Η άποψή μας: Πωλούνται ή χαρίζονται τα πάντα

Από την Εργατική Πάλη Ιουλίου-Αυγούστου

 

Πωλούνται ή χαρίζονται τα πάντα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (1/7), η Ελλάδα είχε τον 5ο υψηλότερο πληθωρισμό ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, με τον εναρμονισμένο δείκτη καταναλωτή να φτάνει το 12% (τελικά είναι 12,1%, ο υψηλότερος εδώ και σχεδόν 30 χρόνια), από 10,5% που είχε φτάσει τον Μάη, ενώ παρουσίασε και την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση σε ένα μήνα με 2,5%. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί –δεν φαίνεται στο γενικό δείκτη– ότι οι αυξήσεις σε τρόφιμα αυξήθηκαν πάνω από 30%. Αυτή η τρομερή αύξηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα τρόφιμα επιβαρύνουν περισσότερο το λαϊκό και εργατικό εισόδημα, γιατί εκτός από την αύξηση αυτή καθ’ εαυτή, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ΕΦΚΑ (Ιούνιος 2022) για τον Ιούνιο του 2021: α) 1 στους 3 εργαζομένους (741.286 ή 29,10%) σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, αμείβεται με μισθό 330€ καθαρά (398€ μεικτά) και β) ο μέσος μισθός στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα είναι 817€ καθαρά (943 € μεικτά)! Αυτά τα δυο στοιχεία δείχνουν μια πρωτοφανή κατάρρευση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια, μια ραγδαία φτωχοποίηση των εργαζομένων, μια έκρηξη του αριθμού των «μερικά απασχολούμενων εργαζόμενων» και των φτωχών και διαρκώς φτωχοποιούμενων εργαζόμενων.

Αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έχουν οδηγήσει σε μια πολύ μεγάλη πτώση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), που έφτασε να είναι μόλις 17% υψηλότερο από της Βουλγαρίας (η φτωχότερη χώρα της ΕΕ), όταν το 2009 ήταν υπερδιπλάσιο!

Ακόμη μια «επιτυχία»

Σύσσωμη η κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων πανηγύρισε την «έξοδο» από την Ενισχυμένη Εποπτεία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας απέναντι στους δανειστές/τοκογλύφους, κυρίως της ΕΚΤ. Δεν είπαν βέβαια αυτοί οι ά(χ)ριστοι όπως και τα ΜΜΕξαπάτησης, ποια ήταν τα ανταλλάγματα που δόθηκαν για αυτή την υποτιθέμενη έξοδο. Ουσιαστικά, ό,τι έχει απομείνει από την δημόσια περιουσία δόθηκε σαν αντάλλαγμα. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να μεταφερθούν στο «Υπερταμείο»: α) 10.119 ακίνητα του Δημοσίου που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών, β) 2.000 ακίνητα που ανήκουν σε άλλα υπουργεία, και γ) θα μεταφερθούν για να εκποιηθούν ή μισθωθούν τα παρακάτω περιουσιακά στοιχεία: Το OAKA, οι υποδομές ΔEΠA (φυσικό αέριο), η Εγνατία Οδός, η Αττική Οδός, οι Γούρνες Ηρακλείου, το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, το λιμάνι Ηγουμενίτσας, το λιμάνι Ηρακλείου, οι υπόγειες αποθήκες αερίου Νότιας Καβάλας.

Τέλος, ενώ όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια (επανα)κρατικοποιούν τις μεγάλες επιχειρήσεις ενέργειας και όχι μόνο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποίησε πλήρως τη ΔΕΗ και έχει μπει στον κατάλογο προς πώληση και η ΕΥΔΑΠ. Τα πάντα λοιπόν πωλούνται (νησιά, δάση, δρόμοι, οικοδομικά συγκροτήματα, παλιές ή νέες βιομηχανικές ή βιοτεχνικές μονάδες, ξενοδοχεία κ.ά.). Θα ξεπουλήσουν τα πάντα, όπου υπάρχει δημόσια περιουσία και ό,τι συνιστά πλούτο. Αυτό είναι το πρόγραμμά τους, αυτό ήταν το «επιτελικό κράτος» τους, και χωρίς περιστροφές και φτιασίδια, αυτός είναι ο καπιταλισμός στην κρίση και παρακμή του.

Όμως, οι κυβέρνηση των α(χ)ρίστων του Μητσοτάκη πρωτοτυπεί σε ακόμη έναν τομέα. Απαξιώνει συστηματικά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο για να μεταφέρει την εργασία τους στα δικά της παιδιά, τους αετονύχηδες «επιχειρηματίες». Έτσι μετά τη παραχώρηση της εκκαθάρισης των συντάξεων σε ιδιωτικά γραφεία, κάνει ένα ακόμη βήμα και εκχωρεί τη προετοιμασία του νομοθετικού έργου σε ιδιώτες. Ήδη, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία να οριστικοποιήσει το νομοσχέδιο, να συντάξει την αιτιολογική έκθεση και να συγκεντρώσει τα σχόλια από τη διαβούλευση. Πέρα από το επικίνδυνο της ιστορίας (ιδιώτες σε ρόλο νομοθέτη!), με ιδιώτες να αντικαθιστούν ουσιαστικά τους δημόσιους υπαλλήλους, αυτούς που αμείβονται από το Δημόσιο και δεσμεύονται να διαφυλάττουν το δημόσιο συμφέρον, αυτό που αποκαλύπτεται ξεκάθαρα είναι ότι το «επιτελικό» κατασκεύασμα Μητσοτάκη σημαίνει: λιγότερο κράτος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, περισσότερο κράτος για τα συμφέροντα των ημέτερων.

Η πολιτική τους οδηγεί στην καταστροφή

Όπως και να βαφτίζουν την πολιτική τους οι νεοφιλελεύθεροι του Μητσοτάκη και οι άλλες μνημονιακές δυνάμεις, τα αποτελέσματα των οικονομικών τους επιλογών είναι καταστρεπτικά για την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των λαϊκών μαζών. Και δυστυχώς τα χειρότερα έρχονται, μια που αυτές οι δυνάμεις έχουν καταστρέψει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας, χωρίς σταματημό, περιθωριοποιούνται: η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι – δεν είναι 8%-9%, και της γεωργίας ακόμη πιο κάτω, γύρω στο 7%.

Η εικόνα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων ότι «έρχονται επενδύσεις, έρχεται ανάπτυξη» κ.λπ., συντρίβεται από τα παραπάνω ενδεικτικά στοιχεία. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων αγριάνθρωπων της αγοράς, είναι όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο για να συνεχίσει την ίδια καταστροφική της πολιτική, δηλαδή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των καπιταλιστών και των ιμπεριαλιστών, και της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για την οποία ευθύνονται και οι άλλες μνημονιακές δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), δεν διορθώνεται από υποτίθεται «δημοκρατικές κυβερνήσεις» ή από γελοιογραφίες «προοδευτικών κυβερνήσεων» που μας φέρνουν στη μνήμη την «κυβέρνηση της Αριστεράς».

Η λύση απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση δεν βρίσκεται σε αυτές στις δυνάμεις και στα προγράμματά τους, που είναι αυτά που μας οδήγησαν στον γκρεμό και στην καταστροφή. Δεν χρειάζεται καμιά αυταπάτη, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα αλλά και επειδή έχει δοκιμαστεί πολλές φορές και πάντα οδήγησε σε μεγαλύτερη αποτυχία, δεν υπάρχει «μικρότερο κακό». Η πείρα μας οδηγεί στο ότι εμείς οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία πρέπει να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας, στους αγώνες, στις δικές μας λύσεις, σε μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων.