ΠΑ.Σ.Ε. Vodafone: H διοίκηση της εταιρείας μετατρέπει άλλους 48 εργαζόμενους σε external – εργολαβικούς

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Αρ. Πρωτοκόλλου: 19/2022

Αθήνα, 20/6/2022

H διοίκηση της εταιρείας Vodafone μετατρέπει άλλους 48 εργαζόμενους Vodafone σε external – εργολαβικούς

Με το «έτσι θέλω» αλλάζει τη σύμβαση εργασίας και τους μεταφέρει αυθαίρετα στην «360 Connect»

Στόχος της διοίκησης Vodafone είναι η εξαφάνιση των σταθερών σχέσεων εργασίας, η εξαφάνιση των εργαζομένων Vodafone

Συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 16/6 πραγματοποιήθηκε meeting τμήματος στο οποίο ανακοινώθηκε πως όλοι οι εναπομείναντες εργαζόμενοι Vodafone, επιπέδου team leader και κάτω, σε 2 τμήματα του Customer Operations, τα SME/Corporate & Mobile Back Office και Enterprise Fixed Ordering Back Office, μεταφέρονται στην 360 Connect. Η μεταφορά αφορά σε 48 εργαζόμενους και συμπληρώνει το «ξεφόρτωμα» των περισσότερων από τους τελευταίους Vodafone εργαζομένων στην θυγατρική – εργολαβική εταιρεία 360 Connect. Με αυτόν τον τρόπο οι Vodafone εργαζόμενοι που θα έχουν απομείνει στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών είναι στην κυριολεξία ελάχιστοι. Στην συνάντηση όπου ήταν παρόντες η manager του τμήματος, spvs και 2 εκπρόσωποι από τη διεύθυνση προσωπικού, ανακοινώθηκε πως η μεταφορά θα γίνει καθώς πλέον η εταιρεία προσαρμόζεται στον στρατηγικό της στόχο. Στις ερωτήσεις εργαζομένων γιατί γίνεται η μεταφορά, ενώ λίγα χρόνια πριν επέμεναν ότι δεν θα γίνει, απαντούσαν γενικά και αόριστα, με τον εκπρόσωπο του τμήματος προσωπικού να αναφέρει κάποια στιγμή το ότι «τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες…»(!).

Εκεί επίσης διαβεβαίωσαν -όπως το κάνουν συνήθως- ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, αλλά όταν ρωτήθηκαν για την τύχη της 360 Connect στο μέλλον δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν τίποτα.

Η νομική βάση της μεταφοράς, την οποία η διοίκηση επιχειρεί, είναι το Π.Δ.178/2002, με μία αυθαίρετη ερμηνεία της διοίκησης Vodafone κατά το πως κρίνει του τρόπου μεταφοράς.

Με το έτσι θέλω και λειτουργώντας καταχρηστικά, η διοίκηση, ενημέρωσε ότι η μεταφορά θα γίνει χωρίς την υπογραφή καμίας αλλαγής σύμβασης και δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής.

Η κίνηση αυτή είναι μια συνέχεια των πολύ δυσάρεστων αλλαγών στα εργασιακά θέματα που έχουν ακολουθήσει όλο το προηγούμενο διάστημα στη Vodafone.

Η επιχειρούμενη μεταφορά των εργαζομένων, είναι στην ουσία μία μετατροπή τους σε ελαστικά εργαζόμενους – επινοικιαζόμενους από το παράθυρο, εργαζόμενους σε μια εταιρεία που μπορεί και να αναλάβει άλλα project εκτός Vodafone στο μέλλον, αλλά και να πουληθεί σε άλλη εταιρεία ή σε άλλον ιδιοκτήτη.

Φαίνεται πως έτσι αντιλαμβάνεται τη διαχείριση των εργαζομένων η διοίκηση της Vodafone με τα «ωραία» αποτελέσματα στα surveys.

Προφανώς αυτή η αλλαγή αφορά και στην χειροτέρευση εξυπηρέτησης προς τον πελάτη, ο οποίος θα πληρώνει ακριβά για χειρότερες υπηρεσίες και προϊόντα.

Μάλλον έτσι καταλαβαίνουν οι διοικούντες την Vodafone «την βελτίωση της εμπειρίας των πελατών μας που είναι στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας».

Αυτή η χειροτέρευση θα αφορά και στις εργασιακές σχέσεις των υπολοίπων Vodafone αλλά και των external συναδέλφων μας, καθώς η «εξαφάνιση» του σταθερού προσωπικού από τη Vodafone μας επηρεάζει όλους.

Κανένας δεν μπορεί να περιμένει βελτίωση, ούτε καν διατήρηση ίδιων εργασιακών συνθηκών, όταν δίπλα του όλα αλλάζουν προς το χειρότερο.

