που «τα δίνουν όλα» για να διατηρούν την στήριξή τους. Η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου έρχεται όλο και πιο κοντά. Δεν πρέπει να αφήσουμε τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ να μετατρέψουν όλο τον κόσμο σε ερείπια για να διατηρήσουν τα κέρδη και τις ζώνες επιρροής τους. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον τυχοδιωκτισμό της ελληνικής αστικής τάξης να μας σύρει ακόμα πιο βαθιά στον κίνδυνο, για τα δικά της συμφέροντα. Βασικό μας καθήκον αποτελεί ο ανυποχώρητος αγώνας απέναντι στη δική μας αστική τάξη και τα επιτελεία της, που στέκονται οι πιο πιστοί και «δεδομένοι» σύμμαχοι των ΗΠΑ. Η πάλη απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και όλες τις αστικές δυνάμεις, που μαζί (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.) εφαρμόζουν αυτή την πολιτική, η αποδυνάμωση του ΝΑΤΟϊκού στρατοπέδου με τη διαρκή πάλη ενάντια στους εξοπλισμούς και για την έξοδο της χώρας μας, είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποτροπή της καταστροφής ακόμα μεγαλύτερων πολέμων.