Κάηκε η Πεντέλη: Ένα ακόμη έγκλημα της κυβέρνησης – Να τους διώξουμε με τους αγώνες μας!

Έρμαιο των φυσικών καταστροφών γίνεται πάλι η χώρα, αφού για ένα ακόμη καλοκαίρι καίγεται από πυρκαγιές, δημιουργώντας μια αφόρητη και αβίωτη κατάσταση.

Η «ετοιμότητα» των ά(χ)ριστων του Μητσοτάκη φάνηκε ξανά στην Πεντέλη, μια περιοχή 27 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, επιβαρυμένη από δεκάδες πυρκαγιές στο παρελθόν. Η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουλίου είχε αποτέλεσμα να καούν σπίτια, δασικές εκτάσεις, ενώ λίγο έλειψε να καταστραφεί ολοσχερώς το Παίδων Πεντέλης. Ενώ πάλι είδαμε τον κόσμο να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, με λάστιχα από τα σπίτια κ.λπ. να παλεύει να σώσει ό,τι σώζεται. Οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί στο Λεκανοπέδιο, που έτσι κι αλλιώς ζουν κάτω από πολύ επιβαρυμένες συνθήκες (ιδιαίτερα μετά και τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές), θα αντιμετωπίσουν μια ακόμα τρομακτική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και τις συνέπειες της καταστροφής των περιουσιών τους.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι συντριπτικές. Το «επιτελικό κράτος»-μπάχαλο έχει γίνει ο φόβος κι ο τρόμος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων: φοβόμαστε μην καταστραφούμε από τις πλημμύρες και τα χιόνια τον χειμώνα, μην καούμε από τις φωτιές το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, καθώς υπάρχει έλλειψη μέσων και προσωπικού, απουσία οποιουδήποτε σοβαρού σχεδίου και έλλειψη αντιπυρικών μέτρων. Και μάλιστα όλα αυτά στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από τις συσσωρευμένες επιπτώσεις των προηγούμενων αλλαγών και καταστροφών στο περιβάλλον.

Αυτή η παράλυση, ανικανότητα και απουσία της κυβέρνησης και του κράτους δεν είναι τυχαία ή συγκυριακή. Οφείλεται στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της «μείωσης του κράτους», ξεπουλώντας όλη την δημόσια περιουσία για την αποπληρωμή του χρέους, οδηγώντας και στην απόλυτη εξαχρείωση αυτών των κυρίαρχων ελίτ. «Εκκενώστε κι ας καεί το σύμπαν» είναι το σχέδιό τους. Αυτό είναι και τώρα το σχέδιό τους, στέλνοντας την αστυνομία να κάνει εκκενώσεις – δικαίως, μιας και είναι η μόνη υπηρεσία που είναι υπερπλήρης σε προσωπικό!

Συνεχώς αρπάζουν κάθε πλούτο, εξυπηρετούν τα συμφέροντα ιδιωτών φίλων τους, με επενδυτές real estate και ανεμογεννήτριες. Δεν δίνουν τίποτα για πυροπροστασία, δεν τους νοιάζει να αφήσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες ξεκρέμαστες και τις υποδομές γυμνές (ενώ θεριεύουν οι εξοπλισμοί και η ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής), ακόμα κι όταν χρειάζεται να προστατευτεί στοιχειωδώς η ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον. Μένουν πιστοί στην ιερή προσήλωσή τους (όπως και όλες οι αστικές ελίτ παγκόσμια) στους νόμους της «αγοράς» και του καπιταλιστικού κέρδους: που ακόμα και τώρα, με την περιβαλλοντική καταστροφή να ξεσπάει απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη, απαγορεύει κάθε πραγματική λύση βασισμένη σ’ έναν δημοκρατικό-κοινωνικό σχεδιασμό με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Όσο κι αν προσπαθούν τα ΜΜΕξαπάτησης να «βγάλουν λάδι» την κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρυφτεί η οργή του κόσμου για την αυτονομημένη ελίτ του Μητσοτάκη. Κοροϊδεύει για δήθεν επιδόματα- ψίχουλα που έδωσε για τα πανάκριβα τιμολόγια του ρεύματος, αδιαφορεί για την ακρίβεια που έχει τσακίσει μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, όπως αδιαφορεί για την παράλυση των κοινωνικών υπηρεσιών. Πέρα από ακραία νεοφιλελεύθερη είναι και φιλοπόλεμη, σπρώχνοντάς μας ολοένα και περισσότερο σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντά της, δίνοντας εξωφρενικά ποσά για πολεμικούς εξοπλισμούς, χτίζοντας σ’ όλη την επικράτεια βάσεις του ΝΑΤΟ, προετοιμάζοντας ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο, επιδιδόμενη όλο και περισσότερο σε γκαγκστερικές ενέργειες ενάντια σε άλλα κράτη στην περιοχή. Ο πόλεμος για τις «ευρωπαϊκές αξίες» απέναντι στη Ρωσία θα μας φέρει σ’ έναν εφιαλτικό χειμώνα με το ενεργειακό και επισιτιστικό πρόβλημα να μεγαλώνει.

Παράλληλα, βυθιζόμαστε σε έναν πολιτικό βούρκο. Η κυβέρνηση της διαφθοράς, παρέα με την «ανεξάρτητη» ταξική δικαιοσύνη, είναι βουτηγμένη σε κάθε σκάνδαλο, και κάθε μέρα φαίνεται πιο ξεκάθαρα η σαπίλα τους. Η «καταπληκτική ποιότητα ζωής» που ευαγγελίζονται οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι, είναι μια ζωή ανασφάλειας για όλους τους «από κάτω». Στον νεοφιλελευθερισμό, αν πιάσει φωτιά, κάηκες. Αν βρέξει, πνίγηκες. Αν χιονίσει, εγκλωβίστηκες. Κι αν βιάσεις και είσαι φίλος του Μητσοτάκη, κυκλοφορείς ελεύθερος…

Ως εδώ! Μόνο οι αγώνες μας μπορούν να σταματήσουν τον κατήφορο. Είναι ζωτικής σημασίας πια να ενωθούμε και να οργανωθούμε παντού, για να διώξουμε αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική κυβέρνηση. Άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σ’ έναν μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα, απαιτώντας πραγματικές λύσεις για την επούλωση των πληγών από τις πυρκαγιές και για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής μας!