Να τερματιστεί το εμπάργκο κατά της Κούβας, για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον Covid-19 (ανακοίνωση του Γραφείου της 4ης Διεθνούς)

Να τερματιστεί το εμπάργκο κατά της Κούβας, για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον Covid-19

21 Απριλίου 2020 – μετάφραση από το internationalviewpoint.org

Με την πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση να είναι δωρεάν από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο, η υγεία είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της κουβανικής επανάστασης, η οποία, παρά τις δυσκολίες , τα λάθη και τις υποχωρήσεις, εξακολουθεί να είναι όρθια. Για να πάρει κανείς μια ιδέα για τη δύναμη του κουβανικού συστήματος υγείας, αρκεί να συγκρίνει ορισμένα αρκετά πειστικά δεδομένα. Στις ΗΠΑ, μια χώρα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 58.469 ευρώ ετησίως και όπου οι επενδύσεις στην υγεία αντιπροσωπεύουν το 14,32% του ΑΕΠ, παρατηρούμε μια πραγματική κατάρρευση στον τομέα της υγείας που δεν είναι δύσκολο να κατανοηθεί:  αναλογικά, 3 γιατροί αντιστοιχούν σε 1.000 κατοίκους (αναλογία που δίνει μια καλή ιδέα για τη βάναυση κοινωνική ανισότητα που χαρακτηρίζει αυτή την κοινωνία). Η Κούβα, μια χώρα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που δεν υπερβαίνει τα 7.470 ευρώ, επενδύει το 10,92% του ΑΕΠ της στην υγεία κι έτσι έχει 9 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2019, λοιπόν, η Κούβα δεν είναι μόνο ικανή στο να αντιμετωπίσει την πανδημία στη χώρα, αλλά μπορεί να παρέχει βοήθεια και στο εξωτερικό.

Στις 19 Απριλίου, η Κούβα είχε 1.035 νοσούντες από κορονοϊό, 34 από τους οποίους έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της επιδημίας. Οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας και δεν υιοθετούν μια αλαζονική στάση.

Ο αριθμός των θανάτων είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά και ο αποκλεισμός κατά της Κούβας είναι επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς εμποδίζει την εισαγωγή συγκεκριμένου εξοπλισμού και φαρμάκων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η κατανομή των πόρων στην Κούβα είναι πολύ πιο ισότιμη και αποτελεσματική από ό,τι σε άλλες χώρες. Επιπλέον, η παράδοση της διεθνούς αλληλεγγύης του κουβανικού λαού εκφράστηκε, ιδίως στον τομέα της υγείας, χάρις στο 100% δημόσιο σύστημα. Πρόσφατα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έπρεπε να καταφύγουν στη βοήθεια της Κούβας για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η Ιταλία, η οποία έχει περίπου 4 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους και κατά κεφαλήν ΑΕΠ 29.610 ευρώ ετησίως, ή η Ανδόρα, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 35.975 ευρώ, υποχρεώθηκαν να ζητήσουν βοήθεια από τη χώρα της Καραϊβικής λόγω της ανικανότητας των γειτονικών χωρών να βοηθήσουν και την παράλυση της ΕΕ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2019, το κουβανικό προσωπικό υγείας στο εξωτερικό ξεπέρασε τα 28.000 άτομα σε 60 χώρες.

Μέχρι σήμερα, η Κούβα έχει στείλει 21 ομάδες επαγγελματιών υγείας για να συμμετάσχουν σε εθνικές και τοπικές προσπάθειες σε 20 χώρες που ζήτησαν πρόσφατα κουβανική ιατρική βοήθεια για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Αυτές οι 21 ομάδες είναι επιπρόσθετες ή ενισχύουν τις ομάδες ιατρικής συνεργασίας σε 60 έθνη, όπου ήδη παρέχουν υπηρεσίες.

Τα τελευταία 50 χρόνια, το κουβανικό ιατρικό προσωπικό έχει πραγματοποιήσει αποστολές σε 164 χώρες στην Αφρική, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Το κουβανικό προσωπικό υγείας έχει συσσωρεύσει μεγάλη εμπειρία στον αγώνα κατά του δάγκειου πυρετού που συγκλονίζει περιοδικά το νησί, καθώς και την επιδημία του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα Κόνακρι και τη Λιβερία (2014-15) και κατά της επιδημίας της χολέρας στην Αϊτή. Έχει επίσης παρέμβει αποτελεσματικά για να βοηθήσει τα θύματα πολλών σεισμών σε αυτή τη χώρα της Καραϊβικής, όπως επίσης και στο Πακιστάν (2005) και στο Νεπάλ (2015), το ίδιο και κατά των πλημμυρών και των τυφώνων στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναγνωρίσει τη σημασία και την ποιότητα της κουβανικής ιατρικής βοήθειας σε διεθνές επίπεδο.

Η Κούβα έχει επίσης αναπτύξει μια παραγωγή πολύ αποτελεσματικών φαρμάκων και θεραπειών κατά πολλών επιδημιών. Παρόλο που επί του παρόντος δεν υπάρχει προληπτικό εμβόλιο ή ειδική θεραπεία για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί το COVID-19, η κουβανική φαρμακευτική βιομηχανία εγγυάται την παραγωγή αποδεδειγμένων και εξαιρετικά αποτελεσματικών φαρμάκων όπως η ιντερφερόνη άλφα 2b, πέρα από άλλα φάρμακα που αποτελούν μέρος του πρωτοκόλλου θεραπείας για ασθενείς με αυτή την ασθένεια και όλες τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν.

