1η Μάη: Η εργατική τάξη στο δρόμο του αγώνα – Αθήνα: 10:30, πλ. Κλαυθμώνος – Θεσσαλονίκη: 10:30, αγ. Βενιζέλου

1η ΜΑΗ 2020

Η εργατική τάξη στο δρόμο του αγώνα, με τη σημαία του Μάη

Να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και τα εργατικά δικαιώματα

Συγκεντρώσεις

Αθήνα: 10:30, πλατεία Κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη: 10:30, άγαλμα Βενιζέλου

Ιωάννινα: 10:30 Εργατικό Κέντρο

 

 –

Το συνδυασμένο ξέσπασμα της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, έχει φέρει την παγκόσμια εργατική τάξη αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι θάνατοι παγκόσμια έχουν ξεπεράσει τις 165.000, με την κατάσταση σε αρκετές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ κλπ) να μοιάζει ανεξέλεγκτη.

Όλα τα αστικά επιτελεία, παρά τις επιμέρους διαφορές τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επιχειρούν να εμφανιστούν σαν σωτήρες της ανθρωπότητας από έναν «αόρατο» εχθρό ή μια ασύμμετρη απειλή. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτοί και το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα είναι οι μοναδικοί ένοχοι: με την 30χρονη και πλέον νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κοινωνίας, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στα δημόσια συστήματα υγείας. Εν μέσω της πανδημίας είναι προφανές ότι πρώτο και κύριο μέλημά τους είναι όχι η επιβίωση και η υγεία του πληθυσμού, αλλά το πώς το μεγάλο κεφάλαιο θα βγει από αυτήν τη διαδικασία όσο λιγότερο ζημιωμένο γίνεται, στέλνοντας και πάλι το λογαριασμό στους εργαζόμενους.

Το ξέσπασμα της πανδημίας αποκάλυψε πόσο ευάλωτο είναι το καπιταλιστικό σύστημα. Αποκάλυψε όμως και τη βαρβαρότητα των νεοφιλελεύθερων: Η ΕΕ, έκανε σαφές ότι η στήριξη και η αλληλεγγύη άνευ όρων είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Ήδη προετοιμάζει νέα μνημόνια για τις χώρες που -αναγκαστικά- θα καταφύγουν σε νέο δανεισμό, μεταξύ τους και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα, οι δανειστές και τα κοράκια των τραπεζών αρνήθηκαν μέχρι και την αναβολή της έναρξης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας!

Ο ελληνικός καπιταλισμός σε ελεύθερη πτώση

Είναι πια πανθομολογούμενο ότι η πανδημία του κορoνοϊού επιτάχυνε το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης μεγαλύτερης από αυτή του 2008, που ήδη βρισκόταν στα πρόθυρα της εκδήλωσής της. Μία νέα εκτίναξη των χρεών, μαζί με την κατάρρευση των διεθνών χρηματιστηρίων καθώς και μιας σειράς σημαντικών κρατών (πχ Ιταλία) προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον. Το μέγεθος της ζημιάς ακόμα δεν μπορεί να περιγραφεί, αλλά η απώλεια σχεδόν του 1/3 των θέσεων εργασίας παγκόσμια είναι αναμενόμενο γεγονός. Μαζί με την κρίση, μεγαλώνουν και απειλούνται ανεξέλεγκτοι οι ανταγωνισμοί και ο κίνδυνος του πολέμου.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κομπάζει για τη διαχείρισή της πανδημίας (κάνοντας σκόπιμα συγκρίσεις μόνο με τις πιο τραγικές περιπτώσεις χωρών) για να συγκαλύψει την ακραία αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Με αυτή την πολιτική κυβέρνησης-επιχειρήσεων, με την χρεοκοπία της οικονομίας και τα εφιαλτικά αντεργατικά μέτρα, βρισκόμαστε απροστάτευτοι μπροστά στην πανδημία ή στην επόμενη έξαρσή της!

Όμως οι συνέπειες της κρίσης είναι τεράστιες. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ήδη πτώση του ΑΕΠ 35% για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ενώ την ίδια στιγμή το επιτελείο της ΝΔ μας φλομώνει στα ψέματα ότι «η ζημιά θα είναι βραχυπρόθεσμη»! Το χρέος θα εκτιναχτεί ξανά, και αυτό σημαίνει νέα μνημόνια ή όπως αλλιώς τα ονομάσουν, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πειθήνιος υπηρέτης των δανειστών/τοκογλύφων και των «αγορών».

Οι ΠΝΠ και η καταστολή ήρθαν για να μείνουν – Τα νέα μνημόνια είναι εδώ!

Όσο τα ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, μας λιβανίζουν καθημερινά για την κοινή εθνική προσπάθεια, εθνική ομοψυχία, «ήρωες εργαζόμενους» κλπ, μια τεράστια αντεργατική επίθεση εκτυλίσσεται:

α) Με τις αντεργατικές ΠΝΠ (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου): Χαρίζουν τα πάντα σε εργοδότες και επιχειρηματίες χτίζοντας ένα ακόμα πιο βάρβαρο αντεργατικό οπλοστάσιο. Εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή ζωή με μισό μισθό, αποθέωση του διευθυντικού δικαιώματος και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας με το μέτρο για την αναστολή των συμβάσεων, φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, «δωράκια» εκατομμυρίων στους καναλάρχες, νομιμοποίηση της αισχροκέρδειας, παραπομπή του Δώρου Πάσχα στις καλένδες, πλήρης καταστρατήγηση του ωραρίου, γενίκευση της ελαστικής εργασίας και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Την ίδια στιγμή, δίνουν ένα ξεροκόμματο σε κάποιους εργαζόμενους (τα περίφημα 800 ευρώ), ενώ για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει ουσιαστικά καμιά πρόβλεψη (δεν έχει μειωθεί καν ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης!). Όσο για την περίφημη προστασία των θέσεων εργασίας, πρόκειται για τεράστια απάτη, αφού ούτε ισχύει για όλους, αλλά και εκεί που ισχύει έχει πολύ στενά χρονικά πλαίσια.

