ΗΠΑ: εκτόξευση των κερδών της εξοπλιστικής βιομηχανίας 

Ενώ ο Μπάιντεν δίνει στον ουκρανικό στρατό «το πιο θανατηφόρο όπλο», η εταιρεία BΑΕ Systems επωφελείται από τον πόλεμο και αυξάνει τα κέρδη της στα ύψη 

 

του Jeremy Kuzmarov, 2 Iουλίου 2022 – μετάφραση από το globalresearch.ca 

 

Η αποστολή ισχυρών οβιδοβόλων τύπου M 777 αξίας 300 εκ. δολαρίων στην Ουκρανία αποτελεί έναν θρίαμβο για το λόμπι της BΑΕ Systems, μία από τις πολλές εταιρείες της πολεμικής βιομηχανίας που έχουν πλουτίσει από το θάνατο και την καταστροφή του πολέμου στην Ουκρανία. 

Στις 15 Ιουνίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα παρέχει επιπλέον 1 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία σε ένα πακέτο που περιλαμβάνει αποστολή οβιδοβόλων M 777, πυρομαχικών και παράκτιων αμυντικών συστημάτων. 

Την ώρα που γινόταν αυτή η ανακοίνωση, ο ουκρανικός στρατός βομβάρδιζε το Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», με τις ΗΠΑ να προμηθεύουν οβιδοβόλα μαζί με γαλλικά όπλα, σύμφωνα με το The Donbass Insider, σκοτώνοντας πέντε πολίτες και τραυματίζοντας επτά πυροσβέστες. Οι επιθέσεις πραγματοποιούνταν από ουκρανικές δυνάμεις στο Πέσκι, ένα χωριό όχι πολύ μακριά από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Patrick Lancaster, ένας βετεράνος του ναυτικού των ΗΠΑ που ασχολείται με τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία τα τελευταία οκτώ χρόνια, δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στις περιοχές που βομβαρδίστηκαν από τον ουκρανικό στρατό, μόνο άμαχοι. 

Με τη συνέπεια μιας κοινωνίας που καθυπέταξε τους αυτόχθονες πληθυσμούς με την χρήση στρατιωτικών τεχνολογιών, οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν την πεποίθηση ότι τα νέα υπερόπλα μπορούν να προσφέρουν νικηφόρα αποτελέσματα στους πολέμους. [1] 

Αγνοούν το αξίωμα του Γερμανού θεωρητικού Καρλ φον Κλαούζεβιτς ότι ο πόλεμος είναι «πολιτική με άλλα μέσα», πράγμα που σημαίνει ότι η νίκη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ευθυγράμμιση με τη σωστή πλευρά – κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της Ουκρανίας. 

Οι New York Times χαρακτήρισαν το οβιδοβόλο M 777 –το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στο Αφγανιστάν το 2005– ως «το πιο θανατηφόρο όπλο που έχει παράσχει η Δύση [στην Ουκρανία] μέχρι στιγμής». 

Εξαιρετικά φορητό από ξηρά, αέρα και θάλασσα, μπορεί να εκτοξεύσει έως και 40 χιλιόμετρα μακριά ή 25 μίλια μακρύτερα από το κύριο σύστημα πυροβολικού της Ρωσίας – και είναι ικανό να χτυπήσει σε απόσταση 10 μέτρων από έναν στόχο όταν συνδυάζεται με τα M982 Excalibur κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας, τα οποία έχει στείλει ο Καναδάς στην Ουκρανία. [2] 

Οι επίπεδες, κυλιόμενες πεδιάδες του Ντονμπάς είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για τα πυρά πυροβολικού σε σύγκριση με τους πυραύλους Javelin, που τοποθετούνται στον ώμο και ήταν αποτελεσματικοί στην εξουδετέρωση των εχθρικών δυνάμεων κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, όταν η Ρωσία στόχευε πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως το Κίεβο, όπως αναφέρουν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ. 

