Κάτω τα χέρια απο την πρώτη κατοικία. Να σταματήσουν όλοι οι πλειστηριασμοί

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Σε μια περίοδο όπου η κοινωνία βάλλεται από μια διπλή επίθεση, οικονομική από το ξέσπασμα της κρίσης και υγειονομική από την πανδημία του Κορονοϊού, έρχεται ένα ακόμα σφοδρό χτύπημα στα δικαιώματά μας. Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν, τόσο η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η δήθεν «φιλολαϊκή» αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά πετιούνται κυριολεκτικά στον δρόμο και καταδικάζονται στην εξαθλίωση, αν όχι σε θάνατο. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα γνωρίσει την μοίρα των χιλιάδων αστέγων, των προσφύγων και των φυλακισμένων, που αυτή την στιγμή ζουν κάτω από άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες κι έρχονται αντιμέτωποι με ένα πογκρόμ βίας, προστίμων και κυνηγητού από τα σώματα ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση μας επιβάλει, με πρόστιμα και καταστολή, να «μείνουμε σπίτι», ταυτόχρονα σχεδιάζει να αρπάξει τα σπίτια των πιο οικονομικά ευάλωτων, δείχνοντας με τον πιο κυνικό τρόπο την πλήρη αδιαφορία τους για τις ζωές και την υγεία των εργαζομένων. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πανέτοιμη να χαρίσει τους κόπους μιας ζωής, την περιουσία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες και στους τοκογλύφους δανειστές. Μέχρι εκεί φτάνει ο κάλπικος ανθρωπισμός τους! Βασική επιδίωξη των τοκογλύφων των Βρυξελών, αλλά και της ελληνικής αστικής τάξης είναι να διασώσουν τις τράπεζες πάση θυσία και με οποιοδήποτε τίμημα, έτσι ώστε να γλυτώσουν από μια άμεση χρεοκοπία.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρά τα δισεκατομμύρια επιχορηγήσεων από τις αμέτρητες ανακεφαλαιώσεις και τις «εγγυήσεις» του ελληνικού κράτους, παραμένει σε μια άτυπη χρεοκοπία βουτηγμένο στα χρέη και στα κόκκινα δάνεια. Στην «ισχυρή» Ελλάδα της «ανάπτυξης» και των Success Story, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων αγγίζει το 39% του συνόλου (το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε.) και το αστρονομικό ποσό των 60 δις ευρώ. Μάλιστα στόχος των μνημονιακών δεσμεύσεων είναι να υποχωρήσουν τα δάνεια κάτω από τα 20 δις ευρώ μέχρι το 2021! Η κατάσταση αυτή θα επιδεινώνεται διαρκώς όσο εξελίσσεται απότομα η κρίση. Για να αποφευχθεί η άμεση κατάρρευση των τραπεζών πρέπει να ξεπουλήσουν όπως-όπως τα κόκκινα δάνεια σε κάθε είδους Funds και αγριάνθρωπο της «αγοράς». Βασική, προϋπόθεση όμως, για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους οι σύγχρονοι μαυραγορίτες, είναι να αρθεί οποιαδήποτε προστασία των δανειζόμενων, για να μπορούν να πλιατσικολογούν ανενόχλητοι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων.

Παρά τις κάλπικες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ότι «δεν θα πραγματοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός εν μέσω της πανδημίας του Κορονοϊού», ετοιμάζουν να φέρουν προς ψήφιση έναν νέο πτωχευτικό Κώδικα, ως εγγύηση προς τους δανειστές, τον ΣΕΒ και τις αγορές ότι θα προχωρήσουν το ξεπούλημα της περιουσίας του Ελληνικού Λαού. Το νομοσχέδιο θα ορίζει το νομικό πλαίσιο για την πτώχευση των δανειοληπτών και έχει σαν στόχο, αφενός την κατάργηση οποιασδήποτε προστασίας έχουν οι δανειολήπτες για την ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων και αφετέρου την πλήρη προστασία και ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, των funds και των τραπεζών. Η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε μια ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση του παρασιτικού κεφαλαίου στην Οικονομία και επόμενος σε μία ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση του Ελληνικού Καπιταλισμού, αλλά και σε περεταίρω φτωχοποίηση των εργαζομένων και τα φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Την ώρα που μετράμε εκατόμβες νεκρών στην Ευρώπη, οι αιμοσταγείς δανειστές τις Ε.Ε., ενδιαφέρονται αποκλειστικά για να διασώσουν τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Ενισχύουν κυρίως τις ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης, ενώ για όλους τους λαούς της Ευρώπης ετοιμάζουν νέα σκληρά «Κορονο-μνημόνια». Στο ίδιο μοτίβο, «όλα για τους πλούσιους και το κεφάλαιο ενώ για τους εργαζομένους και την νεολαία, αντεργατικά μέτρα και απαγορεύσεις» κινείται και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήδη από την αρχή της εκλογής της και την έναρξη της οικονομικής κρίσης στα τέλη του 2019. Έχοντας τεράστιες ευθύνες για την διάλυση του συστήματος υγείας, των δομών πρόνοιας και την επιδείνωση της υγείας των εργαζομένων προχωράει σε σκανδαλώδη ενίσχυση δισεκατομμυρίων στους καναλάρχες, στα ημέτερα μεγαλοστελέχη των ΔΕΚΟ, στις τράπεζες και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, καταργεί πλήρως την εργατική νομοθεσία δίνοντας υπερεξουσίες στους εργοδότες, φιλοδωρήματα ελεημοσύνης στους εργαζομένους, ενώ χρησιμοποιεί την υγειονομική κρίση για να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο την αντιδημοκρατική αναδίπλωση και το κράτος έκτακτης ανάγκης. Έτσι λοιπόν παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης των α(χ)ρίστων της ΝΔ και των αργυρώνητων ΜΜΕ, για την περίφημη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός ότι αυτή μεταφράζεται μόνο σε νέα δάνεια και άρα νέα μνημόνια από τους τοκογλύφους-δανειστές της ιμπεριαλιστικής ΕΕ κι έτσι δεν δέχθηκαν ούτε κουβέντα για την επέκταση προστασίας της πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση.

