Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών: Όλοι/ες στην απεργία και στις κινητοποιήσεις Πέμπτη 26/11

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ

Ενάντια στη Δολοφονική Διαχείριση της Κρίσης

και της Πανδημίας από την Κυβέρνηση

 –

Συνάδελφοι/ισσες

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, που συνδυάζεται με μια τεράστια οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση κάτω από το βάρος της πανδημίας, αλλά και από τις χρόνιες νεοφιλελεύθερες επιθέσεις, που οδήγησαν στη δραματική συρρίκνωση και ιδιωτικοποίησή του και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος. Η ανυπαρξία ενίσχυσής του από την κυβέρνηση, μαζί με το όπως όπως «άνοιγμα» της οικονομίας και του τουρισμού είναι οι κύριες αιτίες για την σημερινή κατάσταση που απειλεί τις ζωές μας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων και της κοινωνίας. Δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας με άνοιγμα νοσοκομείων, ΜΕΘ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη (και όχι ακριβή ενοικίαση) των ιδιωτικών δομών υγείας, διενέργεια μαζικών δωρεάν τεστ, μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, μέτρα για τα ΜΜΜ.

Και την ώρα που δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για τα παραπάνω, ταΐζει με ζεστό χρήμα τους ιδιώτες της υγείας, τα ΜΜΕξαπάτησης, προβαίνει σε «αγορές του αιώνα» για εξοπλιστικά προγράμματα. Ταυτόχρονα νομοθετεί τα πλέον αντιδραστικά νομοσχέδια που ξηλώνουν το όποιο εργατικό και κοινωνικό δικαίωμα άφησε η δεκαετία των μνημονίων (ΠΝΠ, πτωχευτικός νόμος κ.ά.). Ανάμεσα σε αυτά είναι και το αντιδραστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφίσει και που δίνει ένα νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματά μας. Προβλέπει 10ωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός εξαμήνου εξοφλούνται οι ώρες με μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας! Αυτά 100 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ωρου στην Ελλάδα!!! Προβλέπει αύξηση του αριθμού των νόμιμων υπερωριών, προσθήκη και άλλων κλάδων σε αυτούς που εργάζονται Κυριακή με αποτέλεσμα την κατάργηση του πενθήμερου για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.

Το νομοσχέδιο όμως ξηλώνει και τα τελευταία συνδικαλιστικά δικαιώματα. Προβλέπει την απογραφή των συνδικαλισμένων εργαζομένων στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, δηλαδή το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελλών των συνδικάτων. Επίσης η Γενική Συνέλευση για να πάρει οποιαδήποτε απόφαση και κυρίως απόφαση για απεργία «πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητας συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως και ηλεκτρονικά». Μετά το 50%+1 για την απόφαση για απεργία του Σύριζα έρχεται και η ηλεκτρονική ψηφοφορία ως προαπαιτούμενο για να βάλει ταφόπλακα στη δυνατότητα προκήρυξης απεργίας. Επιπλέον προβλέπει απαγόρευση απεργιακών επιτροπών και φρουρών. Αν αυτές υπάρξουν η απεργία καθίσταται παράνομη και όσοι συμμετέχουν σε αυτές τελούν ποινικά κολάσιμη πράξη.

Η κυβέρνηση για να επιβάλει τα άγρια νεοφιλελεύθερα μέτρα και για να αποκλείσει τις τυχόν αντιδράσεις των εργαζομένων πέρασε σε μια επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ο νόμος που απαγορεύει τις διαδηλώσεις, η ανοικτή καταστολή των κινητοποιήσεων (βλέπε: συγκέντρωση για δίκη της Χρυσής Αυγής) κορυφώθηκαν με την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου και την αντισυνταγματική απαγόρευση των συναθροίσεων, καθώς και με τα πρόστιμα και την άγρια καταστολή όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η απαγόρευση των διαδηλώσεων και των συναθροίσεων μόνο σχέση με την προστασία από την πανδημία δεν είχαν. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι ο στόχος ήταν «να τελειώνει αυτή η υπόθεση με τις διαδηλώσεις, οι οποίες καταλύουν και καταργούν πλήρως την κοινωνική ζωή».

Συνάδελφοι/ισσες

Κανείς δεν θα μας προστατεύσει από την πανδημία, όπως δεν μας προστάτευσε μέχρι σήμερα. Ακόμη περισσότερο η κυβέρνηση θα φορτώσει στις πλάτες μας την ύφεση και τα ελλείμματα με ένα 5ο μνημόνιο, πολύ σκληρότερο από τα προηγούμενα. Τα ελλείμματα θα καλυφθούν από περικοπές  σε υγεία(ήδη είναι μειωμένες κατά 600εκατομύρια ευρώ οι δαπάνες για την υγεία του φετινού προϋπολογισμού), παιδεία, κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια, στους μισθούς και τα δικαιώματά μας. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για μας, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να οργανώσουμε την αντίστασή μας. Σ’ αυτόν τον αγώνα απαραίτητα είναι τα συλλογικά μας όργανα, τα συνδικάτα μας, και το δικαίωμα στην απεργία και τις διαδηλώσεις.

Απεργούμε για να:

  • Επιβάλλουμε την Άμεση και Μαζική Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, με αύξηση των δαπανών για την υγεία, με άμεσες και μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού
  • Παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, με εθνικοποίηση υπό εργατικό έλεγχο της βιομηχανίας φαρμάκων και των ιδιωτικών κλινικών
  • Σταματήσουμε τις επιθέσεις στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα
  • Μην περάσουν οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων
  • Επιβάλλουμε ασφαλείς όρους λειτουργίας των σχολείων, με το πολύ 15 μαθητές ανά τμήμα, με προσλήψεις του απαραίτητου εκπ/κού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας για την κάλυψη των αναγκών, με επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ για όλους (μαθητές –εκπ/κούς)

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΤΩ οι αντεργατικές Π.Ν.Π. και τα αντεργατικά νομοσχέδια

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

(: 2310265730,  e-mail: [email protected]