Μη μας το Παίζετε και Γενναιόδωρος κ. Μητσοτάκη (του Νίκου Στραβελάκη)

Μη μας το Παίζετε και Γενναιόδωρος κ. Μητσοτάκη

Μια Ματιά στη Χαμένη Εικοσιπενταετία για τους Μισθωτούς και την Εργατική Τάξη μέρες Πρωτομαγιάς 

 

Η κακή τύχη των κυβερνώντων είναι ότι με το διαδίκτυο έχουμε όλοι πρόσβαση σε φιλικές βάσεις δεδομένων όπως η Ameco της Eurostat από όπου προέρχεται το παραπάνω σχήμα. Δεδομένης της ανακοίνωσης για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7.5% την εβδομάδα που πέρασε δεν αντιστάθηκα στο πειρασμό και επισκέφθηκα τα στοιχεία της Eurostat που αφορούν το μέσο μισθό. Χρησιμοποίησα τα αποπληθωρισμένα στοιχεία με έτος βάσης το 2015 (2015=100). Ως μέτρο σύγκρισης έβαλα τους πραγματικούς μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αποτυπώνονται στο μέσο όρο και οι μέσοι μισθοί χωρών όπως οι βαλκανικές και οι κεντρο- ευρωπαϊκές και όχι μόνο εκείνοι των αναπτυγμένων καπιταλιστικών οικονομιών της Βόρειας Ευρώπης. Η εικόνα είναι συντριπτική. Οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί στην Ελλάδα κατά 30% περίπου από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα. Το ίδιο διάστημα οι πραγματικοί μισθοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζουν αύξηση 10%. Αν μάλιστα ανατρέξουμε στα ιστορικά στοιχεία οι σημερινοί πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα είναι εκείνοι του 1997. Μιλάμε δηλαδή για μια χαμένη εικοσιπενταετία για το κόσμο της εργασίας.

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην εξέλιξη του μεριδίου των μισθών στο ΑΕΠ. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι στην Ελλάδα το μερίδιο των μισθών είναι 51,6% το 2021 ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση 55,6% την ίδια χρονιά. Μια διαφορά της τάξης του 5% του ΑΕΠ χωρίζει τους όρους διαβίωσης των εργαζομένων στην Ελλάδα από την υπόλοιπη ένωση. Το μέγεθος της διαφοράς γίνεται προφανές αν συγκρίνουμε τους μέσους ετήσιους μισθούς. Για την Ελλάδα το 2021 αυτοί ανέρχονται σε 19,5 χιλιάδες ευρώ ετησίως και στην Ευρωπαϊκή Ένωσε σε 41,5 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Δηλαδή κάτι λιγότερο από τα μισά.  

Νομίζω ότι δεν χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία για να διαπιστώσουμε ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται μια σκληρή ταξική πολιτική, η σκληρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που φορτώνει τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και της κοινωνίας. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί τώρα και ο στασιμοπληθωρισμός. Δηλαδή, συνθήκες αδύναμης μεγέθυνσης συνοδευόμενες από υψηλό πληθωρισμό. Είναι οι κλασικές συνθήκες που εξανεμίζουν τα εργατικά εισοδήματα αφού και η σύνθεση αλλά και το ειδικό βάρος συγκεκριμένων δαπανών είναι διαφορετικό στις διάφορες εισοδηματικές κατηγορίες. Παραδείγματος χάριν, 150 ευρώ λογαριασμός ρεύματος είναι το 15%  ενός μισθωτού των 1000 ευρώ αλλά μόλις το 5% ενός μισθωτού των 3000 ευρώ. Αντίστοιχοι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 13% για να καλυφθούν απλά οι απώλειες των εργαζομένων λόγω αυξήσεων στις τιμές. Κοντολογίς, οι αυξήσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση δεν φτάνουν ούτε για την προστασία των εισοδημάτων από τις ανατιμήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι συνθήκες διαβίωσης των μισθωτών όχι μόνο δεν θα βελτιωθούν αλλά θα επιδεινωθούν παραπέρα.

Το τελευταίο καταρρίπτει και ένα μύθο των ορθόδοξων οικονομικών. Ότι ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από μισθολογικές αυξήσεις. Όπως φάνηκε από τα στοιχεία που παραθέσαμε τα τελευταία 25 χρόνια οι μέσοι μισθοί είναι σχεδόν σταθεροί και το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ βαίνει μειούμενο. Αυτή είναι η πραγματικότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια. Μάλιστα η τάση έγινε εντονότερη από το 2008 και μετά, δηλαδή τα χρόνια της κρίσης. Αυτό δεν εμπόδισε τις  τιμές να εκτοξευτούν τον τελευταίο χρόνο.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και στις αγορές ομολόγων επικρατεί αναταραχή. Αφορμή η πρόθεση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στις “εχθρικές χώρες” που δεν την πληρώνουν σε ρούβλια. Έτσι ο δείκτης τιμών φυσικού αερίου (NGI) της ιστοσελίδας Bloomberg πλησιάζει τα 7 δολάρια το κυβικό. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στα λαϊκά εισοδήματα όχι μόνο δεν περιορίζονται αλλά οξύνονται παραπέρα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βρεθούν στο δρόμο το επόμενο διάστημα για να προστατέψουν τα ήδη πενιχρά εισοδήματά τους.