Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Όλοι/ες στις διαδηλώσεις 10/2

4/2: ΜΑΖΙΚΟΤΑΤΕΣ & ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ Ν/Σ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗ ΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/2/2021:

Αθήνα: 13:00, Προπύλαια 

Θεσσαλονίκη : 13:00, Άγαλμα Βενιζέλου

Γιάννενα: 12:00 , Περιφέρεια

Πάτρα : 13:00 , Πλατεία Γεωργίου

Συνεχίστηκαν για 4η εβδομάδα οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο των Κεραμέως–Χρυσοχοΐδη, που φέρνει χουντικά μέτρα για τα πανεπιστήμια (πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, πειθαρχικές διώξεις κ.ά.), ελάχιστη βάση εισαγωγής και μείωση εισακτέων, όρια φοίτησης και διαγραφές φοιτητών. Οι κινητοποιήσεις της 4/2 ήταν άλλη μια μαζική και δυναμική απάντηση, με τη συμμετοχή να κυμαίνεται σε γενικές γραμμές στα ίδια νούμερα με αυτά της 28/1. Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές έσπασαν πανελλαδικά τις χουντικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας της κυβέρνησης, με αφορμή τη νέα έξαρση της πανδημίας(ιδιαίτερα σε πόλεις όπως η Πάτρα όπου η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα!!), δείχνοντας ξεκάθαρα την εναντίωση τους απέναντι στην κυβέρνηση.

Στην Αθήνα, παρά το κλείσιμο σταθμών του μετρό και την αστυνομοκρατία σε όλο το κέντρο, περί των 5000 φοιτητών και μαθητών άρχισαν να συγκεντρώνονται, πριν τις 13:00, στα Προπύλαια, που για άλλη μια φορά είχαν κατακλυστεί από αστυνομικές δυνάμεις και τα νέα ειδικά σώματα για τις διαδηλώσεις. Όταν ο κόσμος βγήκε στον δρόμο για να διαδηλώσει, οι δυνάμεις καταστολής αποχώρησαν. Η πορεία έφτασε από τα Προπύλαια, μέσω της Ομόνοιας, μέχρι τη Βουλή και μετά γύρισε πίσω σε Προπύλαια και Ομόνοια, όπου και διαλύθηκε. Στη βουλή, η διαδήλωση χτυπήθηκε από την αστυνομία, με στόχο να τρομοκρατηθεί η νεολαία και να διαλυθεί η διαδήλωση, χωρίς ωστόσο να το καταφέρνει. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, ενώ σημαντική παρουσία είχαν οι φοιτητικές παρατάξεις (ΣΣΠ, Αγωνιστικές Κινήσεις κ.ά.), δυνάμεις της άκρας αριστεράς και του αναρχικού χώρου.

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πορεία. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 13:00 από την Πλ. Γεωργίου, όπου κόσμος από νωρίς άρχισε να συγκεντρώνεται. Λίγο αργότερα ξεκίνησε και η πορεία, με πάνω από 500 διαδηλωτές, με μεγάλη παρουσία φοιτητών στο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, αλλά και δυνάμεις της άκρας αριστεράς (ΣΣΠ, Αγωνιστικές Κινήσεις) και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς την παρουσία της αστυνομίας, με τις δυνάμεις καταστολής να μην εμφανίζονται καθόλου, σε αντίθεση με άλλες φορές.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 12:00 στο Άγ. Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση – διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, με πάνω από 2.000 διαδηλωτές, που κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, ΕΛΜΕ, φοιτητικές παρατάξεις (ΣΣΠ, Αγ. Κιν.), η Κίνηση δυνάμεων-φοιτητών ενάντια στο ν/σ Κεραμέως, καθώς επίσης και οργανώσεις της άκρας αριστεράς. Επίσης σημαντική ήταν η παρουσία των μαθητών, οι οποίοι κατέβηκαν με συγκροτημένο μπλοκ των σχολείων τους, κάποια από τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη, όπως τα ΓΕΛ Συκεών. Μετά τη διαδήλωση, κομμάτι του αναρχικού χώρου συγκροτημένα πήγε να λήξει την συγκέντρωση του στο ΑΠΘ, όπου εκεί δέχθηκε αναίτια επίθεση από την αστυνομία με 3 συλλήψεις και 1 τραυματία φοιτητή, ενώ ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στα στενά.

Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πετυχημένη πορεία με περίπου 300 διαδηλωτές. Παρουσία είχαν οι φοιτητικοί Σύλλογοι Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Καλών Τεχνών, ενώ συμμετείχαν και σωματεία εργαζομένων του πανεπιστημίου, των καθηγητών δευτεροβάθμιας, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καθώς και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής-Άκρας Αριστεράς. Η αστυνομία δεν χτύπησε την κινητοποίηση.

Καταγγέλλουμε τις επιθέσεις της αστυνομίας στη διαδήλωση της Αθήνας και στους φοιτητές έξω από το ΑΠΘ! Η κρατική τρομοκρατία δεν θα περάσει! Οι διαδηλώσεις της 4/2 είναι ένα επόμενο σημαντικό βήμα, μετά τις διαδηλώσεις των 14/1, 21/1 και κυρίως της 28/1. Δείχνουν μια δυναμική που μπορεί να αποκτήσει το φοιτητικό κίνημα, τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν. Και ταυτόχρονα, για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται η σύγκρουση με την επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ σε όλα τα μέτωπα. Ιδιαίτερα, οι 2 τελευταίες διαδηλώσεις(28/1 και 4/2) είναι πολύ σημαντικές, γιατί ήταν μαζικότατες και δυναμικές, παρά τα σημαντικά εμπόδια που ορθώνονται στο φοιτητικό κίνημα από την πολιτική των γραφειοκρατών ΠΚΣ-ΕΑΑΚ: κοινά πλαίσια, στη βάση των «δελτίων τύπου των συσκέψεων των δεκάδων φοιτητικών συλλόγων», τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να βγάζουν «καλέσματα αγώνα» για τις διαδηλώσεις, χωρίς να δίνουν καμία συνέχεια, οργάνωση ή προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα. Να σημειωθεί επίσης, πως αυτή η νέα «στροφή» της ΚΝΕ σε πανελλαδικό επίπεδο, να συμμετέχει σε κοινή διαδήλωση, μέχρι και σε κοινά μπλοκ, με τις υπόλοιπες δυνάμεις, είναι σημάδι της βαθιάς πολιτικής της κρίσης και όχι του ότι ξαφνικά «ανακάλυψε» μια επαναστατική και ενωτική πολιτική.

Δεν είναι ώρα για παχιά λόγια, του τύπου «το φοιτητικό κίνημα θα σαρώσει το νομοσχέδιο», αλλά για συνέχιση του αγώνα! Ως ΣΣΠ θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις στο να συνεχιστεί ο αγώνας, στο να μπουν νέες γενικές συνελεύσεις, οι οποίες με τις αποφάσεις τους, θα δώσουν προοπτική κλιμάκωσης στον αγώνα. Με καταλήψεις και συντονιστικές επιτροπές καταλήψεων στις σχολές, ώστε αυτές να μετατραπούν σε κέντρα αγώνα, με συντονιστικά των ΓΣ, που θα ενοποιούν και θα μαζικοποιούν το κίνημα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να παλεύει η ΣΣΠ. Για αυτό καλούμε τη νεολαία και κάθε φοιτητή να συμμετέχει στις νέες γενικές συνελεύσεις και να διαδηλώσει μαχητικά και μαζικά στον δρόμο στις 10/2, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2021/02/42.html