Εισιτήριο για είσοδο στον Όλυμπο: συνεχίζεται αμείωτη η νεοφιλελεύθερη επέλαση!

Εισιτήριο για είσοδο στον Όλυμπο: συνεχίζεται αμείωτη η νεοφιλελεύθερη επέλαση!

Εν μέσω καλοκαιριού και συνεχόμενων κυβερνητικών αποτυχιών τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξέσπασαν και κατέστρεψαν τη μισή χώρα, κυκλοφόρησε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με το οποίο θα επιβάλλονταν αντίτιμο (και μάλιστα υψηλό!) για την είσοδο στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου (ΕΔΟ).

Το σχέδιο φαίνεται πως συντάχθηκε από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος έσπευσε τάχιστα να δικαιολογήσει αυτό το αίσχος λέγοντας πως πρόκειται «για εσωτερική συζήτηση, για μελλοντικά σχέδια, και πως δεν είναι κάτι άμεσα εφαρμόσιμο». Πέταξε δηλαδή το μπαλάκι στην εξέδρα, χωρίς να θίξει ούτε κατ’ ελάχιστο το ουσιαστικό ζήτημα αυτού του σχεδίου, δηλαδή την σκέψη και μόνο να επιβληθεί αντίτιμο στο ευρύ κοινό για την επίσκεψη σε έναν δημόσιο χώρο και δη τον Όλυμπο!

Ακόμα δεν δίστασαν να καθορίσουν και τις μικρότερες λεπτομέρειες του τιμοκαταλόγου, σαν καλοί επιχειρηματίες/κλέφτες δημόσιου χρήματος: ο κάθε ενήλικας θα χρεώνεται 6/ημέρα παραμονής στον ΕΔΟ και 12/ημέρα για το ΙΧ. Οι δε παραβάτες –αυτοί που αυτονόητα θα αρνηθούν να πληρώσουν ένα κομμάτι του πενιχρού μισθού τους για μια βόλτα στην φύση, πέρα από αυτό που ήδη πληρώνουν για την αυξημένη τιμή της βενζίνης και των αμέτρητων διοδίων στην εθνική οδό- θα τιμωρούνται με πρόστιμο 20πλάσιο της τιμής του εισιτηρίου!

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ, μετά τις πρώτες αντιδράσεις από πλήθος κόσμου, ανακάλεσε το σχέδιο, αλλά δεν αμέλησε να σημειώσει πως η επιβολή αντίτιμου στους εθνικούς δρυμούς είναι «κοινή πρακτική στο εξωτερικό ως μέτρο πρόληψης, ελέγχου της πρόσβασης του κόσμου και βέβαια της δημιουργίας ενός ανταποδοτικού πόρου για την περιοχή», και πως αντίστοιχα σχέδια ετοιμάζονται για μια σειρά περιοχές με υψηλή επισκεψιμότητα όπως το Ελαφονήσι, ο Μπάλος, η Δαδιά, η λίμνη Κερκίνη κ.α. Η ανταποδοτικότητα βέβαια για την οποία μιλάνε, είναι επί της ουσίας η χρησιμοποίηση αυτών των κερδών (ο Όλυμπος υπολογίζεται πως έχει 250.000 επισκέπτες τον χρόνο..) για ίδιο όφελος, είτε με τη μέθοδο της απευθείας κλοπής του ζεστού χρήματος, είτε μέσω αναθέσεων έργων των δήμων σε ημέτερους, είτε για την προβολή του δήμου και του δημάρχου (προεκλογικά ή μη) στην ευρύτερη περιοχή και άλλες γνωστές πρακτικές από το Δήμο που «διαχειρίζεται» το Φαράγγι της Σαμαριάς, όπου υπάρχει ήδη εδώ και δεκαετίες αντίτιμο εισόδου.

Η ιδιωτικοποίηση κάθε τι δημόσιου, από υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, ενέργεια) μέχρι θάλασσες, βουνά και λίμνες είναι μια πάγια νεοφιλελεύθερη τακτική/πολιτική δεκαετιών. Στόχος όλων αυτών είναι η περαιτέρω έμμεση μείωση του μισθού-βιοτικού μας επιπέδου και η κατεύθυνση όλων αυτών των χρημάτων στις τσέπες τους. Το πιο πιθανό δε είναι αυτές οι «επιχειρήσεις» να καταλήψουν στο ΤΑΙΠΕΔ δηλαδή στα χέρια των τοκογλύφων – δανειστών που ο ΣΥΡΙΖΑ τους χάρισε την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια! Πρόκειται για καθαρή ληστεία. Για την κυβέρνηση της ΝΔ και τα νεοφιλελεύθερα ρετάλια του επιτελικού της κράτους όλα μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό του κέρδους και όλα μπορούν να μπουν κάτω από μια τιμολογιακή πολιτική. Η ανθρώπινη ζωή, η αξιοπρέπεια, ο ελεύθερος χρόνος, όλα!

  • Καμία σκέψη για αντίτιμο εισόδου σε κανέναν Εθνικό Δρυμό ή πάρκο
  • Κάτω τα χέρια από τα κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά μας δικαιώματα και ελευθερίες
  • Λεφτά για υγεία, παιδεία και ασφάλιση

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