Μαζική υποστήριξη στον Ούγκο Μπλάνκο ενάντια στις ακροδεξιές επιθέσεις που δέχεται

Διανοούμενοι, κοινωνικοί ακτιβιστές και δημόσιοι αξιωματούχοι σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική έχουν εκφράσει την στήριξή τους στον Ούγκο Μπλάνκο απέναντι στις επιθέσεις της ακροδεξιάς στο Περού. Σε λιγότερο από 48 ώρες περισσότεροι από 2.000 έχουν υπογράψει μια διακήρυξη στήριξης σε έναν από τους ιστορικούς ηγέτες του αγροτικού, ιθαγενούς και περιβαλλοντικού κινήματος στο Περού και στη Λατινκή Αμερική, στον θρυλικό αριστερό πολιτικό ακτιβιστή Ούγκο Μπλάνκο, που έχει κακολογηθεί, συκοφαντηθεί και διασυρθεί από παρακλάδια της ακροδεξιας στον περουβιανό στρατό, τις αστυνομικές δυνάμεις, τον τύπο και από πολιτικούς.

Ανάμεσα στις υπογραφές είναι η αναγνωρισμένη και υψηλού κύρους Αργεντίνα ανθρωπολόγος και φεμινίστρια, Rita Segato, o τεχνικός γραμματές της αυτόνομης περιφερειακής κυβέρνησης των λαού των Γουάμπις, Shapiom Nonigo, o ευρωβουλευτής Miguel Urban, o Ουρουγουανός διανοούμενος Raul Zibechi, Alberto Acosta, Πρόεδρος το 2007 της Συνταγματικής Συνέλευσης του Εκουαδόρ, o Βο Lindblom, πρώην πρόεδρος του σουηδικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ο εν ενεργεία  δήμαρχος του Cadiz, Jose Maria Gonzales Santos,η ηγέτιδα των Ασανίνκα, Ketty Marcelo Lopez, και ολόκληρη η Επιτροπή των Μάγια (Γουατεμάλα).

Άλλες υπογραφές συμπεριλαμβανομένων των διανοούμενων, Boaventura de Sousa Santos (Πορτογαλία), Maristella Svampa (Αργεντινή), Edgardo Lander (Βενεζουέλα), Joan Martinez-Alier (Καταλονία, Ισπανικό Κράτος), Alberto Chirif (Περού), Jaime Pastor, πολιτικός επιστήμονας και αρχισυντάκτης του Viento Sur (Ισπανία), τα μέλη του περουβιανού Κογκρέσου Rocío Silva Santisteban, Mirtha Vásquez, Lenin Checco Chauca, τα πρώην μέλη του Κογκρέσου Indira Huilca, María Elena Foronda, Marisa Glave, Rodrigo Arce και Marco Arana, οι Ισπανοί βουλευτές Gerardo Pisarello και Maria Dantas, η βουλευτίνα Mireia Vehi από το CUP, οι πρώην βουλευτές της Συνέλευσης της Μαδρίτης, Raúl Camargo, Carmen San José και David Llorente από τη Castilla La Mancha μεταξύ άλλων,  όπως  o δημοσιογράφος Pepe Mejía, o οικονομολόγος και οικοσοσιαλιστής Manuel Garí, ο Ελβετός οικονομολόγος Charles-André Udry και ο συγγραφέας και λέκτορας στο αυτόνομο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Jorge Riechman.

Η Διακήρυξη απαντά στη δήλωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Γενικών Αξιωματικών και Ναυάρχων του Περού (ADOGEN-PERU), ένας σύνδεσμoς ταυτισμένος με το πραξικόπημα Φουτζιμόρι που διέλυσε το Κογκρέσο στις 5 Απριλίου 1992. Όταν πολλοί υψηλά ιστάμενοι αξιωματικοί των περουβιανών ενόπλων δυνάμεων κατηγορήθηκαν για διαφθορά, o προαναφερθείς ADOGEN δεν εξέδωσε καμιά καταδίκη. Μάλιστα εναντιώθηκε στην τελική αναφορά της Επιτροπής της Αλήθειας, όπου επαληθεύτηκε η εμπλοκή του στρατού στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε εξαφανίσεις, βασανισμούς και εξωδικαστικές εκτελέσεις. Αργότερα, όταν καταγγέλθηκε η εμπλοκή υψηλά ιστάμενων αξιωματικών σε διακινηση ναρκωτικών, με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από την αμερικανική πρεσβεία στη Λίμα, ο ADOGEN δεν εξέδωσε κανένα δελτίο τύπου.

