Η άποψή μας: Καταργούν την Παλαιστίνη

Καταργούν την Παλαιστίνη

 –

Από την στήλη Η άποψή μας της Εργατικής Πάλης Φεβρουαρίου

 –

Ο υπόδικος «ηγέτης», πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας δίπλα του τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρουσίασε την Δευτέρα 27/1/20, το σχέδιό του για τη λύση του «Παλαιστινιακού», το οποίο μάλιστα ονόμασε «ιστορική ευκαιρία», «συμφωνία του αιώνα» κ.ά. Ακόμη κάλεσε τους παλαιστίνιους να αρπάξουν την ευκαιρία, γιατί «(…)η Μέση Ανατολή αλλάζει ραγδαία(…) Πρέπει να φροντίσουμε τη νεολαία της περιοχής(…)» και συνέχισε πλέκοντας το εγκώμιο του αμερικανικού στρατού για τα κατορθώματά του στην περιοχή! Βέβαια, το «σχέδιο» του αμερικανού προέδρου είναι το χειρότερο από όσα παρουσιάστηκαν από το 1948, ρίχνει λάδι στην εύφλεκτη Μ. Ανατολή και αν εφαρμοστεί θα σβήσει από το χάρτη ακόμη και τα υπολείμματα παλαιστινιακού κράτους που έχουν απομείνει.

Τα βασικά σημεία του «σχεδίου»

Σύμφωνα με το «σχέδιο» και τον χάρτη που παρουσίασε ο ίδιος ο Τραμπ, καταπατούνται όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ καθώς και τα όρια των εδαφών Ισραήλ-Παλαιστίνης και αγνοούνται πλήρως τα προ του 1967 σύνορα (δηλαδή πριν το Ισραήλ προσαρτήσει την Δ. Όχθη του Ιορδάνη, την Γάζα, την Ιερουσαλήμ κ.ά.) που αποτελεί, θεωρητικά, τη βάση συζήτησης για τους παλαιστίνιους. Συγκεκριμένα το παλαιστινιακό «κράτος» –«ένα κράτος Μίκι Μάους», όπως το ονόμασε το πρακτορείο Reuters– θα περιλαμβάνει:

  1. Τα εναπομείναντα κατακερματισμένα εδάφη της Δυτικής Όχθης,
  2. Τη Λωρίδα της Γάζας,
  3. Ορισμένες απομακρυσμένες αραβικές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στα όρια της πόλης και εκτός του γνωστού διαχωριστικού τείχους, τα οποία κάποια στιγμή θα μπορούν να ανακηρυχθούν ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Όταν αυτό γίνει, κόμπασε ο Τραμπ, οι ΗΠΑ θα ανοίξουν και εκεί πρεσβεία, (το οποίο βέβαια δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ).
  4. Ακατοίκητες εκτάσεις που το Ισραήλ θα εκχωρήσει στην έρημο Νεγκέβ, στα σύνορα με την Αίγυπτο, –χωρίς καμιά επικοινωνία μεταξύ τους και με τα υπόλοιπα προβλεπόμενα από το «σχέδιο» παλαιστινιακά εδάφη– πρακτικά ως αντάλλαγμα για την προσάρτηση 15 παράνομων εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, που θα συντελούν στην κυριαρχία του Ισραήλ στην Κοιλάδα του Ιορδάνη (30% της Δ. Όχθης).

Ακόμη στο «σχέδιο» προβλέπεται για τους παλαιστίνιους: α) σύνδεση με σήραγγα των μέχρι σήμερα ασύνδετων παλαιστινιακών εδαφών μεταξύ Δυτικής Όχθης και Λωρίδας της Γάζας, που θα ελέγχεται από τους Ισραηλινούς, β) χρήση μέρους των εγκαταστάσεων στα ισραηλινά λιμάνια της Χάιφα και της Ασντόντ, υπόσχεση που είναι προφανές ότι θα υπόκειται πάντοτε στην «καλή θέληση» του Ισραήλ (!), γ) υπόσχεση για ξένες επενδύσεις ύψους 50 δισ. δολαρίων σε βάθος δεκαετίας (!) και δημιουργία ενός εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας στα παλαιστινιακά εδάφη (!). Για το τεράστιο πρόβλημα της επιστροφής των προσφύγων,[1] ο γαλαντόμος Τραμπ δήλωσε ότι αυτοί θα αποζημιωθούν από ταμείο που θα συσταθεί από τη διεθνή κοινότητα, για να σπεύσει αμέσως ο Νετανιάχου να δηλώσει ότι σε κάθε περίπτωση το ζήτημα των προσφύγων «…θα επιλυθεί εκτός ορίων του Ισραήλ». Τέλος, στο σχέδιο τονίζεται ότι το παλαιστινιακό «κράτος» θα είναι «αποστρατιωτικοποιημένο» και δεν θα έχει τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των συνόρων του, με λίγα λόγια θα είναι ένα «Μπατουστάν», υπό τον απόλυτο έλεγχο του μιλιταριστικού-σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ.

