Συστηματικός εξοπλισμός της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ

Συστηματικός εξοπλισμός της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ

Τον Δεκέμβρη του 2021, οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει την έγκριση «αμυντικής βοήθειας» 200 εκ. δολαρίων προς την Ουκρανία. Στις 22 Ιανουαρίου 2022, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov ανακοίνωσε την παραλαβή της δεύτερης παρτίδας όπλων και στις 25 Ιανουαρίου έφτασε το τρίτο φορτίο, ένα αεροσκάφος των ΗΠΑ με στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά.

Στις 19 Ιανουαρίου, η Ουάσιγκτον είχε εγκρίνει τη μεταφορά όπλων μέσω κρατών της Βαλτικής. Έδωσε άδεια στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Την πρώτη εβδομάδα του Μάρτη, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προώθησαν περισσότερα από 17.000 αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας. Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τις ΗΠΑ ακόμα περισσότερο πολεμικό εξοπλισμό. Ο Μπάιντεν ζήτησε να προβλεφθούν έως και 200 ​​εκ. δολάρια επιπλέον, μέσω του Νόμου περί Εξωτερικής Βοήθειας. Στις 12 Μάρτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εγκρίνουν εσπευσμένα αυτό το ποσό για πρόσθετα φορητά, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα. Τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όπλα και άλλα αντικείμενα από το απόθεμα του Υπουργείου Άμυνας, καθώς και για «στρατιωτική εκπαίδευση».

Συνολικά, από τον Ιανουάριο του 2021 οι ΗΠΑ έχουν στείλει πολεμικό εξοπλισμό αξίας 1,2 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία και 3,2 δισ. δολάρια από το φασιστικού τύπου πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014! Με τέτοια υποστήριξη, το καθεστώς του Κιέβου συνεχώς υποδαύλιζε τη φωτιά του πολέμου στα ανατολικά της χώρας (με δεκάδες χιλιάδες θύματα), προετοιμάζοντας έναν γενικό πόλεμο για την ανακατάληψη αυτών των περιοχών και την προώθηση ενάντια στη Ρωσία. Και βέβαια την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – όσο κι αν σήμερα υποκρίνονται ότι αυτό δήθεν δεν ήταν στα άμεσα σχέδιά τους.

Έχει γίνει προφανές ότι η προπαγάνδα των δυτικών ΜΜΕ για τον Ζελένσκι και το καθεστώς του δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα (ότι έχουν εκλεγεί δημοκρατικά, ότι είναι ήρωες που υπερασπίζονται την πατρίδα τους κ.λπ.). Πρόκειται για αχυράνθρωπους των αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Αυτοί όχι μόνο εξοπλίζουν το καθεστώς Ζελένσκι αλλά και βοηθάνε με κάθε τρόπο (χρηματοδότηση, πράκτορες της CIA κ.λπ.) το φασιστικό σκυλολόι γύρω του – στις πλάτες του ουκρανικού λαού, για τον οποίο χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

Καταγγελίες για τα χημικά εργαστήρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Στις 8 Μάρτη, η αμερικανίδα υφυπουργός Εσωτερικών Βικτόρια Νούλαντ (είχε πρωταγωνιστήσει στην ενορχήστρωση του φασιστο-πραξικοπήματος του Μαϊντάν το 2014, μαζί με τον σημερινό πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ), όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία «έχει βιολογικά όπλα», παραδέχθηκε ότι «έχει βιολογικές ερευνητικές εγκαταστάσεις» προσθέτωντας: «για τις οποίες πράγματι ανησυχούμε ότι μπορούν να αποπειραθούν να καταλάβουν τώρα τα ρωσικά στρατεύματα, οι ρωσικές δυνάμεις. Επομένως συνεργαζόμαστε με τους Ουκρανούς για το πώς μπορούμε να εμποδίσουμε αυτό το ερευνητικό υλικό να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων». Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε άμεσα και κάλεσε τις ΗΠΑ να δημοσιοποιήσουν όλες τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία αυτών των βιολογικών εργαστηρίων.

Από την πλευρά της, η Ρωσία υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν μυστικά βιολογικά προγράμματα στην Ουκρανία (όπως και σε πρώην σοβιετικές χώρες της Βαλτικής) και απαίτησε να αποκαλύψει η Ουάσιγκτον τις λεπτομέρειες, λέγοντας ότι υπάρχουν ντοκουμέντα που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της και ότι το αμερικάνικο υπουργείο άμυνας «τρέχει» άμεσα αυτά τα προγράμματα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού κατηγόρησε και το Πεκίνο ότι «αναπαράγει ψευδείς πληροφορίες, κατηγόρησε αντίστροφα τη Μόσχα για μακρύ ιστορικό χρήσης τέτοιων όπλων: «Η Ρωσία και όχι οι ΗΠΑ έχει ένα μακρύ και καλά καταγεγραμμένο ιστορικό χρήσης χημικών όπλων, μεταξύ άλλων απόπειρες δολοφονίας και δηλητηριάσεις πολιτικών εχθρών του Πούτιν, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι».

Προφανώς υπάρχει μια ανελέητη προπαγάνδα, όπου κανείς πρέπει να είναι απόλυτα επιφυλακτικός στο οτιδήποτε – και πρώτα πρώτα στα «δικά μας» ΜΜΕ και κυβερνήσεις, στους «δικούς μας» ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ. Είναι πάγια τακτική των αμερικάνων και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών (των πιο παλιών) να αποδίδουν σε άλλους αυτά που σχεδιάζουν να κάνουν οι ίδιοι. Αυτό έχει γίνει πολλές φορές στην ιστορία. Οι πάντες σήμερα γνωρίζουν ή πρέπει να θυμηθούν και να μάθουν, ότι π.χ. οι ΗΠΑ και η Βρετανία μιλούσαν για «όπλα μαζικής καταστροφής» και στο Ιράκ, που αποδείχτηκε περίτρανα ψέμα – και το μόνο που έκαναν ήταν να διαλύσουν τη χώρα.