ΣΣΠ: Tο ΑΠΘ διώχνει τους φοιτητές και καλωσορίζει τα ΜΑΤ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ LOCKOUT

ΕΞΩ ΜΑΤ ΚΑΙ ΟΠΠΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

Ένα μήνα τώρα τα ΜΑΤ έχουν στρατοπεδεύσει στο ΑΠΘ. Η πρόφαση είναι η δημιουργία βιβλιοθήκης στο Βιολογικό, στον χώρο που επί 34 χρόνια στεγαζόταν το «στέκι στο Βιολογικό». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο γαλάζιος πρύτανης των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, Παπαϊωάννου, εγκαθιστούν πλέον επί 24ώρου βάσεως τα ΜΑΤ μέσα στο ΑΠΘ και συγκεκριμένα στην Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ). Από το πρωί της 10ης Μαΐου, 4 διμοιρίες περικύκλωσαν την ΣΘΕ και το Βιολογικό, επιβάλλοντας ένα αστυνομοκρατούμενο καθεστώς.

Όταν οι φοιτητές κάλεσαν σε κινητοποίηση στο χώρο, οι πραιτοριανοί του Θεοδωρικάκου προχώρησαν σε άγριους ξυλοδαρμούς φοιτητών, ρίψη δακρυγόνων και κρότου λάμψης, ακόμη και μέσα στο κτήριο της ΣΘΕ, που εκείνη την στιγμή πραγματοποιούνταν μαθήματα! Ασφαλίτες κυκλοφορούσαν μέσα στα κτήρια και τραμπούκιζαν φοιτητές, ενώ έσυραν από τις σκάλες μέχρι τον δρόμο και συνέλαβαν τελικά φοιτητή που βρισκόταν στη σχολή του! Το όργιο καταστολής των ΜΑΤ συνεχίστηκε στην πρυτανεία, όπου διέλυσαν συγκέντρωση φοιτητών με δακρυγόνα, κρότου λάμψης και ξύλο. Φοιτητές, καθηγητές και υπάλληλοι του πανεπιστημίου «πνίγηκαν» στα χημικά, την ώρα που έκαναν μάθημα, ενώ τα ΜΑΤ επιδόθηκαν σε ένα άγριο ανθρωποκυνηγητό απέναντι σε κάθε φοιτητή που βρισκόταν μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο.

Οι τοποθετήσεις των Κοσμητειών της ΣΘΕ και της Φιλοσοφικής για τα γεγονότα έκαναν λόγο για «τρομοκρατικές ενέργειες κουκουλοφόρων», προχωρώντας σε λοκ–άουτ των 2 σχολών μέχρι και την Παρασκευή 13/05, με τα μαθήματα να «γίνονται κανονικά» με τηλεκπαίδευση. Δηλαδή, αντί  να καταγγείλουν τα ΜΑΤ και τον πρύτανη, κλείνουν τις σχολές για να μην βλέπουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι την ωμή κατασταλτική βία. Παράλληλα, μία μέρα μετά, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)απεφάνθη ότι η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) εντός και εκτός κτηρίων «δεν θέτει σε κίνδυνο ατομικές ελευθερίες … κρίνεται απαραίτητη για «το δημόσιο συμφέρον… και στην ίδια τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας».

Η εγκατάσταση των ΜΑΤ και της ΟΠΠΙ στα Πανεπιστήμια έρχεται για να τσακίσει κάθε φωνή αντίστασης στους νόμους Κεραμέως και στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για την κυβέρνηση και τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ, ανομία και εγκληματικότητα μέσα στα πανεπιστήμια είναι οι αγώνες των φοιτητών για την υπεράσπιση της δημόσιας – δωρεάν παιδείας, οι πολιτικοί χώροι, οι καταλήψεις, ο μαχητικός φοιτητικός συνδικαλισμός, οι φοιτητές που δεν έχουν να πληρώσουν για δίδακτρα. Αυτή είναι η αλήθεια και όχι ότι «νοιάζεται η κυβέρνηση για βιβλιοθήκες και για την αναβάθμιση των σπουδών μας».

Άμα νοιαζόταν θα αύξαινε την κρατική χρηματοδότηση για την λειτουργία των ΑΕΙ, για συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών, αναλώσιμα, ενίσχυση της Δημόσιας Μέριμνας κ.α. Αντίθετα, κυβέρνηση ΝΔ μαζί με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια με τις μνημονιακές τους πολιτικές έχουν αφήσει τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία να ρημάξουν, προκειμένου να αγοράσουν πολεμικούς εξοπλισμούς ως πιστά σκυλιά του ΝΑΤΟ, καταδικάζοντας μια ολόκληρη κοινωνία στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η συγκεκριμένη επίθεση που δεχόμαστε συνιστά τη χειρότερη κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, καθώς αποτελεί και μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης για να χτυπήσει τις φοιτητικές εκλογές, αφού αυτές θα διεξαχθούν σε καθεστώς βίας και νοθείας. Παράλληλα, αυτές οι κατασταλτικές επιθέσεις αποτελούν και μία «πρόβα τζενεράλε» για τη γενικευμένη εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» που πρέπει να επιβληθεί σε όλη την κοινωνία, ειδικά μπροστά στις έκρυθμες καταστάσεις που θα προκύψουν από τις συνέπειες της ακρίβειας, της φτώχειας και των επιπτώσεων του πολέμου.

Να μπλοκάρουμε τα σχέδια της ΝΔ για το χτύπημα των φοιτητικών εκλογών. Η απάντησή μας πρέπει να είναι η μαζική προσέλευση στις εκλογές, η περιφρούρηση τις εκλογικής διαδικασίας από τους ίδιους τους φοιτητές και τους συλλόγους μας και η ενίσχυση της ΣΣΠ, της μόνης δύναμης που παλεύει αποφασιστικά, με συνέπεια και πρόγραμμα ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι φοιτητικές εκλογές είναι μόνο ένας σταθμός  –υψίστης σημασίας βέβαια – στην κατεύθυνση της ανασύνθεσης και της ανασυγκρότησης των συλλόγων. Οι φοιτητές πρέπει άμεσα να κινηθούμε στις σχολές μας, με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και μαχητικά μέσα πάλης, όπως καταλήψεις και διαδηλώσεις, με μικροφωνικές και ενημερώσεις στις σχολές, αλλά και εκτός πανεπιστημίου ώστε να οργανώσουμε έναν αγώνα διαρκείας. Να παλέψουμε μαζί με τους εργαζόμενους, τους μαθητές και όλη την κοινωνία εντός και εκτός πανεπιστημίων, για να ανατρέψουμε την λαομίσητη κυβέρνηση Μητσοτάκη και να πάρουμε τις ζωές και το μέλλον μας στα χέρια μας. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!

·         ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

·         ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ 17 ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΠΠΙ, ΚΑΜΕΡΕΣ, ΚΑΙ ΤΟΥΡΝΙΚΕ

·         ΟΧΙ ΣΤΑ LOCKOUT KAI THN ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

·         ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

·         ΚΑΤΩ Η ΦΙΛΟΠΟΛΕΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com     e-mail:[email protected]