Η λεγόμενη Αμερικανική Λεγεώνα [ένωση βετεράνων του στρατού των ΗΠΑ, ένα είδος παραστρατιωτικής οργάνωσης – σημείωση της μετάφρασης] ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη αποστείλει 108 οβιδοβόλα M 777 στην Ουκρανία πριν από την υπογραφή του πιο πρόσφατου πακέτου βοήθειας από τον Μπάιντεν. 

Το Πεντάγωνο είχε ισχυριστεί ότι τα οβιδοβόλα είχαν άμεσο αντίκτυπο κατά την άφιξή τους στις 8 Μαΐου, επιτρέποντας στους Ουκρανούς να «περάσουν στην αντεπίθεση στο Ντονμπάς» και να «πάρουν πίσω κάποιες πόλεις που οι Ρώσοι είχαν πάρει στο παρελθόν». […] 

Έμποροι θανάτου 

Το οβιδοβόλο M 777 κατασκευάζεται από το αμερικανικό τμήμα της BAE Systems, του μεγαλύτερου κατασκευαστή όπλων στην Ευρώπη, η οποία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με 400.000 παρτίδες πυρομαχικών, αντιαρματικών πυραύλων και θωρακισμένων οχημάτων εξοπλισμένων με αντιαεροπορικούς πυραύλους. 

Η πρώην διευθύντρια της CIA Gina Haspel, η οποία είχε επιβλέψει βασανιστήρια πνιγμού σε «μαύρες τοποθεσίες» της CIA [μυστικές φυλακές, όπου οι κρατούμενοι είναι “άφαντοι” και δεν έχουν κανένα νομικό δικαίωμα ή άλλη προστασία], είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. 

Τον Μάρτιο, η BAE Systems χρηματοδότησε μια έκθεση όπλων στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου Ρώσοι κατασκευαστές όπλων υποκείμενοι σε κυρώσεις επέδειξαν μερικά από τα όπλα που χρησιμοποιούσαν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των τανκς, των ελικοπτέρων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

Σύμφωνα με το opensecrets.org, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ το 2020, η BAE Systems υποστήριξε με  569.202 δολάρια τις καμπάνιες υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος και 452.594 των Ρεπουμπλικάνων. Ο Τζο Μπάιντεν έλαβε 102.591 δολάρια σε σύγκριση με τα 94.966 δολάρια του Ντόναλντ Τραμπ. 

Επιπλέον αποδέκτες της γενναιοδωρίας της BAE ήταν τα αντιρωσικά γεράκια όπως η Πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi ($ 7,373), ο Steny Hoyer ($ 10.000), ο Chuck Schumer ($ 5,605), η Liz Cheney ($ 3,259 και άλλα $ 5,500 το 2022), ο Jamie Raskin ($ 4,089), ο Adam Schiff ($ 8,036), ο Mitch McConnell ($ 9,289), ο James Inhofe ($ 13,300) και η Lindsey Graham (R SC $ 11,383). [4] 

Μέχρι στιγμής φέτος, η BAE Systems έχει δαπανήσει 940.000 δολάρια για την άσκηση πίεσης στο Κογκρέσο. Το 2021, ξόδεψε 3,63 εκ. δολάρια. [5] 

Οι μετοχές της BAE Systems έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αυξανόμενες κατά 28% σε διάστημα δέκα εβδομάδων δίνοντάς της χρηματιστηριακή αξία 24 δισ. αγγλικών λιρών και τοποθετώντας την μεταξύ των 25 μεγαλύτερων εταιρειών του Financial Times Stock Exchange

Μία ομάδα Συντηρητικών στην Άνω Βουλή της Αγγλίας – ιδιαίτερα ο Λόρδος Glendonbrook, ο Υποκόμης Eccles και ο Λόρδος Sassoon, και οι Λόρδοι Lupton και Gadhia – έχει ο καθένας τους μετοχές αξίας 50.000 αγγλικών λιρών στην BAE Systems. [6] 

