ΣΜΕΘ: Όλοι στη διαδήλωση της ΔΕΘ, 11/9

ΚΑΤΩ ΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ – ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ!

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΘ, ΣΑΒΒΑΤΟ 11/9, Εγνατία με Αγ. Σοφίας στις 18:00

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδειχτεί επικίνδυνη αλλά και ανίκανη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το οτιδήποτε, από την πανδημία μέχρι την οποιαδήποτε έκφανση της κλιματικής αλλαγής, με την έξαρση της οποίας βρισκόμαστε αντιμέτωποι ως ανθρωπότητα. Το περίφημο «επιτελικό κράτος» τους δεν ξέρει και πολλά περισσότερα από το να πιάνεται «εξ’ απήνης» από «πρωτοφανή φαινόμενα» και να δικαιολογεί τις αποτυχίες του, την στιγμή που αυτά έχουν κοστίσει τις ζωές, τις περιουσίες και το επίπεδο διαβίωσης χιλιάδων εργαζομένων (πανδημία, πυρκαγιές, Χαλκιδική 2019, Μήδεια κλπ.). Ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο καραντίνας, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ νεοφιλελεύθερης φρενίτιδας. Με «σύμμαχό» της την πανδημία, εφαρμόζει ή προσπαθεί να εφαρμόσει εν’ τάχει, μια ολόκληρη ατζέντα νεοφιλελεύθερων επιθέσεων κατά των βασικότερων και θεμελιωδών κατακτήσεων – δικαιωμάτων μας στην Εργασία, στην Ασφάλιση, στην Εκπαίδευση και στην Υγεία.

Στα εργασιακά, με τον νόμο Χατζηδάκη, παραχώρησε πλέον με την βούλα στους εργοδότες τις ζωές των εργαζομένων, οι οποίοι θα αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε όσο και όποτε το θέλουν (αύξηση ωρών εργασίας, υπερωρίες, Κυριακάτικη αργία κλπ.), πλήρως ευάλωτοι στις απολύσεις και χωρίς να μπορούμε να προβάλουμε καμία αντίσταση (ουσιαστική κατάργηση της απεργίας). Στο ασφαλιστικό, με την μετατροπή των εισφορών μας σε ταμείο επενδύσεων – τζόγου, οδεύουν προς την καθολική ιδιωτικοποίηση του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης, στα πλαίσια του γνωστού βάρβαρου Αμερικανικού συστήματος. Στην εκπαίδευση, με την ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, την αυτονομία της σχολικής μονάδας και συνολικότερα τον ν. Χρυσοχοϊδη-Κεραμέως, στερούν από δεκάδες χιλιάδες μαθητές την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιβάλλουν ένα αυταρχικό – αστυνομοκρατούμενο καθεστώς εντός των πανεπιστημίων, οδεύουν προς το κλείσιμο πολλών σχολικών μονάδων και προς έναν πακτωλό απολύσεων καθηγητών, χωρίς φυσικά την κάλυψη των κενών που θα δημιουργήσουν και βαδίζουν γοργά προς τον στρατηγικό στόχο της πλήρους εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Στην υγεία, η έλευση του κορονοϊού βρήκε το ΕΣΥ σε μια διαλυμένη κατάσταση, αποτέλεσμα όλων των προηγούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε απολύτως τίποτα, δεν έδωσε δεκάρα τσακιστή για την ενίσχυσή του, για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Η μεγαλύτερη ίσως κίνησή της αναφορικά με το ΕΣΥ ήταν η υποβάθμισή του, με την πρόσφατη απομάκρυνση από τα νοσοκομεία σχεδόν του 1/10 (6.000) των υγειονομικών, στα πλαίσια της καινούργιας εκστρατείας της κατά των «ανεμβολίαστων», διάδοχοι της «ασυνείδητης νεολαίας», στην θέση του αποδιοπομπαίου τράγου για την δικαιολόγηση των αδικαιολόγητων και την συνέχιση της προσπάθειας διαίρεσης της εργατικής τάξης. Μια κίνηση «Δούρειος Ίππος» για την επιβολή απολύσεων στο δημόσιο και κυρίως για την πλήρη εργολαβοποίηση των εργασιακών σχέσεων στα νοσοκομεία, καθώς και το κλείσιμο πολλών «κοστοβόρων» μονάδων. Ένα πραγματικά απάνθρωπο και ακραία νεοφιλελεύθερο σχέδιο, το βάθος του οποίου γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο από τον διορισμό του Πλεύρη στην αρμόδια θέση του Υπ. Υγείας.

               Για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και το σύστημα το οποίο εξυπηρετούν, ενώ εξαπολύουν ίσως την πιο πολύπλευρη και συμπυκνωμένη νεοφιλελεύθερη επίθεση που έχουμε βιώσει, είναι αναγκασμένοι να δομήσουν και να οχυρωθούν πίσω από ένα αναβαθμισμένο και βαθύ Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Ένα κράτος βίας, καταστολής, λογοκρισίας, διώξεων, καταδικαστικών αποφάσεων κλπ. με μοναδικό μότο το περίφημο «Νόμος και Τάξη».

               Στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, γίνεται ξεκάθαρο πως οι εργοδότες είναι αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν στο έπακρο όλες αυτές τις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη και των λοιπών υπουργικών αποφάσεων, στην κατεύθυνση μονιμοποίησης της τηλεκπαίδευσης – τηλεργασίας ως μέσο μεγιστοποίησης των κερδών τους. Την χρησιμοποιούν και θα την χρησιμοποιήσουν, όχι μόνο σε ένα ενδεχόμενο νέο λοκ ντάουν, αλλά διαμορφώνοντας σε μόνιμη βάση «μικτά τμήματα» στα οποία θα πραγματοποιείται ταυτόχρονη δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Θέλουν να σιγουρευτούν πως δεν πρόκειται να χάσουν ούτε έναν πελάτη – μαθητή, σε περίπτωση που αυτός νοσήσει, ή δεν αισθάνεται καλά, ή αντιμετωπίζει προβλήματα μετακίνησης, ή αλλάξει περιοχή, πόλη, χώρα ή πλανήτη αλλά και να διευρύνουν χωρικά το πελατολόγιό τους. Για να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν, φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν την οποιαδήποτε ποιότητα του μαθήματος αλλά και να εντατικοποιήσουν στο μέγιστο την εργασία μας. Με λίγα λόγια, εγκαινιάζεται μια μακρά περίοδος κατά την οποία θα κληθούμε να εργαστούμε σε συνθήκες ίσως και χειρότερες από αυτές του μεγαλειώδους περσινού φιάσκου της καθολικής εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης.

Μόνη απάντηση απέναντι σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε είναι η υπογραφή σύμβασης που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της εργασιακής μας σχέσης, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες και την αξιοπρέπειά μας. Το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών έχει δείξει με την στάση του ότι θέλει και μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία που το συνδικαλιστικό κίνημα διανύει μια μακρά περίοδο κρίσης, την στιγμή που η ΓΣΕΕ αντί να καλεί τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις (βλ. ΔΕΘ), οργανώνει ημερίδες ενημέρωσης σε πολυτελή ξενοδοχεία (Grand Hotel Palace) και που η συνδικαλιστική γραφειοκρατία συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του τοποτηρητή της αστικής νομιμότητας εντός του κινήματος, εμείς πρέπει να παλέψουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, μαζί με τους συναδέλφους, για την ανάδειξη των παραπάνω ζητημάτων και συνολικά για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).

 

Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης