Η άποψή μας: Φτώχεια: Ο καρκίνος της κοινωνίας

Φτώχεια: Ο καρκίνος της κοινωνίας

 

Από τη στήλη “Η άποψή μας” της Εργατικής Πάλης Γενάρη

 

Ο καινούργιος χρόνος θα είναι πολύ σκληρός, όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα και κυρίως η πολιτική της αντιδραστικής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη, για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Ο προϋπολογισμός του 2022 που ψήφισε τον προηγούμενο μήνα, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας του αρμαγεδώνα που έρχεται για όλους τους «από κάτω» και το μεγάλο φαγοπότι για τους ά(χ)ριστους και καπιταλιστές. Τρία παραδείγματα από την πολιτική τους επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω: α) Την ώρα που η πανδημία σαρώνει τη χώρα, ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 800 εκατ. ευρώ για την υγεία. β) Οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς, από τα 3,35 δισ. ευρώ το 2020, ανέβηκαν στα 5,5 δισ. το 2021, ενώ θα εκτοξευτούν στα 6,5 δισ. το 2022. Να σημειώσουμε ακόμη ότι αυτά τα τεράστια ποσά είναι ένα μέρος μόνο από αυτά που ξοδεύονται για στρατιωτικές δαπάνες, μια που πολλές άλλες «κρύβονται» σε μυστικά και αδιαφανή κονδύλια. γ) Ο υπουργός Οικονομικών, Σταϊκούρας ήταν ωμός και κυνικός: οι πόροι του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης (32 δισ. ευρώ;) θα κατευθυνθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση των επιχειρήσεων! Δηλαδή, θα μειώσει κι άλλο την φορολόγηση των κερδών και των εργοδοτικών εισφορών και ακόμη με τη «νέα» ανακάλυψη ενίσχυσης των κλάδων του κεφαλαίου, που θα ενεργοποιηθούν στη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», θα γίνεται επιδότηση μισθού και εισφορών για εργασία εργαζόμενων, 19 έως 29 ετών, που μπορεί να φτάνει έως και 100%.

Τσουνάμι αντιδραστικών μέτρων – Εκτίναξη της φτώχειας

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό που ανακοινώθηκε από τους νεοφιλελεύθερους αγριάνθρωπους είναι μόλις 2%, πράγμα που σημαίνει ότι ο νέος μισθός θα διαμορφωθεί στα 663 ευρώ μικτά το μήνα από 650 για τους εργαζόμενους με υπαλληλική σχέση, ενώ για τους εργατοτεχνίτες σε 29,62 ευρώ μικτά την ημέρα από 29,04 ευρώ. Δηλαδή, στη πρώτη περίπτωση ο εργαζόμενος θα έχει αύξηση στο μισθό κατά 13 ευρώ μικτά τον μήνα και στη δεύτερη ο μεροκαματιάρης 0,58 ευρώ μικτά την ημέρα! Επίσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ, αλλά όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας –το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα– δεν πρόκειται να αυξηθεί, διότι δεν είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό μια και πρόκειται για σταθερό ποσό! Αλίμονο, ούτε ένα κουλούρι αύξηση την ημέρα δεν θα πάρουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι, την ίδια στιγμή που οι τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης, του ηλεκτρικού ρεύματος (+546%), του φυσικού αερίου (+941%) και των καυσίμων, έχουν πάρει την ανηφόρα και ροκανίζουν το εργατικό και λαϊκό εισόδημα.

Υπενθυμίζουμε μερικές ανατιμήσεις που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο σε μερικά βασικά είδη πρώτης ανάγκης: ελαιόλαδο 18,5%, ψωμί 4,3%, πουλερικά 5,6%, αρνί και κατσίκι 21,3%, νωπά ψάρια 9,8%, τυριά 3,5%, πατάτες 11,9%… 17,7% στην στέγαση… Μεταφορές 9,3%. Τα παραπάνω αποτελούν σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, τον «πρόλογο» πολύ μεγαλύτερων ανατιμήσεων που αναμένονται, από την 1/1/2022 και υπολογίζονται έως και 20% σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι και τα τρόφιμα.