Ο Samuel Perlo Freeman, συντονιστής στην έρευνα για την εκστρατεία κατά του εμπορίου όπλων, είπε ότι η BAE Systems «όπως και άλλες μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες όπλων, βλέπουν τις τιμές των μετοχών τους να ανεβαίνουν στα ύψη με τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για μαζικό επανεξοπλισμό, διπλασιάζοντας τον ίδιο τον μιλιταρισμό που έχει φέρει θάνατο και πόνο στην Ουκρανία, την Υεμένη, αλλά και αλλού». [7] 

Τον Μάιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BAE Systems, Δρ. Charles Woodburn, δήλωσε στους επενδυτές: «Βλέπουμε ευκαιρίες για περαιτέρω βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών, καθώς οι πελάτες μας αντιμετωπίζουν το αυξημένο απειλητικό περιβάλλον». 

Πράγμα που σημαίνει ότι, ανταγωνιζόμενοι τους Ρώσους, μπορούν να προκύψουν μεγάλα κέρδη από τον πόλεμο της Ουκρανίας και οποιοσδήποτε συμβιβασμός ή διπλωματική λύση που θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο θα πρέπει να απορριφθεί. 

 Παραπομπές – Υποσημειώσεις 

[1] Βλ. H. Bruce Franklin, War Stars: The Superweapon and the American Imagination(Amherst, MA: University of Massachusetts Press, 2007). 

[2] Τα οβιδοβόλα είναι εξοπλισμένα με ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρκαγιάς που εξασφαλίζει εξαιρετική ακρίβεια. Σύμφωνα με ανώτερο στρατιωτικό στέλεχος, που μίλησε σε μια ενημέρωση του Πενταγώνου, οι καναδικές δυνάμεις εκπαίδευσαν τους πρώτους πυροβολητές του ουκρανικού στρατού, ακολουθούμενοι από την Εθνοφρουρά της Φλόριντα που δίδαξαν και άλλους πώς να τα χειρίζονται. 

[…] 

[4] Άλλοι αποδέκτες της Bae Systems το 2020 ήταν οι: Dianne Feinstein, Rafael Warnock, Jon Ossoff, James Risch, Dick Durbin, Marco Rubio, Tom Cotton, Bernie Sanders, Patrick Leahy, Tammy Duckworth, Alexandria Ocasio Cortez, Adam Smith, Elizabeth Warren και Amy Klobuchar. Όλοι ψήφισαν δισεκατομμύρια σε αποστολές όπλων στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Οι υποψήφιοι πρόεδροι του 2020 Pete Buttgieg και Andrew Yang πήραν επίσης χρήματα από την Bae Systems. 

[5] 20 από τους 29 εκπροσώπους λόμπι της Bae Systems το 2021 και 17 από τους 26 το 2022 κατείχαν προηγουμένως κυβερνητικές θέσεις εργασίας – ένα εξαιρετικό παράδειγμα της λεγόμενης «περιστρεφόμενης πόρτας», όπου τα ίδια πρόσωπα εναλλάσσονται μεταξύ δημόσιων και κυβερνητικών αξιωμάτων και θέσεων στην εξοπλιστική βιομηχανία (και γενικά στις μεγάλες επιχειρήσεις). Το νομοσχέδιο που προώθησαν περισσότερο οι λομπίστες ήταν το H.R.4350: Νόμος Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας για το Οικονομικό Έτος 2022, το οποίο προώθησε 777 δισ. δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες. 

[6] Adam Bychawski, “Αποκάλυψη: Η Ουκρανία κάνει τους Λόρδους πλούσιους από επενδύσεις σε όπλα”, Open Democracy, 17 Μαρτίου 2022, https://www.opendemocracy.net/en/dark-money-investigations/ukraine-war-uk-lords-richer-arms-investments-russia-bae-systems/ 

[7] Bychawski, “Revealed”.