ΣΣΠ: Άλλη μία έκτακτη προσθήκη στον νέο νόμο Πλαίσιο της Κεραμέως

Η Κεραμέως και ο Μητσοτάκης «αξιοποιούν» την περιουσία του ΑΠΘ, με το να την ξεπουλάν σε ιδιώτες – αετονύχιδες

Όλοι στις κινητοποιήσεις την Πέμπτη 14/7 ενάντια στη ψήφιση του νόμου:

ΑΘΗΝΑ: 6 μμ Προπύλαια

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: 6 μμ Περιφέρεια

 Η υπουργός Παιδείας την Τρίτη 5/7,  κατέθεσε τον νέο νόμο Πλαίσιο- ταφόπλακα για το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, τον οποίο θα ψηφίσει σε μία fasttrack διαδικασία την Πέμπτη 14/7. Στις ατελείωτες σελίδες αυτού του ν/σ περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν το κλείσιμο και την συγχώνευση σχολών, την γενίκευση της επιβολής διδάκτρων, το χτύπημα στον φοιτητικό συνδικαλισμό, την πλήρη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των πτυχίων. Ουσιαστικά, πρόκειται για μέτρα – τομές, που μετατρέπουν το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο σε ένα σούπερ μάρκετ γνώσεων και καταρτίσεων, που θα αφορά μόνο αυτούς που μπορούν να πληρώνουν δίδακτρα.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την στόχευση για δημιουργία «Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας των ΑΕΙ». Κάθε πανεπιστήμιο θα μπορεί να ιδρύει μια τέτοια εταιρεία, απαραίτητα μετοχική, υπεύθυνη για  το ξεπούλημα και τη λεηλασία της περιουσίας του δημόσιου πανεπιστημίου.

Πριν λίγες μέρες, όμως, η Κεραμέως είπε να συμπληρώσει αυτόν τον νόμο πλαίσιο – έκτρωμα, με δύο ακόμα εξοργιστικές προσθήκες. Η πρώτη είναι η διάταξη για την κατάργηση της διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας (για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2022/07/blog-post.html), ενώ η δεύτερη αφορά την «αξιοποίηση της περιουσίας του ΑΠΘ», δηλαδή το ξεπούλημά της σε ιδιώτες – αρπακτικά.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 296, το οποίο μάλιστα δεν υπήρχε στην εκδοχή του νομοσχεδίου που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, θίγει σημαντικά την περιουσία των πανεπιστημίων και συγκεκριμένα του ΑΠΘ. Με αυτό το άρθρο της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για το πέρασμα όλης της περιουσίας των ΑΕΙ σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ήδη σύμφωνα με καταγγελίες μελών του ΕΣΔΕΠ, η κυβέρνηση κάνει «δώρο» σε ιδιώτες- αρπακτικά χιλιάδες στρέμματα των δύο πανεπιστημιακών δασοκτημάτων του ΑΠΘ σε Περτούλι Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής, ενώ ταυτόχρονα «αξιοποιεί» το αποθεματικό της Φοιτητικής Λέσχης Σίτισης του ΑΠΘ. Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον Πρύτανη είναι το ξεπούλημα του ίδιου του αγροκτήματος του ΑΠΘ και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Άλλη μια τεράστια επίθεση στην δημόσια και δωρεάν παιδεία που έρχεται για να την διάλυση. Η ψήφιση του νέο νόμου πλαίσιο, κάθε φανερής και κρυφής διάταξής του πρέπει να μπλοκαριστεί από τους φοιτητές. Με συνελεύσεις που θα εμπλέκουν κάθε φοιτητή, με μαχητικές κινητοποιήσεις να διασφαλίσουμε ότι η παιδεία θα μείνει δημόσια και δωρεάν, να καταργήσουμε κάθε αντιεκπαιδευτικό νόμο της λαομίσητης κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και κάθε προηγούμενης.

·         Κάτω ο νέος νόμος – Πλαίσιο! Κάτω όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι Κεραμέως!

·         Λεφτά για παιδεία και κοινωνικές ανάγκες και όχι για εξοπλισμούς, βάσεις και αστυνομία!

·         Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους- Αύξηση της χρηματοδότησης για την μέριμνα. Έξω τα ΣΔΙΤ και οι ιδιώτες από το Πανεπιστήμιο!

·         Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους- Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης!

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