Αυτή η αντιδραστική κυβέρνηση προχώρησε σε δύο ακόμη σκληρά μέτρα που αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους και ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε πλήρη «αναμόρφωση» ασφαλιστικού, όπως ονομάζει την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Πρώτο, άρχισε να εφαρμόζει το κεφαλαιακό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση για όσους ασφαλίζονται από 1/1/22, πράγμα που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι θα πάρουν ποτέ σύνταξη και πόση — όπως έγινε σε όλες τις χώρες όπου εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Δεύτερο, με εγκύκλιο (!) του υφυπουργού Εργασίας Π. Τσακλόγλου, μειώνονται σημαντικά οι συντάξεις αναπηρίας και χηρείας – χάρης σ’ ένα τέχνασμα – από την αρχή του 2022.

Όπως ανακοίνωσε η «Εργάνη», οι άνεργοι ξεπέρασαν και πάλι το ένα εκατομμύριο, για την ακρίβεια 1.091.000, από τους οποίους, περισσότεροι από τους μισούς είναι ήδη χωρίς δουλειά για πάνω  από 12 μήνες ή μακροχρόνια άνεργοι. Και από αυτούς, με τα νέα δεδομένα του νόμου Χατζηδάκη, μόνο 127.540 παίρνουν το γλίσχρο επίδομα ανεργίας, οι οποίοι δεν παίρνουν ούτε την αύξηση των 9 ευρώ!

Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην εξαθλίωσή μας

Πρόκειται για μία ακόμα κοροϊδία των α(χ)ρίστων της κυβέρνησης Μητσοτάκη που συνεχίζει να επιβεβαιώνει το ταξικό, αντεργατικό χαρακτήρα της πολιτικής της. Όλοι αυτοί οι ά(χ)ριστοι με τους παχυλούς μισθούς και όλες τις ανέσεις όχι μόνο αδιαφορούν για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, αλλά τους καταδικάζουν σε μια διαρκή φτωχοποίηση. Ο μήνας δε βγαίνει με συντάξεις πείνας, μισθούς και μεροκάματα που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες της ζωής. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τους εκατοντάδες χιλιάδες που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, με 4ωρα, 6ωρα κ.λπ.

Ακρίβεια, ανεργία, μισό κουλούρι αύξηση μισθών και μεροκάματων, μειώσεις συντάξεων, οδηγούν τον ελληνικό λαό σε μια φτωχοποίηση δίχως τέλος και την κοινωνία σε ένα διαρκή μαρασμό. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα της καταδίκης της ελληνικής κοινωνίας σ’ αυτή την κατάσταση, πολύ περισσότερο η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων και μια χούφτα καπιταλιστών που κυβερνούν αυτή τη χώρα.

Αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση, χρειάζεται να οργανωθούμε και να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει να είσαι ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία κ.λπ. Η ανεργία, η φτώχεια, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι ζητήματα λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος και στρατηγικού χαρακτήρα. Στρατηγικού χαρακτήρα τόσο για τους καπιταλιστές, το πολιτικό τους προσωπικό και το κράτος τους, όσο και για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα γιατί συνδέονται με τη λογική του καπιταλιστικού κέρδους, του πυλώνα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Σημαίνει να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική των νεοφιλελεύθερων του Μητσοτάκη και όσων έχουν μια παρόμοια πολιτική που την εφάρμοσαν τα τελευταία 10-12 χρόνια με τα μνημόνια. Και ακόμη, να χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του, δηλαδή να τελειώνουμε με τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος γιατί αυτό παράγει την ανεργία, την φτώχεια, τις φαραωνικές ανισότητες, την πείνα κ.λπ.