Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών: Πέμπτη 15 Οκτώβρη όλοι/ες στην Απεργία

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ:

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 15/10

Aθήνα: 10:00 Πλατεία Κλαυθμώνος

 Θεσσαλονίκη: 11:00 Αγ. Βενιζέλου

Κάτω τα χέρια από τους μαθητές και τους αγώνες μας

Η απάντηση της κυβέρνησης στις διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών ήταν η άγρια καταστολή μπροστά στο υπουργείο Παιδείας το πρωί της Παρασκευής (9/10) και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το απόγευμα της ίδιας μέρας. Μετά τις επιθέσεις «αγανακτισμένων» γονιών και αστυνομίας στα κατειλημμένα σχολεία και την τιμωρία των μαθητών, που συμμετέχουν σε καταλήψεις, με τις απουσίες μέσω της κατάπτυστης Υ.Α. για την εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» το υπουργείο χρησιμοποιεί την ωμή βία. Στόχος της κυβέρνησης και της Κεραμέως είναι να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των μαθητών, εκπαιδευτικών, φοιτητών που διεκδικούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων αλλά και Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση. Δεν είχαν διαφορετική μεταχείριση οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών, ούτε και η μεγαλειώδης συγκέντρωση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Η μανία με την οποία η κυβέρνηση επιτίθεται στη νεολαία οφείλεται στο ότι φοβάται τους αγώνες της γιατί εντείνουν την πολιτική φθορά της!

Οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας ότι «οι θορυβώδεις μειοψηφίες δεν θα κρατήσουν την Ελλάδα πίσω» συμπληρώνουν την καταστολή των κινητοποιήσεων και αναδεικνύουν το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τις διεκδικήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Η ίδια επέβαλε την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των αιρετών των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια, μέτρο που θα φέρει και στα συνδικάτα για να χτυπήσει τη δημοκρατική λειτουργία τους.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όχι μόνο δεν «θωράκισε» το σύστημα υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα, όχι μόνο δεν παίρνει τα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, αλλά έσπευσε να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να περάσει οποιοδήποτε νεοφιλελεύθερο μέτρο δεν πέρασαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η προϋπάρχουσα της πανδημίας οικονομική κρίση και η ραγδαία επιδείνωσή της καθιστά την κυβέρνηση πιο επιθετική. Με όργανο το κράτος έκτακτης ανάγκης και την καταστολή θα επιχειρήσει να ξηλώσει ότι άφησε όρθιο από τα δικαιώματα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων η πρόσφατη δεκαετία των μνημονίων.

Έτσι στην εκπαίδευση, μετά από μια σειρά νόμων που ψηφίστηκαν και εν μέσω πανδημίας (νόμος Κεραμέως, εξ αποστάσεως «εκπαίδευση), με οδηγό την έκθεση Πισαρίδη θα ακολουθήσουν μια σειρά νομοσχέδια, όπως προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Μπροστά μας έχουμε την εφαρμογή της «αυτοαξιολόγησης» της σχολικής μονάδας, που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, στη λειτουργία τους σαν μικρές επιχειρήσεις που θα προσελκύουν μαθητές= πελάτες για να επιβιώσουν.  Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

 Έκθεση Πισαρίδη προάγγελος της πλήρους διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου

Η έκθεση Πισαρίδη προβλέπει περισσότερη «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης σε συγκριτική μορφή για να έχουν γονείς και μαθητές βελτιωμένη πληροφόρηση, αξιολόγηση με βάση τις επιδόσεις των μαθητών, που θα πρέπει να συνδεθεί με θετικά ή αρνητικά κίνητρα(βλέπε: χρηματοδότηση). Δεν μένει όμως εδώ, αλλά προτείνει και τη διαχείριση του κύριου και βοηθητικού προσωπικού από τους Δήμους. Σε άλλο σημείο της έκθεσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση(Τ.Α.) αναφέρεται ότι οι Δήμοι ή οι Περιφέρειες θα μπορούσαν να πάρουν σχολεία ή νοσοκομεία αντίστοιχα. Νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει να μεταφερθούν στις Περιφέρειες όλες οι δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ Σχολές ΟΑΕΔ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, εκπαίδευση ενηλίκων, γεωργικές, τουριστικές σχολές) και να ιδρυθεί Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Καθώς φαίνεται η γνωστή μας «αποκέντρωση» θα αρχίσει από την επαγγελματική εκπαίδευση. Η «αποκέντρωση» δεν αποτελεί τίποτε άλλο από την απαλλαγή του κράτους από το να παρέχει Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση, ενώ τη φορτώνει στην Τ.Α., που και υποχρηματοδοτούμενη είναι και νέους φόρους θα πρέπει να επιβάλει για να «ανταποκριθεί» στις νέες αρμοδιότητές της. Πρόκειται για ξαναζεσταμένα μέτρα που εδώ και δεκαετίες προσπαθούν να επιβάλουν και σήμερα βρήκαν την ευκαιρία να επιταχύνουν τη νομοθέτηση και εφαρμογή τους, εκμεταλλευόμενοι την κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Συναδέλφισσες/οι

Μπορούμε να αντισταθούμε στις παραπάνω επιθέσεις ανασυγκροτώντας τις δυνάμεις μας. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα, να κατανοήσουμε τη σφοδρότητα της επίθεσης που δεχόμαστε. Να ενεργοποιηθούμε και να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας, μακριά από τις αυταπάτες (υπάρχει καλή αξιολόγηση, αποδοχή εν μέρει της εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης»), τον αυτοπεριορισμό στη διαρκή επίκληση του «διαλόγου» με το υπουργείο και την ηττοπαθή πολιτική του «ρεαλισμού» δηλ. ότι δεν μπορεί να έχει νίκες το συνδικαλιστικό κίνημα, που καλλιεργεί η συνδικαλιστική γραφειοκρατία (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΡΑ-ΣΥΝΕΚ) στις ΔΟΕ – ΟΛΜΕ. Να απορρίψουμε τη διασπαστική πολιτική της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ), που περιορίζει τις κινητοποιήσεις σε κομματικές παρελάσεις. Να οργανώσουμε έναν Αγώνα Διαρκείας με Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση, διαδηλώσεις, απεργίες προετοιμασμένες και οργανωμένες, και όχι απλά προκηρυγμένες, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις. Να δημιουργήσουμε Επιτροπές Αγώνα για την οργάνωση των αγώνων μας και Απεργιακές Επιτροπές για την εκπροσώπηση τους.

  • Το πολύ 15 μαθητές ανά τμήμα, για να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις. Να βρεθούν άμεσα τα κτίρια για τη λειτουργία των επιπλέον τμημάτων
  • Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου εκπ/κού προσωπικού και καθαριστών-στριων με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας
  • Μονιμοποίηση των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και το σύνολο της προϋπηρεσίας. Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου (ν.4589/19-προσοντολόγιο)
  • Δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά, επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ για όλους (μαθητές –εκπ/κούς)
  • Κατάργηση του νόμου Κεραμέως( ν.4692/20), της Κ.Y.A που αφορά τη «Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2020-2021» (12-9-20) και την τροποποίηση της (30-9-20)
  • Καλούμε τους συναδέλφους να κάνουν χρήση της ΑΠΕΡΓΙΑΣ- ΑΠΟΧΗΣ που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, από την εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» σε κατειλημμένα σχολεία και από την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος που γίνεται στην τάξη.
  • Καλούμε τις ΟΛΜΕ –ΔΟΕ να κηρύξουν ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από την εξ αποστάσεως «εκπαίδευση»

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

2310265730,  e-mail: [email protected]