β) Με την καταστολή – αυταρχικοποίηση της δημόσιας ζωής και την ενοχοποίηση των εργαζομένων: Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, ουδεμία σχέση έχει με τα μέτρα προστασίας. Η κύρια αιτία αυτής της αυταρχικής πολιτικής είναι αφενός η ενοχοποίηση των εργαζομένων στο ενδεχόμενο που η εξάπλωση του ιού ξεφύγει από τον έλεγχο, αφετέρου η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για άγρια καταστολή των αντιδράσεων και διεκδικήσεων που έρχονται λόγω της βάρβαρης επίθεσης στα δικαιώματα. Παράλληλα, επίλεκτα στελέχη του κυβερνητικού θιάσου (πχ Άδωνις) προκαλούν το κοινό αίσθημα με εμπρηστικές δηλώσεις («οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται περισσότερα λεφτά», «να μας ανάψετε λαμπάδα που ψηφίσαμε μνημόνια» κλπ).

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης το δήλωσε: όλη αυτή η κατάσταση θα μας αφήσει σημαντική «προίκα»: Η προίκα των νεοφιλελεύθερων σημαίνει παγιοποίηση των σημαντικότερων πτυχών του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, απαλλαγή από «αγκυλώσεις του παρελθόντος» (δηλαδή κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα), μια ακόμα πιο ζοφερή αντιδημοκρατική αναδίπλωση.

Καμιά αναβολή στους αγώνες μας: Εδώ και τώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!

Η κυβέρνηση δεν έχει αυτήν τη στιγμή επίσημη αντιπολίτευση: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, και όλα τα αστικά κόμματα,  συντάσσονται πίσω από την «εθνική ομοψυχία» επικροτώντας στην ουσία τους τα μέτρα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης  ανέδειξε όμως με εκκωφαντικό τρόπο και τις ανεπάρκειες της ηγεσίας του εργατικού κινήματος: Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία ήταν η πρώτη που έσπευσε να πει ότι το ζήτημα της πανδημίας δεν είναι ταξικό, δίνοντας το ελεύθερο στους εργοδότες να επιτεθούν. Επαίσχυντη είναι και η στάση του ΚΚΕ, το οποίο δίνει εξετάσεις νομιμοφροσύνης, δεν έχει πει λέξη για την απαγόρευση κυκλοφορίας πέρα από αφόρητες γενικολογίες, ενώ ζητάει τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας με επιχείρημα τη συμμόρφωση του ελληνικού λαού στα μέτρα!

Δεν υπάρχει καμιά κανονικότητα να μας περιμένει. Η κανονικότητα που μας ετοιμάζουν είναι νέα –πολύ χειρότερα- μνημόνια. Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός της κατάστασης σε «τώρα» και «μετά». Όπως η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές όχι μόνο συνεχίζουν αλλά εντείνουν την επίθεσή τους αξιοποιώντας και την πανδημία, έτσι κι εμείς από τώρα πρέπει να οργανώσουμε την απάντηση και την αντεπίθεση μας.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι φτωχοί, είμαστε πράγματι σε πόλεμο: Όχι όμως με κάποιον αόρατο εχθρό, αλλά με τους ορατούς εχθρούς, την εργοδοσία, την κυβέρνηση, την ΕΕ και το καπιταλιστικό σύστημα. Ο αγώνας για την υγεία των εργαζομένων και της κοινωνίας, τη σωτηρία των δημόσιων συστημάτων υγείας από τη νεοφιλελεύθερη επίθεση, πρέπει από τώρα να συνδυαστεί με τον ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα, την κυβέρνηση, την ΕΕ. Πρέπει να αντισταθούμε, να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε  την Αντεπίθεσή μας. Να ανατρέψουμε την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλους τους μνημονιακούς υπηρέτες των επιχειρήσεων-κεφαλαίου, της ΕΕ και των δανειστών/τοκογλύφων. Να εγκαταστήσουμε μια δική μας Κυβέρνηση των Εργαζομένων, που θα εφαρμόσει άμεσα ένα πρόγραμμα σωτηρίας.

  • Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να είναι δωρεάν για όλους, άμεσες προσλήψεις γιατρών – προσωπικού. Αύξηση κλινών ΜΕΘ. Εθνικοποίηση υπό εργατικό έλεγχο της βιομηχανίας φαρμάκων.
  • Πάρτε πίσω τις αντεργατικές ΠΝΠ. Καμία μείωση αποδοχών/ωρών εργασίας σε κανέναν  εργαζόμενο – Απαγόρευση των απολύσεων. Να ξηλώσουμε το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης.
  • Να ξηλώσουμε το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας για όλους και ιδιαιτέρα για όλα τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας (φτωχούς, άνεργους, συνταξιούχους κλπ).
  • Δεν θα πληρώσουμε την κρίση. Διαγραφή του Χρέους – Φορολόγηση κεφαλαίου–πλουσίων. Να βγούμε από το Ευρώ και την Ε.Ε. που είναι υπεύθυνη για την φτώχεια και την εξαθλίωση.
  • Όχι στην «ατομική ευθύνη» & την ενοχοποίηση – καταστολή της κοινωνίας. Κανένας περιορισμός στη συνδικαλιστική – πολιτική δράση. Όχι στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