Φοιτητικές Εστίες: Ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση – ενοίκια – δίδακτρα

Εστίες δημοσιές – δωρεάν για όλους τους φοιτητές

Έξω οι εργολάβοι – ιδιώτες, οι «επενδυτές» αρπακτικά

 

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, ανήμπορη να διαχειριστεί την κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας, που αιμορραγεί υπό το βάρος του δυσθεώρητου χρέους, τον πληθωρισμό,  τις κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία, επιτίθεται με μένος στα δικαιώματα των εργαζομένων της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτό μαρτυρούν τα δεκάδες αντεργατικά νομοσχέδια που εφαρμόζονται, η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τα μέτρα «στήριξης»-ψίχουλα που ανακοίνωσε ο βοναπάρτης Μητσοτάκης και από την άλλη η τεράστια ενίσχυση, με κάθε τρόπο, του ιδιωτικού κεφαλαίου. Για άλλη μία φορά το βάρος της κρίσης φορτώνεται στις πλάτες του ελληνικού λαού που αντιμετωπίζει συνθήκες φτώχιας, εξαθλίωσης και πείνας από την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, την ανεργία. Σε αυτό το πλαίσιο η δημόσια περιουσία και η διάλυση του κράτους ξεπουλιέται σε ιδιώτες αρπακτικά-ημέτερους με μόνο σκοπό την κερδοσκοπία (ΔΕΗ, συντάξεις, ΕΣΥ κ.α.) και την επιβίωση του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού. Η εκπαίδευση προφανώς δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Από την εκλογή της η ΝΔ αλλά και ο υπόλοιπος μνημονιακός συρφετός προχωρούν ακάθεκτα, βήμα-βήμα, προς την διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Την Πέμπτη 19 Μαΐου, ο Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του για την φοιτητική μέριμνα ανέδειξε για άλλη μια φορά το σχέδιο της κυβέρνησης για την εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υποστήριξε ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν νέες εστίες σε κάθε πανεπιστήμιο μέσω προγραμμάτων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), οι οποίες θα είναι «φυσικά» επί πληρωμή. Σύμφωνα με την νεοφιλελεύθερη λογική του, θα αποτελέσουν μια «φτηνή ανταγωνιστική» λύση σε σχέση με τα πολύ υψηλά νοίκια στις κατοικίες. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των δηλώσεων του Υφυπουργού παιδείας Συρίγου, ο οποίος προ τριών μηνών μιλούσε για δημιουργία ιδιωτικών εστιών και ενιαία ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εισαγωγής όλων των φοιτητών. Η προσπάθεια μετατροπής των εστιών σε επιχειρήσεις τύπου real estate, που θα χωρούν μόνο όσους μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, κλιμακώνεται τώρα με τις προκλητικές δηλώσεις Μητσοτάκη, ο οποίος στα πλαίσια του «ολιστικού(!)» τρόπου σκέψης του, δεν λογαριάζει τους χιλιάδες φοιτητές που θα πεταχτούν από τα σπίτια τους και από το πανεπιστήμιο, γιατί δεν θα έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα-νοίκια. Σαν αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι φοιτητές θα πετιούνται εκτός εκπαίδευσης, κυρίως αυτοί που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο κόστος σπουδών, στο νέο πανεπιστήμιο σούπερ μάρκετ που οραματίζονται οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι της ΝΔ.

