Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος διεθνούς φήμης Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

 

Ο Βαγγέλης Παπαθανάσιου έφυγε από την ζωή σε ηλικία 79 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο με κορονοϊό   στο αγαπημένο του Παρίσι, στην πόλη  που αναγνωρίστηκε και διεθνώς η μουσική του ευφυία.  

 Γεννήθηκε  στις 29/03/1943 στην Αγριά Μαγνησίας. Η ευφυία του άρχισε να σχηματίζεται σε ηλικία 4 ετών που ξεκίνησε να συνθέτει, στα έξι του έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση χωρίς να έχει μέχρι τότε καμία μουσική εκπαίδευση. Όταν ο άνθρωπος, ακόμα παιδί μαθαίνει τον λόγο και την γραφή ο Βαγγέλης μάθαινε ταυτόχρονα και την μουσική σύνθεση! Στην συνέχεια σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.  

Το 1965 κάνει το πρώτο του βήμα στην μουσική βιομηχανία με το συγκρότημα Formix  διασκευάζοντας μια φιλανδική μελωδία σε σύγχρονο βρετανικό ύφος, το δισκάκι θα γίνει χρυσό στην πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας του και συνοδεύει εκ τότε όλες τις λιλιπούτειες εκδηλώσεις  γενέθλιων.  

Το 1968 θα συγκροτήσει το ολοκληρωμένο μουσικό σχήμα Aphrodite’ Child μαζί με τον εξαιρετικό τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο και τον Λουκά Σιδερά στα κρουστά  και μετακομίζει στο Παρίσι. Ο Μάης του ’68 θα τους κάνει  γνωστούς σε ολόκληρη την Γαλλία και τον κόσμο. Η σύνθεση του «Rain and tears» θα είναι η μουσική υπόκρουση του Μάη του ’68 και οι εξεγερμένοι θα κάνουν άμεσα συνειρμό με την βροχή από τα δακρυγόνα και τα δάκρυα που έφερναν (ο Βαγγέλης θα αναγνωρίσει την καθοριστική σημασία της εξέγερσης του Μάη ‘68 που το πρωτοποριακό πνεύμα  της  τον ακολούθησε σε όλη του την καριέρα και θα φτιάξει το 1971 έναν ολόκληρο δίσκο «συμφωνικό ποίημα» με τίτλο «Faisquet on reves oit plus long que la nuit» με επιτόπιες ηχογραφήσεις από τα γεγονότα).  

Η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά τον Aphrodite’s child ήρθε το 1968 και ηχογράφησαν  τρείς συνολικά δίσκους προοδευτικής ηλεκτρικής μουσικής με εξέχοντα το «666» του 1972. Ο δίσκος είναι συγκλονιστικός σε όλα τα επίπεδα, στο εικαστικό με την φροντίδα του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, την μουσική του Βαγγέλη, τους στίχους του Κώστα Φερρή και την συμμετοχή της Ειρήνης Παππά. Θα συνεργαστεί με κορυφαίους κινηματογραφιστές όπως ο Νίκος Κούνδουρος. Κώστα Γαβρά, Γιάννης Σμαραγδής,  Ρίντλει Σκοτ, Ρομάν Πολάνσκι, Όλιβερ Στοούν κ.α.

Το συγκρότημα διαλύεται και απελευθερώνεται το καλλιτεχνικό του επίπεδο με τις πρώτες του πρωτοποριακές συνθέσεις και  δίσκους στο επίπεδο της ηλεκτρονικής μουσικής, με εξέχων τον δίσκο «Albedo 0.39», την μουσική επένδυση των  ταινιών  «Bladerunner» και «Οι δρόμοι της φωτιάς». Με βάση την ηλεκτρονική  θα συνθέσει πάνω στην βυζαντινή μουσική, την παραδοσιακή, την κλασική,  την κινηματογραφική, την μουσική δωματίου, την ηλεκτρική και άλλα πολλά είδη, θα την γεμίσει με πνευστά, έγχορδά και παραδοσιακά όργανα. Η πρωτοπόρος μουσική του ιδιοφυία θα του δώσει ένα «σκασμό» βραβεία: όσκαρ, μουσικά βραβεία, τιμητικά βραβεία και η μουσική του θα μπει σε όλα τα σπίτια. Θα ντύσει μουσικά μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, θεατρικές παραστάσεις  ολυμπιακούς αγώνες, ντοκιμαντέρ, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ σε όλο τον κόσμο. Θα συνοδεύσει ακόμα και την διαστημική αποστολή της NASA το 2001 στον Άρη.  

Ο Βαγγέλης στην προσωπική του ζωή θα μείνει ταπεινός και δεν θα απασχολήσει ποτέ την κοινωνία με κάτι άλλο πέρα από την εξαιρετική του μουσική.

Η ΟΚΔΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια στους συγγενείς και στους φίλους του και εύχεται η καλλιτεχνική του αξία να εμπνεύσει  τις νέες γενιές.

  

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας