ΣΣΠ: Μια αναγκαία απάντηση στους σύγχρονους μνημονιακούς υμνητές της Χούντας και τον Α. Συρίγο

ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ ΜΕΤΑ, Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΧΟΥΝΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ

Στις 14 Ιουλίου 2022, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον νέο αντιεκπαιδευτικό νόμο-πλαίσιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο υφυπουργός παιδείας Α. Συρίγος, σε ένα ανιστόρητο, προκλητικό, αλλά και υπολογισμένο παραλήρημα, δεν δίστασε να επιτεθεί στην εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973 καθώς και στη μεγάλη σημασία που έχει μέχρι σήμερα για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους νέους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας νεοφιλελεύθερος, κυβερνητικό στέλεχος και μέλος της Νέας Δημοκρατίας επιτίθεται με τόσο μένος ενάντια στον καθοριστικό αυτό σταθμό του ελληνικού εργατικού κινήματος, που επέδρασσε αποφασιστικά στην διαμόρφωση του μεταπολιτευτικού καθεστώτος και στην κατάκτηση της δημόσιας – δωρεάν παιδείας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας.

Ο Συρίγος δεν δίστασε να μιλήσει για μια «πολιτική μυθολογία με επίκεντρο το Πολυτεχνείο», κομμάτι του οποίου είναι οι φοιτητικές παρατάξεις και οι «για ψύλλου πήδημα διαδηλώσεις», ενώ ταύτισε τα πιο πρωτοπόρα κομμάτια του φοιτητικού κινήματος με «χούλιγκανς που διακατέχονται από μια ψευδοεπαναστατική υποκουλτούρα». Ανέφερε πως «το Πολυτεχνείο δεν έριξε τη χούντα». Μίλησε για «διαδηλωτές που θεωρούν ότι κάνουν αντίσταση όταν πηγαίνουν σε ταβέρνες με παϊδάκια τραγουδώντας αντάρτικα», ενώ λίγες μέρες μετά «ξανάχτυπησε» λέγοντας πως «Το να τραγουδάς αντάρτικα σε καθεστώς Δημοκρατίας … είναι πρόβλημα για τη Δημοκρατία». Αλήθεια μήπως η κυβέρνηση σκέφτεται να επιβάλει στη νεολαία τι μουσική θα ακούει και τι βιβλία θα διαβάζει; Γιατί τόση απέχθεια για το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός; Γιατί τέτοια παραχάραξη της ιστορίας;

Όμως οι λόγοι τους είναι κατανοητοί. Η μανία, ιδιαίτερα σήμερα, των μνημονιακών να χτυπήσουν με κάθε δυνατό τρόπο και ψέμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν προέρχεται μόνο επειδή στους κόλπους τους κρύβουν νοσταλγούς-θαυμαστές του Παπαδόπουλου, του Ιωαννίδη και των βασανιστών της Δικτατορίας. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στους κόλπους της δηλωμένους οπαδούς φασιστικών και ακροδεξιών ιδεολογιών (Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης κ.λπ.). Όπως ο στενός σύμβουλος του Μητσοτάκης, Σ. Καλύβας, που έχει βαλθεί να ξεπλύνει όλα τα εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού εργατικού κινήματος, τους ταγματασφαλίτες, το μετεμφυλιακό αστυνομικό κράτος και το παρακράτος του (με τις δολοφονίες αγωνιστών κ.λπ.) – και ο οποίος πρόσφατα ανακάλυψε ότι οι συνταγματάρχες, που επέβαλαν τη χούντα, μακροπρόθεσμα ενεργούσαν για την στερέωση της… δημοκρατίας!

Οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την εγκληματική πολιτική τους εντείνουν την καταστολή, ενισχύουν διαρκώς το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και προωθούν μια στρατηγική «έντασης», ως μόνο αντίβαρο στις απανωτές αποτυχίες τους να αντιμετωπίσουν κάθε κρίση και πρόβλημα, και στην απομόνωση όπου τους οδηγούν οι άγριες ταξικές πολιτικές τους. Στις σχολές, εισάγουν την ΟΠΠΙ, θεσπίζουν νέο αυστηρό πειθαρχικό κανονισμό για τους «παραβάτες» που τολμούν(!) να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, τοποθετούν κάμερες και καταργούν τον συνδικαλισμό και ουσιαστικά τις δημοκρατικές διαδικασίες των φοιτητών-εργαζομένων. Εγκαθιδρύουν ένα καθεστώς «χούντας» μέσα στις σχολές, για να μπορέσουν να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει έπειτα από μια δεκαετία μνημονιακών και αντιεκπαιδευτικών επιθέσεων. Η σπίλωση των αγώνων και της δράσης του φοιτητικού-εργατικού κινήματος και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί μία ιδεολογική επίθεση που έχει ως στόχο να αποσυνδέσει τα δικαιώματα από την ταξική πάλη – και έτσι να στρώσει τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερα χτυπήματα των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων.

Δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι απέναντι σε αυτούς που επιτίθενται στις σπουδές, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας. Με καταλήψεις, συγκρούσεις και διαδηλώσεις, να ανατρέψουμε τον νέο αντιεκπαιδευτικό νόμο-Πλαίσιο και να αγωνιστούμε ενάντια στην μετατροπή των σχολών σε φυλακές. Να παλέψουμε με τα «Πολυτεχνεία της γενιάς μας» ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τη διάλυση των σπουδών και των ελευθεριών μας. Η νεολαία πρέπει να δράσει ως πυροκροτητής μιας εξέγερσης διαρκείας που θα συγκρουστεί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και με όλο το σημερινό άθλιο και ζοφερό καθεστώς, που τσακίζει το μέλλον και τη ζωή μας.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ    

sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com           e-mail:[email protected]