Όλοι στη Διαδήλωση της ΔΕΘ, Σάββατο 11/9. Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη (προκήρυξη της ΟΚΔΕ)

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

ΚΑΤΩ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΘ, ΣΑΒΒΑΤΟ 11/9

Προσυγκέντρωση: 6μμ, Εγνατία με Αγίας Σοφίας

Οι πυρκαγιές που σάρωσαν τη χώρα όλο το καλοκαίρι, ήρθαν να σφραγίσουν την αποτυχία και ανικανότητα της κυβέρνησης της ΝΔ, που σε 2 χρόνια έχει καταφέρει να σπείρει το χάος ακόμα περισσότερο κι από τους προκατόχους της. Για ακόμη μια φορά, το δήθεν πανέτοιμο επιτελικό κράτος των νεοφιλελεύθερων, για το οποίο μόλις λίγο καιρό πριν καυχιόταν, αποδείχτηκε παντελώς ανίκανο να αποτρέψει άλλη μια καταστροφή. Οι πυρκαγιές έκαψαν περισσότερα από 1,3 εκ. στρέμματα δασικής έκτασης, προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, χωριά, σπίτια, και χωράφια που για πολλούς ανθρώπους ήταν το μοναδικό μέσο διαβίωσης. Σε πολλές περιπτώσεις, η περαιτέρω εξάπλωσή τους αποφεύχθηκε μόνο χάρη στην αυτοθυσία των κατοίκων, αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν λιγοστές και το σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών ανύπαρκτο. Το μόνο που έκανε εν τέλει η κυβέρνηση ήταν μέσω του διαγγέλματος Μητσοτάκη αλλά και των αχαρακτήριστων δηλώσεων-αναρτήσεων του Χρυσοχοΐδη, να δηλώσει ότι όλα λειτούργησαν «ρολόι», ότι οι υπουργοί επιτέλεσαν άριστα το έργο τους, καθώς και να επιδοθούν σε μια μακάβρια κόντρα με το ΣΥΡΙΖΑ, κομπάζοντας χωρίς ντροπή για το ότι στις «επί των ημερών τους» πυρκαγιές δεν θρηνήσαμε (πολλά) θύματα! Η κατάσταση αυτή δυστυχώς δεν τελειώνει εδώ: Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή προχωράει αλματωδώς (παρατεταμένοι καύσωνες κ.λπ.), η οικονομική καταστροφή εκατοντάδων ή χιλιάδων οικογενειών που καλούνται να επιζήσουν με πενιχρά επιδόματα, αλλά και οι πλημμύρες που θα απειλήσουν τις πληγείσες περιοχές σε ένα επόμενο κύμα κακοκαιρίας, δημιουργούν ένα ζοφερό τοπίο.

Ανίκανη να αντιμετωπίσει την πανδημία η κυβέρνηση

Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας

Με τη λήξη του τελευταίου λοκ ντάουν, και με τους νεκρούς στη χώρα μας να έχουν ξεπεράσει τους 13000, τα κρούσματα έχουν πάρει και πάλι ανοδική πορεία. Η κυβέρνηση επιχειρεί μια φυγή προς τα εμπρός, ρίχνοντας (μετά τους απείθαρχους νέους) την ευθύνη αυτήν τη φορά στους ανεμβολίαστους. Στην πραγματικότητα, κανένα δικαίωμα δεν έχουν αυτοί, που ευθύνονται εξαρχής για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, τη λεηλασία για δεκαετίες του εθνικού συστήματος υγείας, τη μηδαμινή ενίσχυσή του πριν το τελευταίο κύμα της πανδημίας, ακόμα και για τα φαινόμενα ανορθολογισμού-σκοταδισμού που προωθούνται από την ακροδεξιά, να κουνάν το δάχτυλο στους εργαζόμενους. Τα νέα μέτρα που θέτουν σε αναστολή εργασίας – απόλυση χιλιάδες υγειονομικούς, δεν στοχεύουν σε αντιμετώπιση της πανδημίας: είναι Δούρειος Ίππος για την επιβολή απολύσεων στο Δημόσιο (πεδίο όπου έχει διαπρέψει ο Μητσοτάκης παλιότερα ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης), και κυρίως για την πλήρη εργολαβοποίηση των εργασιακών σχέσεων στα νοσοκομεία. Ωστόσο, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω από την αντιπαράθεσή μας με την κυβέρνηση, απαιτώντας την άνευ όρων απόσυρση των εκδικητικών απολύσεων ή της υποχρεωτικής αναστολής, οφείλουμε εμείς οι ίδιοι, το εργατικό κίνημα, να κάνουμε μέρος της εκστρατείας μας τη μάχη για μαζικό εμβολιασμό, που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα εναντίον της πανδημίας. Πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας: Να τον προωθήσουμε και να τον επιβάλλουμε, στα σωματεία, τις γειτονιές, τις σχολές και τα σχολεία μας. Με το όπλο της εργατικής δημοκρατίας, την πειθώ, τα μέσα συζήτησης και πάλης των εργαζομένων. Να μην τον αφήσουμε στα χέρια της κυβέρνησης και των καπιταλιστών, που δεν μπορούν να τον διασφαλίσουν.