Το εμπάργκο που επιβάλλουν οι ΗΠΑ εναντίον της Κούβας είναι μια εγκληματική πράξη, επειδή επιχειρεί να εμποδίσει την ελεύθερη συνεργασία στον τομέα της υγείας μεταξύ της Κούβας και διάφορων χωρών που έχουν ζητήσει τη βοήθειά της ή που επιθυμούν να ενισχύσουν τη συνεργασία με το νησί της Καραϊβικής.

Οι κουβανικές αρχές σωστά επεσήμαναν σε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών στις 16 Απριλίου ότι: «Αν δεν εγγυηθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες πρόσβαση στις τεχνολογίες και ειδικά στον τομέα της υγείας, όπως έχουν στη διάθεση τους οι βιομηχανικές χώρες, και αν αποτύχουν να μοιράσουν τα επιστημονικά επιτεύγματα και τα προϊόντα τους με έναν απαρακώλυτο και ανιδιοτελή τρόπο, τότε η συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι το ίδιο ή και ακόμη περισσότερο εκτεθειμένη από ό,τι σήμερα σε έναν ολοένα και αυξανόμενα διασυνδεδεμένο κόσμο».

Η ίδια δήλωση είναι επίσης πολύ σωστή λέγοντας ότι: «Αν δεν καταργηθούν τα πολιτικού συμφέροντος σφιχτά, οικονομικά μέτρα εναντίον των αναπτυσσόμενων χωρών και αν δεν απαλλαχθούν αυτές από την πληρωμή του δυσβάσταχτου και μη πληρωτέου εξωτερικού χρέους, αν δεν ελευθερωθούν από την αδίστακτη εποπτεία των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, δεν μπορούμε να ξεγελάμε το εαυτό μας με το να σκεφτόμαστε ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούμε στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που, ακόμη και χωρίς πανδημία, σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων».

Η κρίση του κορονοϊού απέδειξε ότι η ραχοκοκαλιά μιας επαρκούς αντίδρασης στην επιδημία του κοροναϊού είναι το σύστημα δημόσιας υγείας. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων 40 ετών γενικά και ειδικότερα τα τελευταία 10 χρόνια λιτότητας, ευθύνονται για τις απώλειες τόσων ζωών. Όπου οι περικοπές (των δαπανών για τη δημόσια υγεία) ήταν πιο μεγάλες, τόσο η κατάρρευση του συστήματος υγείας ήταν πιο δραματική. Στις ΗΠΑ, το χάος είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες όχι μόνο λόγω του υπερβολικά αντιδραστικού χαρακτήρα της κυβέρνησης αλλά και λόγω της απουσίας οποιασδήποτε δομής που να μοιάζει με ένα δωρεάν, καθολικό σύστημα δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ όχι μόνο απέρριψαν την κουβανική βοήθεια με εγκληματικό τρόπο -γεγονός που θα κοστίσει εκατοντάδες ή χιλιάδες ζωές- αλλά πιέζουν επίσης χώρες που έχουν ζητήσει βοήθεια από την Κούβα να την εγκαταλείψουν. Οι αντιδραστικές κυβερνήσεις της Βραζιλίας, του Ισημερινού και της Βολιβίας, από την πλευρά τους, έχουν εκδιώξει κουβανικές ιατρικές αποστολές. Σαν όλα αυτά να μην είναι αρκετά, ο Τραμπ αποφάσισε στις 15 Απριλίου 2020 να τερματίσει τη συνεισφορά των ΗΠΑ στον ΠΟΥ, σε μια εποχή που ο οργανισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Υπό το πρίσμα αυτό, η Κούβα υποστηρίζει ότι μια διεθνής προσπάθεια, χωρίς πολιτικές προκαταλήψεις, είναι απολύτως απαραίτητη για την ανάπτυξη και ανταλλαγή επιστημονικών ερευνών και για την ανταλλαγή εμπειριών διαφόρων χωρών στους τομείς της προληπτικής εργασίας, της προστασίας των πιο ευάλωτων και των κοινωνικά διεξαγόμενων πρακτικών. Αυτό θα επιτρέψει τη μείωση της διάρκειας της πανδημίας και το ποσοστό των ανθρώπινων απωλειών.

Γι’ αυτό το λόγο, η Ενιαία Γραμματεία της Τέταρτης Διεθνούς καλεί όλες τις επαναστατικές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις να ενισχύσουν τον αγώνα ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας και να εντείνουν την αλληλεγγύη προς τον κουβανικό λαό. Υποστηρίζουμε πλήρως την ξένη βοήθεια που παρέχεται από Κουβανούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η διεθνής αλληλεγγύη και η ανάπτυξη του διεθνισμού μεταξύ των λαών. Κάτω οι αντιδραστικές κυβερνήσεις, που περιφρονούν τη ζωή των λαών τους και προωθούν τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον πόλεμο ως διέξοδο από την κρίση.

Ας εντείνουμε τον αγώνα για την άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας!

Αλληλεγγύη, αυτοδιάθεση και διεθνισμός!

Οι ζωές μας αξίζουν περισσότερο από τα κέρδη τους!