ΣΣΠ: Κάτω τα χέρια από τους 8 αγωνιστές των ΕΑΑΚ στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Καταδικάζουμε τις πολιτικές διώξεις 8 φοιτητών/τριών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση που προκάλεσε η ίδια η υπουργός παιδείας Ν. Κεραμέως.

Η Ασφάλεια Χανίων καλεί σε προανάκριση 8 συνδικαλιστές φοιτητές και φοιτήτριες να δώσουν εξηγήσεις για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων 8 μήνες πριν. Οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Σύγκλητο και στην Κοσμητεία της σχολής ΗΜΜΥ τον Οκτώβρη του 2021, ως απάντηση στην απόπειρα εκκίνησης πειθαρχικής δίωξης για πολιτική δράση μέλους των ΕΑΑΚ. Ο συνάδελφός μας είχε απειληθεί με πειθαρχική δίωξη από τον Κοσμήτορα της σχολής ΗΜΜΥ με την κατηγορία της «αφισορρύπανσης», και ενώ οι απειλές έπεσαν στο κενό μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις εκατοντάδων φοιτητών, η Κεραμέως επενέβη το Νοέμβριο του 2021 ζητώντας εισαγγελική παρέμβαση. Το πρόσχημα έδωσε ο κοσμήτορας της σχολής, που είχε τοποθετηθεί δημόσια, συκοφαντώντας τις κινητοποιήσεις και μιλώντας μέχρι και για «ομηρία»! Πρόκειται για οργανωμένη από κοινού σκευωρία του Κοσμήτορα και της Κεραμέως, με στόχο την τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων φοιτητών και την ποινικοποίηση των αγώνων τους.

Η συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης αποτελεί ξεκάθαρα την εφαρμογή του ψηφισμένου νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση της κυβέρνησης που θέλει να επιβάλλει στα πανεπιστήμια: κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων (εξού και το μένος ενάντια στις παρατάξεις με τα «ενιαία ψηφοδέλτια» και τα δοτά «φοιτητικά συμβούλια»), την ΟΠΠΙ και την αστυνομοκρατία, την καταστολή. Όλα αυτά προκειμένου να σιγουρευτούν ότι θα επικρατεί σιγή ιχθύος στα πανεπιστήμια, ότι θα πάψουν να είναι χώροι πολιτικοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης και θα γίνουν αποστειρωμένες φυλακές με απώτερο σκοπό τη λειτουργία τους ως επιχείρηση, με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία τους.

Ήδη είναι σε δημόσια διαβούλευση ο νέος νόμος-πλαίσιο, που δεν είναι απλά άλλο ένα αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, αλλά ένα πλαίσιο που θα αλλάξει άρδην τη μορφή και τη λειτουργία του πανεπιστημίου, θα το μετατρέψει σε επιχείρηση με τους μάνατζερ να κάνουν κουμάντο και θα καταστρέψει κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Αυτό λοιπόν το χουντικό καθεστώς έρχεται να επισφραγίσει η πανεπιστημιακή αστυνομία, όπως και οι διώξεις αγωνιστών/τριών από το αστικό κράτος. Φυσικά οποιαδήποτε έκρηξη από την πλευρά του φοιτητικού κινήματος θεωρείται για την κυβέρνηση μεγάλη απειλή, καθώς μπορεί να συνεπάρει όλη την κοινωνία η οποία ασφυκτιά από την ακρίβεια, την φτώχεια, την εξαθλίωση, τα αντεργατικά μέτρα, τους εξοπλισμούς, τον πόλεμο.

Στεκόμαστε πλάι στους συμφοιτητές και συναγωνιστές μας. Όπως καταφέραμε ακόμη μία φορά να ακυρωθεί η εφαρμογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας, θα παλέψουμε με όσα μαχητικά μέσα πάλης διαθέτουμε, έτσι ώστε να πέσουν στο κενό οι σκευωρίες της κυβέρνησης και τα σχέδια της  για την ποινικοποίηση των αγώνων μας. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Με τους αγώνες μας, με φοιτητικούς συλλόγους ενεργούς και μαχητικούς, θα δώσουμε την απάντηση που τους αξίζει.

  • Καμία ποινική δίωξη σε βάρος των φοιτητών/τριών του Πολυτεχνείου Κρήτης
  • Κάτω ο νέος νόμος-πλαίσιο, ο νόμος Κ-Χ και η ΟΠΠΙ
  • Αγώνας διαρκείας απέναντι στην τρομοκράτηση του νεολαιίστικου κινήματος και στην ποινικοποίηση των αγώνων και του φοιτητικού συνδικαλισμού.