Η κυβέρνηση νομοθετεί ασταμάτητα ενάντια στα δικαιώματά μας

Το επιτελείο της ΝΔ πασχίζει να επιβεβαιώσει τη λαϊκή ρήση ότι «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται». Μέσα σε ενάμιση χρόνο, από την έναρξη της πανδημίας, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Με το ένα χέρι μπουκώνει αφειδώς κρατικό χρήμα το κεφάλαιο (καναλάρχες, κλινικάρχες και λοιπούς «ημέτερους») και με το άλλο υπογράφει απανωτά νομοσχέδια που ισοδυναμούν με μνημόνια, χτυπώντας κάθε πτυχή των εργασιακών, κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στην εκπαίδευση, με την «αξιολόγηση-αυτονομία» και τον ν. Χρυσοχοϊδη-Κεραμέως, στερώντας από δεκάδες χιλιάδες μαθητές την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιβάλλοντας ένα αυταρχικό καθεστώς μέσα στα πανεπιστήμια με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ανοίγοντας τον δρόμο για νέο νόμο-πλαίσιο, για την πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Στην εργασία, με το νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους του, που έρχεται να νομιμοποιήσει πλήρως το δόγμα «νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη», δίνοντάς τους το δικαίωμα να κάνουν –νόμιμα πια– τη ζωή των εργαζομένων λάστιχο, αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν όσο και όποτε θέλουν αυτοί. Και όλα αυτά, μάλιστα, ενώ έχει ανακοινωθεί και νέα «μεταρρύθμιση» στα εργασιακά. Στην ασφάλιση, με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Και τα προβλήματα των εργαζομένων δεν σταματάν εκεί: Οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής έχουν πάρει την ανιούσα, αναμένονται κι άλλες αυξήσεις, μαζί με τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και το 50%. Πρόκειται για μια ακόμα –έμμεση αλλά δυσβάσταχτη– μείωση του μισθού, που θα κάνει ακόμα πιο αφόρητη τη ζωή των εργαζομένων και των φτωχών.

 Η κυβέρνηση εξαπολύοντας αυτήν την κολοσσιαία επίθεση, οχυρώνεται όλο και περισσότερο πίσω από ένα βάναυσο κράτος έκτακτης ανάγκης: οι χουντικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, που (προς το παρόν) έσπασαν μόνο κάτω από την άνοδο του κινήματος τον προηγούμενο χειμώνα, οι χιλιάδες προσλήψεις στους κατασταλτικούς μηχανισμούς ( λίγες μόνο βδομάδες μετά τη γύμνια του κράτους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, θα δούμε και πάλι ορδές ΜΑΤ να φυλάν τον Μητσοτάκη στην ΔΕΘ), ένας όλο και πιο αντιδραστικός λόγος στη δημόσια ζωή, αυτά είναι τα μόνα όπλα της κυβέρνησης, όπλα που είναι πολύ επικίνδυνα, αλλά φανερώνουν και τη γύμνια της αφού χάνει καθημερινά τη δυνατότητά της να πείθει.

Ως εδώ: Με ενότητα – οργάνωση – αγώνα,

μπορούμε να τους ανατρέψουμε

Κάθε μέρα που παραμένει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία οι κίνδυνοι θα μεγαλώνουν, το βιοτικό επίπεδο θα καταβαραθρώνεται.

H φθορά της έχει αρχίσει να μεγαλώνει, όσα άθλια κόλπα κι αν επιχειρήσουν να επιστρατεύσουν (όπως ο ανασχηματισμός). Μπορούμε και πρέπει να τους διώξουμε. Όχι εναποθέτοντας τις ελπίδες μας σε αυταπάτες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που δημιούργησαν ανυπολόγιστη ζημιά στο εργατικό κίνημα και άνοιξαν το δρόμο για τη σημερινή κατάσταση. Αλλά ακολουθώντας το δρόμο του αγώνα, συνεχίζοντας από εκεί που σταματήσαμε, από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του χειμώνα ενάντια στην καταστολή. Ενωτικά και αποφασιστικά, με αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς και σπουδών, στις γειτονιές μας, να βάλουμε ένα τέρμα στην επίθεση, να κερδίσουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας.

Εύκολες και γρήγορες λύσεις δυστυχώς δεν υπάρχουν: Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τη συμμορία του Μητσοτάκη, αλλά και τους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν από τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, και στους οποίους  ελληνική αστική τάξη και σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της έχει πάρει θέση στο πλάι των πιο επικίνδυνων, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αλλά και –κυρίως– την κρίση και την παρακμή του καπιταλιστικού συστήματος, την κατάρρευση του ελληνικού καπιταλισμού που προκειμένου να συνεχίσει να παρασιτεί σε βάρος της εργασίας μας απειλεί να ισοπεδώσει τις κατακτήσεις αιώνων. Γι’ αυτό η πάλη μας δεν αρκεί να στοχεύει μόνο στην ανακοπή της επίθεσης, αλλά να φτάσει στη ρίζα του προβλήματος: την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και την εγκαθίδρυση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, της μόνης ρεαλιστικής λύσης για να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από τους κινδύνους της ανεργίας, της φτώχειας, του πολέμου και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Κάτω η κυβέρνηση της ΝΔ – Κάτω όλοι οι αντεργατικοί νόμοι (Χατζηδάκη, Κεραμέως κ.λπ.) που ψηφίστηκαν μετά την έναρξη της πανδημίας

Δημόσια δωρεάν υγεία-παιδεία για όλους. Μαζικές προσλήψεις ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και εκπαιδευτικών. Καμιά απόλυση – αναστολή εργασίας.

Άμεση ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών. Μέτρα ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή, για την προστασία της ζωής μας, όχι του κέρδους.

Άμεση διατίμηση, Εργατικό έλεγχος και Μείωση τιμών στα είδη λαϊκής κατανάλωσης (ρεύμα, νερό, αέριο, τρόφιμα κ.λπ.).

Διαγραφή του χρέους – Έξω από Ευρώ – ΕΕ – ΝΑΤΟ. Εμπρός για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