Aντιπολεμικές κινητοποιήσεις-πορείες 18 & 19/2 – Σε κρίσιμο σημείο η κρίση στην Ουκρανία – Η απειλή του Πολέμου χτυπάει την πόρτα όλων των λαών

Σε κρίσιμο σημείο η κρίση στην Ουκρανία

Η απειλή του Πολέμου χτυπάει την πόρτα όλων των λαών

ΜΑΖΙΚΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΡΑ!

 

Ολοι/ες στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις-πορείες

 

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 18/2, 18:30 Άγ. Βενιζέλου

Ιωάννινα: Παρασκευή 18/2 18:00 Περιφέρεια

Αθήνα: Σάββατο 19/2, 12:00, μετρό Ευαγγελισμός (πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ)

Πάτρα: Σάββατο 19/2, 12:00 Πλατεία Όλγας

 

Εργαζόμενοι, νέοι και φτωχά λαϊκά στρώματα όλου του κόσμου, ιδιαίτερα της Ευρώπης, παρακολουθούμε ώρα με την ώρα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, φοβούμενοι έναν πόλεμο που μόνο καταστροφή θα φέρει. Η συσσώρευση εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών και σύγχρονων όπλων αποτελεί πραγματική απειλή.

Η Ρωσία αποφάσισε να απαντήσει δυναμικά στο σχέδιο των ΝΑΤΟϊκών για περικύκλωση –πρακτικά στραγγαλισμό– της, που είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Θεωρεί αιτία πολέμου την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και αξιώνει την ανακοπή της επέκτασής του προς τα ανατολικά και ουδετεροποίηση μιας ολόκληρης περιοχής στα δυτικά σύνορά της. Αυτή η «κόκκινη γραμμή» αντανακλά, σε μεγάλο βαθμό, και τον πραγματικό συσχετισμό δύναμης στην περιοχή.

Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, αφού χρόνια χτυπάνε τη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις, πραξικοπήματα (ακόμα και ανοιχτά φασιστικά, όπως στην Ουκρανία το 2014) σε χώρες που βρίσκονταν στην επιρροή της, εξαπολύουν μια τεράστια διεθνή προπαγάνδα για πιθανή εισβολή, εντείνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα ανασφάλειας και αγωνίας. Από κοντά και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Παρόλο που ο συσχετισμός Ουκρανίας–Ρωσίας είναι συντριπτικός υπέρ της δεύτερης και οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι δεν θα στείλουν στρατεύματα στην ίδια την Ουκρανία, η συντήρηση της αστάθειας και του τρόμου τις συμφέρει, γιατί: α) Κρατάνε απασχολημένη τη Ρωσία σε ένα μέτωπο κοντά στα σύνορά της. Προσπαθούν έτσι να δυσκολέψουν το άνοιγμά της σε άλλες σημαντικές χώρες και να στερήσουν από την Κίνα (τον σημαντικότερο αντίπαλό τους) έναν πολύτιμο σύμμαχο. β) Στοχεύουν στη θωράκιση του ΝΑΤΟ στις γύρω χώρες (Πολωνία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.). γ) Αναγκάζουν τους συμμάχους αλλά και ανταγωνιστές τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές να εγκαταλείψουν τις σκέψεις οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία, εξαρτώντας τους σχεδόν αποκλειστικά από την αμερικάνικη αγορά ενέργειας. Ταυτόχρονα, ενισχύουν το πολεμικό κλίμα, ερχόμενοι να παίξουν ρόλο «προστάτη» των Ευρωπαίων, που είναι σχετικά «αδύναμοι» στρατιωτικά. δ) Αποτελεί πάγια τακτική των ΗΠΑ (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Συρία) να επιδιώκουν τη δημιουργία και διατήρηση μιας κατάστασης χάους, όπου δεν μπορούν να κυριαρχήσουν.

Μια τεράστια σύγκρουση είναι αργά ή γρήγορα μπροστά μας

Μόνο οι εργαζόμενοι και οι λαοί του κόσμου μπορούμε να την σταματήσουμε!

Οι συνομιλίες Μπάιντεν-Πούτιν περί «αποκλιμάκωσης» δεν οδήγησαν πουθενά. Οι απειλές για περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία μάλλον είναι αδύνατο να αλλάξουν την κατάσταση. Η Ρωσία το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα εισβάλλει στην Ουκρανία, καθώς επιδιώκει καταρχήν μια διπλωματική νίκη, κάνοντας ταυτόχρονα μια επίδειξη δύναμης. Ωστόσο, με τόσα στρατεύματα και όπλα συγκεντρωμένα, και καθώς κανείς δεν μπορεί εύκολα να υποχωρήσει, ο κίνδυνος ανάφλεξης είναι πάντα υπαρκτός. Έτσι κι αλλιώς, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό. Βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης των μεγάλων δυνάμεων της εποχής μας: Κίνα και Ρωσία από τη μία, δυτικοί ιμπεριαλιστές με επικεφαλής τις ΗΠΑ από την άλλη, που πασχίζουν να μην υποσκελιστούν στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Η αποτροπή της, τώρα στην Ουκρανία ή στο κοντινό μέλλον, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Ήδη εντείνονται τα καθημερινά προβλήματα, εκτοξεύεται η ακρίβεια, δίνεται λαβή για νέες επιθέσεις στις δημοκρατικές ελευθερίες. Αν κλιμακωθεί η κατάσταση, θα κληθούμε να πληρώσουμε τον λογαριασμό, ματώνοντας για εξοπλιστικές δαπάνες ή πολεμώντας για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, με μια τυχοδιωκτική, επικίνδυνη πολιτική, τάσσονται άνευ όρων στο πλευρό των δυτικών ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ. Έχουν μετατρέψει τη χώρα σε απέραντη αμερικανο-νατοϊκή βάση (Σούδα, Αλεξανδρούπολη κ.ά.), βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο τον ελληνικό λαό. Είναι καθήκον του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος να σταματήσουμε αυτά τα σχέδια, πριν να είναι πολύ αργά. Δεν θα πολεμήσουμε για τα συμφέροντα ούτε των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ούτε της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ, που σπέρνει φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση και θάνατο! Ενωτικά και μαχητικά, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και φτωχοί να οργανώσουμε ένα αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Με απεργίες και διαδηλώσεις να ανατρέψουμε την πολεμοκάπηλη κυβέρνηση των δολοφόνων της ΝΔ. Να μπλοκάρουμε κάθε συμμετοχή σε όποια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη των ιμπεριαλιστών!

 

ΟΧΙ στον Πόλεμο. ΟΧΙ στα Πυρηνικά. Να μπλοκάρουμε τις πολεμικές προετοιμασίες.

Έξω Βάσεις και ΝΑΤΟ. Καμιά συμμετοχή στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια. Όχι στους ανταγωνισμούς. Όχι στους Εξοπλισμούς, Λεφτά για τις Κοινωνικές Ανάγκες.

Να χτίσουμε ένα μαζικό αντιπολεμικό, αντι-ιμπεριαλιστικό, διεθνιστικό κίνημα στη χώρα μας και την Ευρώπη.