Δήλωση των Anticapitalistas (Ισπανικό Κράτος)

μετάφραση από το International Viewpoint

Στις 29 Μαρτίου, μια εσωτερική διαδικασία ψηφοφορίας τελείωσε στην οποία οι Anticapitalistas αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το Podemos. To 79% των μελών συμμετείχε: από αυτούς το 89% ψήφισε υπέρ της αποχώρησης, 3,5 % κατά  και το 7,5 % απείχε. Αποφασίσαμε να μην δημοσιοποιήσουμε αυτή την απόφαση πριν από σήμερα: η προτεραιότητά μας ήταν να δώσουμε προσοχή στην πανδημία COVID 19 που χτυπάει τη χώρα σκληρά και κατα κύριο λόγο επηρεάζει τα πιο ευάλωτα τμήματα των λαϊκών τάξεων.

Θεωρούμε ότι η συλλογική εμπειρία από το Podemos, του οποίου ήμασταν συνιδρυτές, ήταν γεμάτη ενδιαφέρον και θα είναι πάντα κομμάτι της ιστορίας μας, καθώς επίσης κομμάτι της ιστορίας του Podemos. Οι λόγοι που μας οδήγησαν να συμμετέχουμε στην ίδρυση της οργάνωσης είναι αρκετά γνωστοί. Ήταν απαραίτητο να σχηματίσουμε μια ευρεία και ριζοσπαστική δημοκρατική πολιτική δύναμη, με δυνατούς δεσμούς με τους αγώνες και τα κοινωνικά κινήματα, ικανή να αντιμετωπίσει την οικονομική πολιτιστική και πολιτική εξουσία των ελίτ, και να αντιστρέψει τις ζημίες ενός επιθετικού και ανεξέλεγκτου νεοφιλελευθερισμού. Με προορισμό, φυσικά, να επινοήσουμε και να οικοδομήσουμε μια συνολική πολιτική εναλλακτική στον περιβαλλοντοκτόνο και πατριαρχικό καπιταλισμό. Πιστέυουμε πως αυτοί οι στόχοι παραμένουν επίκαιροι, μα πλέον, το Podemos έχει πάψει να είναι ο χώρος από τον οποίο οι Αnticapitalistas μπορούν να παλέψουν γι’ αυτούς τους στόχους. Έχουμε συχνά εκφράσει τις θέσεις μας και τις έχουμε αντιπαραθέσει με συντροφικό κλίμα με άλλα ρεύματα της αριστεράς. Δυστυχώς, το Podemos δεν είναι πια η οργάνωση που προσπαθούσαμε να οικοδομήσουμε αρχικά:το μοντέλο της οργάνωσης και το εσωτερικό καθεστώς βασισμένο στη συγκέντρωση εξουσιών και αποφάσεων σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων συνδεδεμέων με δημόσια γραφεία και τη γενική γραμματεία, αφήνει πολύ λίγο χώρο για συλλογική πλουραλιστική δουλειά. Προφανώς το μοντέλο δεν έχει αποδειχθεί καθόλου αποτελεσματικό στο προχώρημά μας στο κοινωνικό πεδίο: η στρατευμένη οργάνωση και η δύναμη από τα κάτω, που συνήθιζε το Podemos να απολαμβάνει, έχουν εξασθενήσει, αποδιοργανωθεί και εξαφανιστεί με αυτό το μοντέλο, χωρίς αυτό να έχει μεταφραστεί, όπως ισχυρίζονται όσοι δικαιολογούν το μοντέλο, σε βελτίωση στα εκλογικά αποτελέσματα.

To Podemos γεννήθηκε σαν πολιτικό κίνημα που αμφισβητούσε τις οικονομικές και πολιτικές νόρμες του συστήματος. Είναι προφανές πως η στρατηγική άλλαξε. Για το Podemos το “εφικτό” έχει συρρικνωθεί σταδικά με τα χρόνια: από τη δική μας οπτική, το ζήτημα παραμένει να κάνουμε το αναγκαίο εφικτό. H αποκορύφωση αυτής της υποχώρησης είναι η στρατηγική της συγκυβέρνησης με το PSOE (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισπανίας). Για μια ακόμη φορά, ένα αριστερό εγχείρημα υπαναχωρεί βραχυπρόθεσμα στη λογική του μικρότερου κακού, συμφωνώντας να προδώσει τις πολιτικές του σε αντάλλαγμα μια ελάχιστη ή μη καθοριστική επιρροή στο υπουργικού συμβούλιο. Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, οι πολιτικές της συμμαχίας δεν συγκρούονται με το ορθόδοξο οικονομικό κατεστημένο, δεν ρίχνουν το βάρος στην αναδιανομή του πλούτου, στη ριζοσπαστική ενίσχυση της δημόσιας σφαίρας και στην ανυπακοή στους νεοφιλελεύθερους οργανισμούς. Φυσικά και θα υποστηρίξουμε όλα τα κεκτημένα από αυτή την συνεργασία και θα παλέψουμε μαζί απέναντι στην ακροδεξιά. Αλλά στo πλαίσιο μια βαθιάς συστημικής κρίσης, πιστεύουμε ότι η προσπάθεια για βάθεμα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης απαραίτητα περνάει μέσα από την οικοδόμηση κοινωνικής δύναμης, μέσα από φιλόδοξες πολιτικές και προετοιμάζοντας σύγκρουση με τις ελίτ.

Οι ερχόμενοι μήνες και τα ερχόμενα χρόνια θα είναι το σκηνικό μεγάλων ταξικών μαχών. Η τρέχουσα κρίση δεν είναι προσωρινή: είναι συστημική, οικονομική, οικολογική και υγειονομική (care) κρίση. Θα περιλαμβάνει σημαντικές πολιτικές κοινωνικές και οικονομικές ανακατατάξεις. Τίποτα από όσα πιστεύουμε σήμερα δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει το ίδιο. Η αφοσίωσή μας στην οικοδόμηση ενός αντικαπιταλιστικόυ κινήματος, ανοικτό σε όλα τα είδη πάλης και εμπειριών, μας επιτρέπει να κοιτάμε στο μέλλον με ανοιχτό μυαλό και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρεθούμε σε πολλούς κοινούς αγώνες με τον κόσμο του Podemos. Μόλις η κατάσταση της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας μας το επιτρέψει, θα διοργανώσουμε πολιτική διάσκεψη των Αnticapitalistas για να συζητήσουμε σε βάθος τις προτάσεις μας για τη νέα φάση.

 14.5.2020