Αντεπίθεση των Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες: Ενάντια στους μισθούς πείνας, την ακρίβεια και την εντατικοποίηση

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ, ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και την νεολαία ολοένα και χειροτερεύει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει πολλάκις την υποταγή της στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, στέλνοντας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ξοδεύοντας δημόσιο χρήμα το οποίο περικόπτουν από υγεία-παιδεία, εμπλέκοντας μας όλο και πιο βαθιά σε έναν άδικο ενδοϊμπεριαλιστικό πόλεμο. Πριν ακόμη φανούν έντονα οι συνέπειες αυτού του πολέμου, τα νοικοκυριά στενάζουν ήδη από το νέο κύμα ακρίβειας.

 Φυσικά η κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων δεν έχει κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη εξαθλίωση. Αντί να καταργήσει το ΦΠΑ, τον φόρο του φτωχού, στα είδη βασικής κατανάλωσης, περηφανεύεται για την -πενιχρή για τους εργαζόμενους- μείωση του ΕΝΦΙΑ. Φυσικά ούτε λόγος για ουσιαστική αύξηση των μισθών. Από 1η Μαΐου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε μόλις 50 ευρώ(!) στα 713 μικτά! Μια αύξηση που δεν καλύπτει ούτε κατά διάνοια τις αυξήσεις των τιμών της τελευταίας δεκαετίας. Πόσο μάλλον μπροστά στα αυξημένα ενοίκια, τους ιλιγγιώδεις λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, τις τεράστιες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, πρώτης ανάγκης και καύσιμα. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 9,4%, η πορεία του του εδώ και μήνες είναι ανοδική και έτσι εκτιμάται ότι θα συνεχίσει.

Όλα αυτά ακολουθούν μια δεκαετία βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών, που έχουν τσακίσει το βιοτικό επίπεδο. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση έκανε την πανδημία ευκαιρία για να περάσει σωρεία αντεργατικών μέτρων, με βασικό παράδειγμα τον Ν. Χατζηδάκη. Χαρίζοντας κάθε ελευθερία στους εργοδότες, καταργούν ουσιαστικά το 8ώρο, αυξάνουν το όριο των νόμιμων υπερωριών, επεκτείνουν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους, απελευθερώνουν ακόμη περισσότερο τις απολύσεις, μειώνοντας παράλληλα το ύψος της αποζημίωσης, ενισχύουν το διευθυντικό δικαίωμα. Σαν να μην έφταναν αυτά, χτυπούν με τον νέο νόμο για τον ΟΑΕΔ, το δικαίωμα μας στο ταμείο ανεργίας. Για να τα επιβάλλουν όλα αυτά χτυπούν τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων. Επιβάλλοντας την ηλεκτρονική ψήφο και το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και των συνδικαλιστών, ενώ έχουν ήδη καταργήσει ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία.

Η πανδημία ανέδειξε ειδικά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών τον εργασιακό μεσαίωνα. Η τηλεργασία φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Μια κατάσταση ιδιαίτερα βολική για την εργοδοσία, αφού δεν χρειάστηκε να ξοδέψει ευρώ για μέτρα προστασίας και λειτουργικά έξοδα. Αντίθετα αυτά τα επωμιστήκαμε οι εργαζόμενοι. Χρησιμοποιώντας κατά κανόνα τον δικό μας εξοπλισμό, αναγκασμένοι να δουλεύουμε ακόμη κι απ’ την κουζίνα του σπιτιού μας, διογκώνοντας τους λογαριασμούς της θέρμανσης και του ρεύματος. Απομονωμένοι, αναμφισβήτητα πιο ευάλωτοι στις επιθέσεις εργοδοτών και προϊσταμένων. Επιχείρησαν ακόμη και να επιβάλλουν κάμερες μέσα στα ίδια μας τα σπίτια για να μπορούν να μας επιτηρούν! Και για όσους δουλέψαμε από τα τηλεφωνικά κέντρα η κατάσταση ήταν εξίσου τραγική. Στριμωγμένοι σε μικρές αίθουσες χωρίς επαρκή εξαερισμό, έλλειψη απολύμανσης, ακουστικά των 5 ευρώ που χρησιμοποιούσαμε από κοινού με συναδέλφους(!), χωρίς δωρεάν τεστ, εκθέτοντας την υγεία μας σε κίνδυνο καθημερινά.

Είναι γνωστό ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι από τους πιο εντατικοποιημένους. Είτε πρόκειται για τηλεπωλήσεις είτε για υποστήριξη πελατών, οι στόχοι και τα κριτήρια της καθημερινής αξιολόγησης είναι εκτός πραγματικότητας. Οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί, η πίεση και οι φωνές καθημερινό φαινόμενο, με μόνιμη την απειλή της απόλυσης ή της μείωσης ωραρίου, αν δεν είμαστε αποδοτικοί.

Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι!

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχτούμε τους μισθούς πείνας, τα πενιχρά μπόνους του ανταγωνισμού, την κατάργηση των δικαιωμάτων μας, την ασυδοσία και την ταπείνωση από τους εργοδότες. Ενωμένοι, οργανωμένοι σε κάθε χώρο δουλειάς μπορούμε να κερδίσουμε. Απέναντι στην νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης, που μας θέλει μόνους και ατομικοποιημένους, να προτάξουμε τους κοινούς μας αγώνες για μια ζωή με αξιοπρέπεια!

  • Άμεση και ουσιαστική αύξηση των μισθών
  • Να παρθούν μέτρα ενάντια στην ακρίβεια- κατάργηση του Φ.Π.Α. στα βασικά αγαθά
  • Μέτρα υγιεινής, πρόληψης και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους
  • Κάτω ο ν. Χατζηδάκη και όλοι οι αντεργατικοί και μνημονιακοί νόμοι
  • Καμιά συμμετοχή – εμπλοκή στον πόλεμο. Ούτε ευρώ για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας.

 

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