Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση! Όχι στο νέο Μνημόνιο. (Αφίσα & προκήρυξη της ΟΚΔΕ)

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Με σκληρούς ταξικούς αγώνες

Να μην πληρώσουμε πάλι εργαζόμενοι & νεολαία την κρίση

Απαιτούμε Δημόσια–Δωρεάν Υγεία για Όλους

Να υπερασπίσουμε τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα

 –

Μετά από 2 μήνες περιοριστικών μέτρων, η κυβερνητική άρση κάποιων απ’ αυτά δεν έχει να κάνει τόσο με το ξεπέρασμα του κινδύνου εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά κυρίως με το ότι ο ελληνικός καπιταλισμός ασφυκτιά βυθιζόμενος σε μια νέα μεγάλη κρίση. Αυτή είναι η ουσία όσων ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης, ότι δήθεν τώρα είμαστε ώριμοι και έχουμε σύμμαχο τον καιρό (!), αλλά και των αντιφατικών ως αντιεπιστημονικών «οδηγιών» που αναπαράγουν υπουργοί και ΕΟΔΥ (δια στόματος Τσιόδρα).

Αν η κατάσταση στη χώρα μας έμεινε σχετικά «ελεγχόμενη», αυτό καμία σχέση δεν έχει με το υποτιθέμενο «έργο» της κυβέρνησης, που η ίδια συνεχώς προβάλλει βασισμένη στα παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Ο λόγος είναι κατά βάση το τραγικό παράδειγμα διπλανών χωρών – και κυρίως η ψύχραιμη στάση των εργαζομένων, που αντιστάθμισε την παντελή έλλειψη στήριξης της κυβέρνησης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η κυβέρνηση τώρα προσπαθεί και πάλι να καλύψει τις τραγικές ανεπάρκειες του συστήματος υγείας, με νουθεσίες τύπου «Μένουμε Ασφαλείς», εκθέτοντας εργαζόμενους και φτωχά λαϊκά στρώματα στον κίνδυνο μιας νέας έξαρσης του ιού. Αυτό επιτάσσει η λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας, η ανάγκη να διασωθεί ό,τι είναι δυνατόν από τα κρατικά έσοδα και κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, ακόμα και με το ρίσκο βαρύτατου τιμήματος στη δημόσια υγεία.

Η κρίση και τα μνημόνια είναι εδώ

Σε όλη την περίοδο του lockdown, η κυβέρνηση νομοθέτησε ένα όργιο αντεργατικών διατάξεων –με αιχμή του δόρατος τις 3 αντεργατικές ΠΝΠ– διευκολύνοντας τα μέγιστα εργοδότες και μεγάλο κεφάλαιο. Μοναδικό «αντιστάθμισμα» τα γνωστά 800 ευρώ, που μικρό μόνο κομμάτι των εργαζομένων πήρε και δεν φτάνουν ούτε για τα αναγκαία. Τώρα, ετοιμάζονται για ακόμα μεγαλύτερες επιθέσεις, με σύνθημα τη «δίκαιη κατανομή των βαρών», που σημαίνει ακόμη μια φορά να τα ρίξουν στις πλάτες μας. Οι εργαζόμενοι είμαστε ήδη αντιμέτωποι με το τέρας της ανεργίας, αναστολής–κατάργησης συμβάσεων εργασίας, εκ περιτροπής εργασίας, υποαπασχόλησης και απληρωσιάς – αλλά και με μια νέα, τεράστια κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Αυτή η κατάσταση θα ενταθεί, και με την αναπόφευκτη εκτόξευση του δημόσιου χρέους, σημαίνει νέα μνημόνια (όπως κι αν ονομαστούν). Και παράλληλα σκλήρυνση της καταστολής, ακόμα πιο αυταρχικό κράτος, προσπαθώντας να διατηρήσουν την ενοχοποίηση της «ατομικής ευθύνης» και την τρομοκρατία της «απαγόρευσης της κυκλοφορίας», να επιβάλλουν μια γενική αστυνομοκρατία. Την στιγμή που εργαζόμενοι θα συγκεντρώνονται σε χώρους εργασίας, μαθητές σε σχολεία κ.λπ., συνεχίζεται η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 10 ατόμων και τα πρόστιμα!

Καμιά αναμονή! Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Ούτε μια μέρα διορία δεν πρέπει να δώσουμε στην αντεργατική και επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε κάθε χώρο δουλειάς, εκπαίδευσης, γειτονιάς, να οργανώσουμε την αντίσταση και αντεπίθεσή μας. Για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, ειδικά των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Για το ξήλωμα όλου του αντεργατικού οπλοστασίου, ιδιαίτερα όσων νομοθετήθηκαν το τελευταίο 2μηνο.

