Να αποσυρθεί η τροπολογία – έκτρωμα για τη ΛΑΡΚΟ

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε την Παρασκευή 10/6 μια τροπολογία έκτρωμα για τη ΛΑΡΚΟ, που πετάει στο δρόμο τους 1060 εργαζόμενους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τροπολογία 1) δίνεται η δυνατότητα στον ειδικό εκκαθαριστή να καταγγείλει όλες τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας (απολύσεις όλων των εργαζομένων), 2) δίνεται επίσης η δυνατότητα στον ειδικό εκκαθαριστή να προσλάβει όποιους θέλει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (2μηνα, 3μηνα κ.α.) ώστε να συνεχίζει να λειτουργεί η επιχείρηση μέχρι το οριστικό ξεπούλημα της σε ιδιώτες- αρπακτικά.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με μαζικές γενικές συνελεύσεις αποφάσισαν 24ωρη απεργία για την Τρίτη 14/6 (μέρα που ξεκίνησε η συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή) και πραγματοποίησαν μαχητικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Οι αποφάσεις των εργαζομένων πάρθηκαν παρά και ενάντια στις μεθοδεύσεις των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να σαμποτάρουν και να σταματήσουν τον αγώνα των εργαζομένων. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσουν «θετική» την τροπολογία γιατί έτσι «θα δοθούν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους».

Η ΛΑΡΚΟ είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ελλάδα, με εκτιμώμενη αξία κοιτασμάτων 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που καλύπτει το 6% της ζήτησης της ευρωπαϊκής αγοράς, στην οποία εργάζονται περισσότεροι από 1000 εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους ζουν στην περιοχή με τις οικογένειές τους. Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις με την κακοδιαχείριση και την απαξίωση την έχουν οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής. Τα εργοστάσια δουλεύουν πλέον μόλις στο 20% των δυνατοτήτων τους (μία από τις πέντε υψικαμίνους είναι σε λειτουργία), παραγγελίες απορρίπτονται, ενώ οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκ περιτροπής έχουν χάσει μέσα σε μόλις λίγους μήνες περίπου το 30% των καθαρών αποδοχών τους, το επίδομα άδειας είναι κομμένο, ενώ δεν εισέπραξαν και δώρο Πάσχα. Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, σε συνδυασμό με την απουσία συντήρησης και μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους, είναι ο τραγικός απολογισμός των 80 νεκρών συναδέλφων από εργατικά δυστυχήματα- δολοφονίες στα εργοστάσια της ΛΑΡΚΟ. Πρόκειται, ξεκάθαρα για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ, απαλλαγμένης από τα χρέη της αλλά και από το «βαρίδι» των εργαζόμενων.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ εδώ και 2 χρόνια βρίσκονται σταθερά στον αγώνα. Με απεργίες καταλήψεις, διαδηλώσεις παλεύουν για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους, τα σπίτια τους και για να κρατήσουν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή. Από την αρχή των κινητοποιήσεων στο πλευρό τους βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες όπως και μια σειρά από σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικές συλλογικότητες.

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

Μοναδικός τρόπος για να μην ζήσουμε σαν σκλάβοι, είναι εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι με βασικά μας όπλα, την αυτοοργάνωση, την ενότητα και την αλληλεγγύη μας, να τελειώσουμε μια και καλή με όλους αυτούς που τόσα χρόνια πλουτίζουν πάνω στις πλάτες μας. Με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες να απαντήσουμε στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει κυβερνήσεις και αφεντικά.

  • Να αποσυρθεί η τροπολογία-έκτρωμα για τη ΛΑΡΚΟ
  • Καμία απόλυση – καμία έξωση εργαζόμενου
  • Καταβολή όλων των δεδουλευμένων
  • Διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ – Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της