Στόχος τους η κατάργηση της δωρεάν στέγασης και φοιτητικής μέριμνας

Η κοροϊδία δεν έχει όρια! Η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως και οι προηγούμενες), έχει αποδείξει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της συνολικά για την δωρεάν εκπαίδευση αλλά και συγκεκριμένα για την φοιτητική στέγαση: Α) Ξεπουλούν τις Φοιτητικές Εστίες και λειτουργίες της Φοιτητικής Μέριμνας σε ιδιώτες-αρπακτικά, οι οποίοι κερδοσκοπούν-παρασιτούν πάνω στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Τους απαντάμε: Οι σχολές μας, οι εστίες μας, οι λέσχες κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και δεν είναι το μαγαζί των α(χ)ρίστων της ΝΔ ούτε κανενός ημέτερου επιχειρηματία-απατεώνα. Β) Αν σκόπευε κάποιος στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των φοιτητών, θα έχτιζε περισσότερες εστίες και θα αύξανε ριζικά την χρηματοδότηση για την Μέριμνα. Προς το παρόν, η κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο! Η χρηματοδότηση για την στέγαση (όπως και συνολικά για την εκπαίδευση) έχει μειωθεί κατακόρυφα την προηγούμενη δεκαετία, δεν επαρκεί ούτε κατά διάνοια για την κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών. Γι’  αυτό τα δωμάτια μένουν ασυντήρητα, δεν χτίζονται νέες εστίες, ολόκληρα κτηριακά συγκροτήματα μένουν εγκαταλειμμένα λόγω καταστροφών (π.χ. Εστίες Πάτρας). Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών, όχι το γεγονός ότι δεν είχαμε φοιτητικά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Γ) Ήδη λειτουργούν σε διάφορα ελληνικά πανεπιστήμια εστίες με ΣΔΙΤ (π.χ. πανεπιστήμιο Κρήτης). Εκεί, ενώ αρχικά δεν είχε θεσπιστεί κανένα ενοίκιο-αντίτιμο, είναι κοινή παραδοχή από τα «αρπακτικά» που επένδυσαν σε αυτές ότι κάποια στιγμή θα επιβληθούν κανονικά υποχρεωτικά νοίκια-χαράτσια. Σε συνδυασμό με τα «ενιαία κριτήρια», οι εστίες-ξενοδοχεία θα λειτουργούν με ένα πανελλαδικό πλαίσιο που θα επιβάλλεται κεντρικά από το Υπουργείο και θα πετάει έξω όποιον αδυνατεί να πληρώσει. Η «λύση» λοιπόν των α(χ)ρίστων της κυβέρνησης είναι να πετάξει εκτός εκπαίδευσης όποιον δεν έχει να πληρώσει. Δ) Το πλαίσιο λειτουργίας που σκοπεύουν να θεσπίσουν περιλαμβάνει επίσης και άλλα αντιδραστικά κριτήρια «Ευρωπαϊκού τύπου», όπως: 1) «καλή διαγωγή», 2) επίδοση σπουδών, 3) όριο σπουδών ν+2. Αυτά θα φέρουν μόνο περισσότερες εξώσεις και νέους αποκλεισμούς νέων από το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Αυτή η επίθεση εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ (όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) για τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Ήδη ο επερχόμενος αντιδραστικός Νέο Νόμος – Πλαίσιο που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι, θα περιλαμβάνει δίδακτρα, κλεισίματα-συγχωνεύσεις σχολών, δικτατορικά συμβούλια διοίκησης με «ανθρώπους της αγοράς» και μάνατζερ. Παράλληλα προωθούν την καταστολή εσπευσμένα, με εισβολές των ΜΑΤ και ΔΙΑΣ (π.χ. ΣΘΕ ΑΠΘ),  την Πανεπιστημιακή Αστυνομία που θα επιχειρήσει την είσοδό της μέσα στον Ιούνη, την εγκατάσταση τουρνικέ, για να τελειώσουν με το Φοιτητικό Κίνημα και να μας στερήσουν κάθε περιθώριο για αγώνα ενάντια στις άθλιες πολιτικές τους. Μάλιστα μετά τον καταποντισμό της κυβερνητικής παράταξης (ΔΑΠ) στις φοιτητικές εκλογές και συνολικά των αστικών δυνάμεων (ΠΑΣΠ, Μπλόκο), αλλά και η ανάγκη επίσπευσης των αντεκπαιδευτικών μέτρων κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για την διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμού και των συλλόγων. Η δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ δείχνει την διάθεση και το όραμα της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια.

Τι να κάνουμε;

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ προφανώς δεν αποτελούν λύση. Παρά τις αντι-νεοφιλελεύθερες κορώνες τους και την υποκριτική τους συμπαράσταση απέναντι στους φοιτητές ήταν αυτοί που έστρωσαν το έδαφος για τις συγχωνεύσεις αλλά και για τη γενικευμένη είσοδο των ιδιωτών στις δομές φύλαξης-μέριμνας κ.α. Ούτε όμως και η «πρώτη δύναμη» ΠΚΣ, που έλαμψε δια της απουσίας της σε όλους τους σημαντικούς αγώνες (εστίες, πανεπιστημιακή αστυνομία κ.α.), μένοντας μόνο σε συμβολικές κινήσεις, μπορεί να προτάξει ένα συγκροτημένο σχέδιο αγώνων.

Αυτό που απαιτείται για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε σε όλα τα επίπεδα και να μπορέσουμε να εμποδίσουμε την εφαρμογή των Νόμων Κεραμέως, την είσοδο της ΟΠΠΙ, την διάλυση της φοιτητικής μέριμνας είναι μία μαχητική ανασυγκρότηση των φοιτητικών μας συλλόγων. Μεταφέροντας την λήψη-υλοποίηση των αποφάσεων στις Γενικές Συνελεύσεις, Συντονιστικά-Επιτροπές, προωθώντας την ενότητα μεταξύ φοιτητών-μαθητών και εργαζομένων να ξεκινήσουμε έναν αγώνας διαρκείας απέναντι στην άχρηστη και λαομίσητη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να τους διώξουμε πριν μας διώξουν αυτοί!

 

  • ΕΞΩ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΣΔΙΤ – ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΟΙΚΙΟ, ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΣΗ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ» ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΑΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
  • ΚΑΤΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΕΞΩ Η ΟΠΠΙ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