Καμιά εμπιστοσύνη στην κάλπικη αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ. Διαφωνούν στις «λεπτομέρειες», συμφωνώντας στο βασικό: ότι υπεράνω όλων τα κέρδη των επιχειρήσεων, ότι τη νέα κρίση θα την πληρώσουμε πάλι εμείς. Συντάσσονται πίσω από την «εθνική ομοψυχία», διευκολύνοντας όλο και πιο αυταρχικές–αντιδημοκρατικές λύσεις.

Να ξεπεράσουμε την προδοτική συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, που δεν κούνησε δαχτυλάκι για να υπερασπίσει τα συμφέροντά μας. Αλλά και την επαίσχυντη στάση του ΚΚΕ, που καμαρώνει για τα εύσημα της αστικής πολιτικής σκηνής για την «υπευθυνότητά του», δηλαδή την αποδοχή της καταστολής και των επιθέσεων, την αντικατάσταση της ταξικής πάλης με «συμβολικές συγκεντρώσεις».

Να πάρουμε τη μάχη για τη ζωή και το δίκιο στα δικά μας χέρια. Στηριγμένοι στις δυνάμεις μας, εμείς, οι εργάτες και φτωχοί, να γίνουμε οι πραγματικοί «ήρωες». Όχι για τα υποκριτικά χειροκροτήματα, τις ελεημοσύνες «βοηθημάτων» και «δωρεών» από κυβέρνηση, ΜΜΕ, πλούσιους. Αλλά για να προστατέψουμε την υγεία και τη ζωή μας, να επιβάλλουμε τις κοινωνικές και ανθρώπινες ανάγκες, ενάντια στη δολοφονική βαρβαρότητα της «αγοράς» και του καπιταλισμού, των παλιών και νέων μνημονίων, της κυβέρνησης και των λοιπών του πολιτικού θιάσου. Κάθε μέρα που περνάει, όσο η κρίση και το φόρτωμά της στους εργαζόμενους αγριεύουν, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι πρέπει να απαλλαγούμε απ’ αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη, επικίνδυνη κυβέρνηση – αλλά και από τα λιβανίσματα για «εθνική ομοψυχία» για να σωθεί ο ελληνικός καπιταλισμός. Για να επιβάλλουμε έμπρακτα ένα Πρόγραμμα Σωτηρίας, μόνη λύση είναι μέσα από τους αγώνες μας να εγκαθιδρύσουμε μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων, ανοίγοντας τον δρόμο για τον Σοσιαλισμό. Να παλέψουμε για:

  • Δημόσια Υγεία, Ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή Περίθαλψη Δωρεάν για Όλους! Άμεσες & μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών. Μαζική δημιουργία ΜΕΘ. Δωρεάν τεστ και μέσα προστασίας για όλους. Επίταξη ιδιωτικής υγείας. Εθνικοποίηση με εργατικό έλεγχο τηςβιομηχανίας φαρμάκων. Κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων. Έμπρακτη προστασία των εργαζομένων, με αυστηρά μέτρα υγιεινής στους χώρους δουλειάς.
  • Να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας για όλους, ιδιαιτέρα για τα αδύνατα στρώματα. Μαζικές προσλήψεις, αύξηση της χρηματοδότησης στις αναγκαίες δομές (σχολεία, καθαριότητα, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ.). Κατάργηση των πλειστηριασμών. Διαγραφή χρεών για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.
  • Άμεση κατάργηση των αντεργατικών ΠΝΠ. Καμία μείωση αποδοχών/ωρών εργασίας σε κανέναν  εργαζόμενο. Απαγόρευση των απολύσεων.
  • Να αποσυρθούν – μην κατατεθούν οι κυβερνητικοί νόμοι–εκτρώματα (νέος νόμος Κεραμέως, «περιβαλλοντοκτόνο» νομοσχέδιο, απαγόρευση διαδηλώσεων κ.ά.). Να επιστραφούν οι σκανδαλώδεις ενισχύσεις σε κεφάλαιο, πλούσιους, κυβερνητικούς «κολλητούς».
  • Κάτω το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Κάτω τα χέρια απ’ τις ελευθερίες μας.
  • Πλαφόν τιμών στα βασικά προϊόντα. Επίταξη των αναγκαίων αποθεμάτων και εφοδιαστικών αλυσίδων.
  • Στάση Πληρωμών στους Δανειστές, Διαγραφή του Χρέους – Έξω τώρα από Ευρώ/ΕΕ
  • Για να ξηλώσουμε το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης. Αναίρεση όλων των ιδιωτικοποιήσεων. Εθνικοποίηση των τομέων–κλειδιά της οικονομίας, ιδιαίτερα επιχειρήσεων που κλείνουν. Βαριά φορολογία σε κεφάλαιο–πλούσιους, κατάργηση των υπέρογκων εξοπλισμών. Για ένα πρόγραμμα μαζικών δημόσιων παραγωγικών επενδύσεων, για δουλειά για όλους.

 –