Η αρπαγή της πρώτης κατοικίας, ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο, αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου για τους εργαζομένους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καθησυχαστούμε από τις διαβεβαιώσεις των αγυρτών της κυβέρνησης. Το επόμενο διάστημα η στεγαστική κρίση θα γίνει ακόμα πιο έντονη, μιας και χιλιάδες ακόμα οικογένειες, που είτε έχασαν την δουλειά τους είτε είδαν το εισόδημα τους να μειώνεται δραστικά, θα προστεθούν στην λίστα των κόκκινων δανείων ή θα εκδιωχθούν από το σπίτι τους επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι και τους λογαριασμούς. Για αυτό και επιτίθενται με τέτοιο μένος απέναντι στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, φοβούμενοι την αντίδραση του εργατικού κινήματος. Ο πανικός τους είναι τόσο έκδηλος, που καλούνε σε απολογία αγωνιστές, με πρακτικές που θυμίζουν «χούντα», εν μέσω απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Η συνέχιση των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών αποτελεί ζωτική ανάγκη για των χρεωκοπημένο Ελληνικό Καπιταλισμό. Μάλιστα οι επιθέσεις στα δικαιώματα μας θα γίνονται ολοένα και πιο βίαιες, όσο εξελίσσεται και βαθαίνει η οικονομική κρίση, η οποία θα είναι πολύ χειρότερη από αυτή του 2008. Όπως έδειξε αυτή η σύντομη περίοδος, οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν την υγεία και την ασφάλεια του πληθυσμού είμαστε εμείς-οι εργαζόμενοι και νεολαία- που κρατάμε την οικονομία, την παραγωγή, την υγεία στις πλάτες μας. Να πάρουμε, λοιπόν, την κατάσταση στα χέρια μας και να σπάσουμε την χουντικού τύπου απαγόρευση της κυκλοφορίας που προσπαθούν να παγιώσουν για τα εργασιακά και δημοκρατικά μας δικαιώματα.

Με κάθε τρόπο και μέσο πάλης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, με επιτροπές σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πολυκατοικία και χώρο δουλειάς να δημιουργήσουμε εστίες αντίστασης και αλληλεγγύης. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μείνει μόνος-καμία οικογένεια να πεταχτεί στο δρόμο.

  • Κάτω τα χέρια από την πρώτη κατοικία. Να σταματήσουν τώρα όλοι οι πλειστηριασμοί. Αγώνας για να μην ψηφιστεί ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.
  • Να σταματήσουν οι διώξεις αγωνιστών ενάντια στους Πλειστηριασμούς.
  • Πάγωμα και Διαγραφή των χρεών των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών οικογενειών.
  • Αξιοπρεπή διαβίωση για όλο τον πληθυσμό-Στέγαση για όλους. Επίταξη καταλυμάτων και ξενοδοχείων για την διαμονή των αστέγων και προσφύγων. Αποσυμφόρηση των φυλακών και των στρατώνων. Να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Έξω τώρα από την Ε.Ε. των πλουσίων και των ελίτ. Άμεση κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και των «πλεονασμάτων». Διαγραφή του χρέους μονομερώς.
  • Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οικονομική ενίσχυση και κατ’ οίκον φροντίδα σε ηλικιωμένους και ομάδες υψηλού κινδύνου!
  • Απαγόρευση απολύσεων. Κανένας χαμένος μισθός-εισόδημα.
  • Να υπερασπίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις δημοκρατικές μας ελευθερίες.
  • Να σταματήσει τώρα η ψήφιση νόμων από την κυβέρνηση, εκτός από αυτούς που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας και την υλοποίηση μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