Η δήλωση του ADOGEN, υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του συνδέσμου,τον ταξίαρχο, Raul O’ Connor, αναφέρει: “Εκφράζουμε την απόλυτη αγανάκτηση και απέχθειά μας απέναντι στο ντοκιμαντέρ που χορηγήθηκε και μεταδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο το πρόσωπο του αντάρτη Ούγκο Μπλάνκο, ενός ατόμου που βασάνισε και δολοφόνησε μέλη της Περουβιανής Εθνικής Αστυνομίας και περουβιανούς αγρότες, σε μια ξεκάθαρη εξέγερση ενάντια στο Έθνος και στη νομιμότητα, παραβιάζοντας καταφανώς το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους…”

Αργότερα, αρκετοί πολιτικοί της περουβιανής ακροδεξιάς, όπως οι Antero Florez-Araoz και Javier Villa Stein, εξέφρασαν την απέχθεια τους απέναντι στο ντοκιμαντέρ και στον θρυλικό ηγέτη των χωρικών Ούγκο Μπλάνκο. Ένας άλλος ακροδεξιός, Luis Giampietri, επίσης καταδίκασε “με κατηγορηματικό τρόπο τη δημοσίευση της προπαγάνδας: ‘Hugo Blanco, Rio Profundo΄ (Ούγκο Μπλάνκο, Βαθύ Ποτάμι), μια ταινία που πίσω από τη μάσκα του ντοκιμαντέρ ξεπλένει την τρομοκρατία και επεφημεί τον δολοφόνο και εγκληματία τρομοκράτη Ούγκο Μπλάνκο, που εκτέλεσε και δολοφόνησε ψυχρά θαρραλέα μέλη της αστυνομίας που τελούσαν το συνταγματικό τους καθήκον”.

Ο Luis Alejandro Giampietri Rojas, ως αντιναύαρχος και ειδικός στo πολεμικό ναυτικό,σε κατεδαφίσεις  και ειδικές επιχειρήσεις, συμμετείχε στις 18 Ιουνίου 1986, στη θανάτωση περισσότερων από 300 φυλακισμένων. Στο νησί Fronton, έξω από τις ακτές του Callao, το κτίριο Blue Pavilion που κατέλαβαν οι κρατούμενοι διαλύθηκε από επίθεση του στρατού.Πολλοί καταπλακώθηκαν και πέθαναν από τη κατάρρευση των μεγάλων τοιχων του κτιρίου, αλλά πολλοί άλλοι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των πεζοναυτών. Το 2006  ο Giampietri κατέλαβε την πρώτη αντιπροεδρία με τον σοσιαλδημοκράτη Alan Garcia.

Επιπρόσθετα των βετεράνων στρατιωτικών και πολιτικών, ακροδεξιοί δημοσιογράφοι έχουν διαδώσει συκοφαντίες έναντια στον πρώην γερουσιαστή,βουλευτή και μέλος της Συνταγματικής Συνέλευσης του 1979, Ούγκο Μπλάνκο, σε σχέση με το ίδιο ντοκιμαντέρ, σκηνοθετημένο από την Malena Martinez. To ντοκιμαντέρ, που κέρδισε διεθνή βραβεία, δείχνει στο επίσημό του τρέιλερ λίγα λόγια από τον ηγέτη που είχε ως έδρα το Cusco, όπου επισημαίνει: “Είμαι απόλυτα ενάντια στην τρομοκρατία, πιστεύω πως οι άνθρωποι πρέπει να πείθονται με λόγια… τώρα, όταν ένας λαός αποφασίζει να εξοπλίστει για να προστατευτεί, αυτό είναι αυτοάμυνα.”

Οι πρώτες 2000 υπογραφές σε στήριξη του Ούγκο Μπλάνκιο υποστηρίζουν ότι: “Οι κάτωθιν υπογράφοντες, πολίτες της Λατινικής Αμερικής και άλλων ηπείρων, αποκηρύσσουν την κατηγορία που,  57 χρονια μετά από τα γεγονότα, που ανύψωσαν τους εξαθλιωμένους χωρικούς της Κοιλάδας της Παράδοσης και των Εστιών, προσπαθεί να ποινικοποιήσει και να απαξιώσει τον πολιτικό πρώην βουλευτή, πρώην γερουσιαστή, και μακροχρόνιο αγωνιστή για τα δικαιώματα υπεράσπισης της φύσης. Σήμερα στα 86 του, ο Hugo Blanco Galdos θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους ηγέτες στη πάλη για την αγροτική μεταρρύθμιση, και ενάντια στις εξορύξεις που τρυπούν τα σπλάχνα των εδαφών μας.”

“Ο Hugo είναι ένα παράδειγμα για την ακούραστη αφορσίωση στη δικαιοσύνη και στο λαό, είτε στην Pucallpa, στη Cajamarca, στην La Convention ή στην Cauca. Επίσης επειδή είναι ένας από τους λίγους αριστερούς ηγέτες που σήμερα έχει επιλέξει μια σημαντική στροφή, χωρίς να χάνει τα πιστεύω του, προς μια άλλη πάλη, αυτή για το περιβάλλον. O Blanco το συμπυκνώνει συνέχεια : πριν πάλευε για τον σοσιαλισμό, σήμερα είναι η ώρα της μάχης για την επιβίωση του είδους.”

Υπογράψτε τη δήλωση στήριξης στον Ούγκο Μπλάνκο Blanco εδώ