Υπενθυμίζουμε πως συγκεκριμένη μεταβολή η Vodafone την έχει επιχειρήσει 2 φορές στο παρελθόν:

–          Με τη δημιουργία της Victus το 2012-2013, στην οποία ξεφορτώθηκε όλο το τεχνικό προσωπικό του ακραίου δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Οι συνάδελφοι τότε βρέθηκαν σε μία εταιρεία αντιμετωπίζοντας έντονη και απότομη εντατικοποίηση αλλά και μεγάλη εργασιακή αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις που είχαν γίνει τότε δεν εμπόδισαν μεν τη μεταφορά διασφάλισαν όμως ουσιαστικά τους όρους εργασίας τους και ανάγκασαν τη διοίκηση να επιλέξει το μοντέλο «αυτόματης μεταφοράς» μέσω του ΠΔ 178/2002.

–          Με τη μεταφορά των συναδέλφων από το 1399 και κάποιες υποστηρικτικές ομάδες (π.χ. filing) το 2018, μεταφορά που από την αρχή ανακοινώθηκε πως θα γίνει με τη χρήση του ΠΔ 178/2002. Τότε περίπου 60 συνάδελφοι βρέθηκαν στην 360 Connect παρά τη θέλησή τους. Λίγο αργότερα βέβαια η διοίκηση τους «μείωσε» καθώς απέλυσε Τ/Λς και λόγω συνθηκών «ευνόησε» τις παραιτήσεις. Οι συνάδελφοι τότε:

·         Μεταφέρθηκαν χωρίς μισθολογικές αλλαγές στον καταβαλλόμενο μισθό. Στη νέα μισθοδοσία η διοίκηση αρνήθηκε να απεικονίσει στο φύλλο μισθοδοσίας, πως διαμορφωνόταν ο καταβαλλόμενος μισθός με βάση τη Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχαμε επιτύχει το 2013.

·         Τα κουπόνια σίτισης (περίπου 20ευρώ το μήνα) τους αποδόθηκαν ως χρήμα στο μισθό.

·         Το συνταξιοδοτικό και το ιατροφαρμακευτικό πρόγραμμα τις Vodafone -μετά από παλινωδίες- τερματίστηκε και τους αποδόθηκε νέο, το οποίο ήταν κατά πολύ χαμηλότερο στα ποσά και στις καλύψεις δαπανών. Είναι το ίδιο που θα ισχύσει και τώρα.

Επισημαίνουμε πως τότε οι συνάδελφοι είχαν αντιδράσει σθεναρά, με κινητοποιήσεις και είχαν μεταφερθεί, χωρίς να υπογράψουν κάτι και χωρίς να αποδεχθούν τη μεταφορά. Μικρό μέρος συναδέλφων είχε κινηθεί με το Σωματείο μας και θεσμικά με καταγγελία στο Υπ. Εργασίας και στη συνέχεια δικαστικά με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγή κατά της μεταφοράς, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί φέτος μετά από πολλές αναβολές.

Θεωρούμε πως ανάλογες αντιδράσεις θα πρέπει να υπάρξουν και τώρα. Όχι μόνο γιατί η διοίκηση μας συμπεριφέρεται υποτιμητικά και μας μετακινεί σαν να είμαστε προϊόντα στο ράφι, αλλά γιατί η συγκεκριμένη μεταβολή στοχεύει ευθέως την σταθερή σχέση εργασίας με τη Vodafone και σκοπεύει τελικά στην μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στην εταιρεία. Καταλήγει δε να αφήνει και ακάλυπτο το παλαιό προσωπικό κάτω από μία ομπρέλα μίας εικονικής εταιρείας, της οποίας η τύχη δεν είναι δεδηλωμένη.

Τέλος, η επίκληση του ΠΔ 178/2002 περί μεταβιβάσεων εταιρειών και τμημάτων εκ μέρους της διοίκησης είναι καταχρηστική. Το κάνει γιατί δεν μπορεί να αποσπάσει τη συμφωνία μας για τη χειροτέρευση των όρων εργασίας μας. Δεν έχουμε να κάνουμε με οολοκληρωμένη μεταφορά τμήματος καθώς τα διοικητικά στελέχη παραμένουν υπάλληλοι της Vodafone και το μόνο που μεταφέρεται είναι η εργασιακή σχέση κάποιων μεμονωμένων υπαλλήλων γιατί έτσι εξυπηρετεί την εταιρεία να εντείνει την εκμετάλλευση απέναντί μας. Θα ήταν λάθος να δεχθούμε αδιαμαρτύρητα τη μοίρα που επιφυλάσσει για εμάς ο κάθε διευθυντής μετά από 10 έως 18 χρόνια εργασίας που μετρά ο κάθε συνάδελφος.

Η διοίκηση έχει καλέσει το Σωματείο σε συνάντηση για «για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στη σχεδιαζόμενη μεταβίβαση» αφού ανακοίνωσε τις ειλημμένες αποφάσεις της

Μετά από αυτό θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωση και τις προτάσεις μας προκειμένου να αντισταθούμε στην μετατροπή των εργαζομένων σε 360 Connect.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Vodafone-Πάναφον