Σωματικοί «έλεγχοι» παιδιών από την βρετανική αστυνομία

Νέες αποκαλύψεις για προκλητικές παραβιάσεις και παράτυπους ρατσιστικούς ελέγχους της βρετανικής αστυνομίας βγήκαν στη δημοσιότητα.

Η επίτροπος για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, Ρέιτσελ ντε Σόουζα, στην Αγγλία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο, η αστυνομία να καταφεύγει στο γδύσιμο παιδιών προκειμένου να υποβληθούν σε σωματικές έρευνες.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 650 περιστατικά σε 2 χρόνια, με τη μεγάλη τους πλειονότητα να είναι μαύροι έφηβοι. Η επίτροπος είχε προσφύγει στην Σκότλαντ Γιαρντ και απαίτησε να της υποβάλλουν στατιστικές όσον αφορά τους σωματικούς ελέγχους σε παιδιά, ύστερα από την γνωστοποίηση μιας σωματικής έρευνας στην οποία υποβλήθηκε μία 15χρονη μαύρη έφηβη στο ιατρείο του σχολείου της, το 2020. Ο έλεγχος που υπέστη από δύο γυναίκες αστυνομικούς έγινε χωρίς την παρουσία τρίτου ενηλίκου προσώπου, ενώ η έφηβη είχε περίοδο, με την αιτιολογία ότι είχε πάνω της κρυμμένη κάνναβη. Η έφηβη δήλωσε πως υπέστη βαθύ ψυχικό τραύμα από αυτή τη μεταχείριση και η υπόθεση αυτή πυροδότησε διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τις στατιστικές που ήρθαν στην επιφάνεια μεταξύ του 2018 και του 2020, περίπου 650 νέοι και νέες, από 10 έως 17 ετών, υποβλήθηκαν σε αυτό το είδος σωματικών ερευνών. Το 58% εξ αυτών δηλώθηκε από τους αστυνομικούς με τον όρο «μαύροι», καθώς επίσης πάνω από το 95% ήταν αγόρια. Ακόμη, στο 23% των περιπτώσεων, οι σωματικές έρευνες έγιναν χωρίς παρουσία τρίτου ενηλίκου, παρόλο που είναι προϋπόθεση βάση νόμου, με εξαίρεση μόνο σε έκτακτες καταστάσεις.

Μετά από μία σειρά σκανδάλων που συγκλόνισαν την βρετανική αστυνομία το τελευταίο διάστημα, η αρχηγός της, Κρέσιντα Ντικ, αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτησή της, οπότε αντικαταστάθηκε από τον πρώην αρχηγό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Μαρκ Ρόουλι.

Να σημειωθεί ότι σε περισσότερες από τις μισές έρευνες δεν υπήρξε καμία δίωξη, γεγονός από το οποίο συμπεραίνεται ότι οι σωματικοί έλεγχοι ήταν αδικαιολόγητοι και είχαν άλλο σκοπό. Πρόκειται για μεθόδους που προκαλούν τραυματικές εμπειρίες στα παιδιά και βλάπτουν τον ψυχισμό τους, ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί και η ρατσιστική πτυχή του ζητήματος.

Δεν μας ξαφνιάζουν τέτοια φαινόμενα, είναι γνωστό ότι η αστυνομία όλων των χωρών είναι υπεύθυνη για δολοφονίες, βασανισμούς, ξυλοδαρμούς απέναντι σε καταπιεζόμενους, φτωχούς, εργάτες, μετανάστες και αγωνιστές. Πρόκειται για ρατσιστικές συμμορίες που δεν διστάζουν να προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να κακοποιούν και να παρενοχλούν ακόμη και παιδιά.

Τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά!

Αγώνας για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των παιδιών και κάθε καταπιεζόμενου από το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τους μηχανισμούς καταστολής του, ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία.