Πλοίο Ελ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση αφήνει τους εργαζόμενους στη μοίρα τους

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ- ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΥΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Η Κυβέρνηση έχοντας αφήσει από 21/3 τους εργαζόμενους στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος  στη μοίρα τους,  έρχεται σήμερα με νέα απόφαση   να μετατρέψει το πλοίο σε «σανατόριο» εγκαταλείποντας τους νοσούντες κυριολεκτικά στη μοίρα τους.
Στο πλοίο επέβαιναν 383 άτομα, πλήρωμα ναυτεργατών διαφορετικών εθνικοτήτων. Αρχικά το πλοίο ναυλώθηκε με προορισμό την Ισπανία όπου τελικά δεν έφτασε ποτέ λόγω των έκτακτων μέτρων που πάρθηκαν εκεί για τον κορωνοϊο και έτσι επέστρεψε στην Ελλάδα. Ωστόσο, παρά το ότι το πλοίο ανήκει σε Ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία και έχει ελληνική σημαία, η κυβέρνηση το έκανε «μπαλάκι» μεταξύ χωρών, μη αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την περίθαλψη και την προστασία των εργαζομένων. Τις προηγούμενες μέρες, το πλοίο είχε σοβαρές ελλείψεις τόσο σε καύσιμα όσο και σε είδη πρώτης ανάγκης: νερό, τρόφιμα κτλ, όπως καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ. Οι λιμενικές αρχές καθυστέρησαν επικίνδυνα την πρόσδεση του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά, αφήνοντας το επί 4 μέρες στο έλεός του και για 17 μέρες να βρίσκεται εν πλω και στο έλεος  της πανδημίας..  
Πλέον στο πλοίο επιβαίνουν 120 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύνολο 382 ατόμων. Με ευθύνη της Κυβέρνησης  η εξάπλωση του ιού ήταν ραγδαία. Εθελοτυφλούν στις πλάτες τόσων ανθρώπων και με θράσος ανακοίνωσαν πως το πλοίο θα προσδέσει στον Πειραιά και θα μετατραπεί σε νοσοκομείο. Αλήθεια, πώς θα μπορέσουν να εξασφαλισθούν οι συνθήκες σωστής υγειονομικής περίθαλψης για τόσους ανθρώπους μέσα σε ένα πλοίο; Η κυβέρνηση έκανε ξεκάθαρο πως η πολιτική της είναι να μετατρέψει σε ομήρους τους ναυτεργάτες και να παρατείνει τον εγκλωβισμό τους στο πλοίο συνεχίζοντας έτσι την δολοφονική πολιτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα ενάντια σε εργαζομένους και λαϊκά στρώματα.
Η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, η διάλυση των συστημάτων υγείας και των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών από δεκαετίες νεοφιλελεύθερων πολιτικών ευθύνονται και όχι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η αλαζονεία, και η  ανικανότητα των αστικών κυβερνήσεων, επιτελείων και ελίτ είναι φανερά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

Επικοινωνία:

Αθήνα, 6951 089 409
Θεσ/νίκη, 6982 268 508 – 2310 265 730
 email: [email protected]