Για αυτό το «σχέδιο» το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο υπέρ των σιωνιστικών συμφερόντων και απλά ανακοινώθηκε στους παλαιστίνιους, το γεράκι του σιωνισμού Νετανιάχου, έχοντας δίπλα του τον αρχηγό της αντιπολίτευσης «κεντρώο» Μπένι Γκαντζ, έθεσε ως όρο για τις διαπραγματεύσεις με τους παλαιστίνιους, να αναγνωρίσουν «το Εβραϊκό Κράτος του Ισραήλ»!

Όπως ήταν φυσικό οι παλαιστίνιοι σε όλες τις περιοχές από τη Γάζα ως τη Ραμάλα και τα κατεχόμενα της κοιλάδας του Ιορδάνη με διαδηλώσεις και φωνάζοντας, «θάνατος στην Αμερική», «Θάνατος στο Ισραήλ» απέρριψαν το «σχέδιο» των Τραμπ-Νετανιάχου που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα μη βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος και τελικά στην εξόντωση και στην εξαφάνισή τους. Τέλος, υπήρξε συνάντηση (για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια!) ανάμεσα στις τρεις σημαντικές πολιτικές δυνάμεις (Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ, και Παλαιστινιακή Αρχή-Φατάχ) στη Ραμάλα (έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής) για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Πραγματικός ο κίνδυνος εξαφάνισης

Ο κίνδυνος εκτοπισμού, αν όχι και εξόντωσης, των παλαιστινίων από τα εδάφη τους είναι πραγματικός. Μπορεί η θέληση των παλαιστινίων για αγώνα ενάντια στους σιωνιστές και ιμπεριαλιστές, παρά τα χιλιάδες θύματά τους, να παραμένει αμείωτη, ωστόσο η ηγεσία τους ιδιαίτερα η λεγόμενη Παλαιστινιακή Αρχή-Φατάχ και ο ηγέτης της Μαχμούτ Αμπάς (άνθρωπος των ιμπεριαλιστών), έχουν τεράστια ευθύνη που τα πράγματα έχουν φτάσει μέχρι τη σημερινή απελπιστική κατάσταση. Μαζί με αυτό ο παλαιστινιακός λαός είναι σήμερα απομονωμένος και προδομένος από ένα μεγάλο μέρος των αραβικών χωρών και του λεγόμενου αραβικού συνδέσμου. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι όταν ο Τραμπ ανακοίνωνε το «σχέδιό» του υπήρχαν (για πρώτη φορά στην ιστορία) και οι πρέσβεις των Μπαχρέιν, Ομάν, Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων και σίγουρα στο παρασκήνιο η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την ένοχη σιωπή τους.

Το «σχέδιο» του Τραμπ δεν αφορά μόνο τον ενταφιασμό του παλαιστινιακού λαού. Είναι προφανές ότι ετοιμάζει ένα νέο αντιδραστικό συνασπισμό για μια αντεπίθεση στη Μ. Ανατολή και την σύγκρουση με το Ιράν. Σε αυτό τον αντιδραστικό συνασπισμό κάτω από το συντονισμό των ΗΠΑ συμμετέχει με όλα τα μέσα και η πολιτική ελίτ της Ελλάδας και κυρίως τα δυο μεγάλα αστικά κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο ο παλιός άξονας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ούτε η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας με της ΗΠΑ για τις Βάσεις, αλλά και η αποστολή πυραύλων Πάτριοτ στην Σαουδική Αραβία, φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο, τα κοινά ναυτικά γυμνάσια με το Ισραήλ με στόχο το Ιράν κ.λπ.

Με τους αγώνες μας να σώσουμε τον παλαιστινιακό και τον ελληνικό λαό από τον όλεθρο όπου τον οδηγεί η φιλοιμπεριαλιστική και επικίνδυνη ελίτ που βρίσκεται στην κυβέρνηση.

[1] Το μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού λαού, εκτοπισμένο ή κυνηγημένο λόγω πολέμων, διώξεων κ.λπ., βρίσκεται εκτός της Παλαιστίνης και διάσπαρτο σχεδόν σε όλες τις χώρες της Μ. Ανατολής και κυρίως σε: Λίβανο, Ιορδανία, Λιβύη, Ιράκ, ενώ πάνω από 2 εκ. βρίσκονται στο Ισραήλ λόγω της προσάρτησης εδαφών που παλαιότερα ανήκαν στους παλαιστίνιους