Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών: Με αγώνες να ανατρέψουμε Μνημόνια και νεοφιλελεύθερες πολιτικές

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ:

 – Μνημόνια και νεοφιλελεύθερες πολιτικές

– Την Ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης

Ενώ μια νέα όξυνση της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος βρίσκεται προ των πυλών, όπως πλέον ομολογούν σχεδόν οι πάντες, οι εμπορικοί πόλεμοι ανοίγουν τον δρόμο και για στρατιωτικές συγκρούσεις. Το πολεμικό χάος στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή μας, η κόλαση που βιώνουν οι πρόσφυγες, η παγκόσμια άνοδος της ακροδεξιάς, η περιβαλλοντική καταστροφή συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό.

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, εμπλέκει τη χώρα μας στα πολεμικά σενάρια, με τον «στρατηγικό διάλογο» με τις ΗΠΑ και την επέκταση των βάσεων σε όλη σχεδόν την επικράτεια. Με το δόγμα «Νόμος και Τάξη» εξαπολύει επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, ώστε να τρομοκρατήσει όσους αντιστέκονται. Με το λεγόμενο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, προωθούν την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, νομιμοποιούν κάθε είδους εργοδοτική ασυδοσία, επιβάλλουν παντού το «απαγορεύεται το απαγορεύεται για το κεφάλαιο». Επιχειρούν ένα συντριπτικό χτύπημα στον συνδικαλισμό και τη δυνατότητα συλλογικής οργάνωσης και αντίστασης των εργαζομένων, με το φακέλωμα των συνδικάτων και των μελών τους μέσω του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για όλες τις σημαντικές αποφάσεις, ορθώνοντας αξεπέραστα εμπόδια για την κήρυξη απεργιών.

Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης, συρρίκνωσης και διάλυσης του δημόσιου σχολείου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση:

α) Πάνω από 30.000 αναπληρωτές περιπλανώνται κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα κι ενώ υπάρχουν ακόμα χιλιάδες κενά. Η βαρβαρότητα της αδιοριστίας συνεχίζεται, ενώ το «προσοντολόγιο» Γαβρόγλου επιβάλλει ένα κλίμα διαίρεσης, ανελέητου ανταγωνισμού και κανιβαλισμού, όπου όλοι, αναπληρωτές και μόνιμοι, θα είμαστε υποχρεωμένοι σε ένα διαρκές κυνήγι μεταπτυχιακών, σεμιναρίων και κάθε είδους «χαρτιών».

β) Η εφαρμογή του «νέου Λυκείου» του Γαβρόγλου εκτοξεύει την παραπαιδεία και τους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά φτωχών και μεσαίων στρωμάτων. Η κυβέρνηση ετοιμάζει την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων και σκληρές εξετάσεις και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Ο στόχος είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μαθητών να κατευθυνθεί προς σχολές φτηνής κατάρτισης και μαθητείας ή να οδηγηθεί στην εγκατάλειψη του σχολείουΗ συρρίκνωση του Λυκείου θα πετάξει έξω σχεδόν το σύνολο των αναπληρωτών που εργάζονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα οδηγήσει σε εκρηκτικές υπεραριθμίες και βίαιες μετακινήσεις και θα ανοίξει τον δρόμο για απολύσεις μονίμων.

γ) Με νομοσχέδιο που θα έρθει πολύ σύντομα, η κυβέρνηση βάζει στο φουλ τις μηχανές της αξιολόγησης. Για την αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας θα αξιοποιηθεί το ήδη ψηφισμένο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικά προκαθορισμένους στόχους (δείκτες, φόρμες), και θα ακολουθήσουν διαδικασίες εξωτερικής αξιολόγησης από την ΑΔΙΠΠΔΕ. Η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα υλοποιηθεί την επόμενη σχολική χρονιά, από ένα νέο σώμα διευθυντών και συμβούλων, που θα τοποθετηθούν το καλοκαίρι.

Ο βασικός στόχος της αξιολόγησης είναι ένα σχολείο «αυτόνομο» οικονομικά και παιδαγωγικά, δηλαδή απόλυτα εξαρτημένο από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της περιοχής του. Το «νέο» σχολείο θα λειτουργεί σαν επιχείρηση, υποχρεωμένο να βρίσκει «πόρους» για την επιβίωσή του, δηλαδή χορηγούς και δίδακτρα, και να προσελκύει τους μαθητές-πελάτες (εκπαιδευτικό κουπόνι). Η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα αφορά το κατά πόσον εφαρμόζουμε αυτές τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης.

Η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με τις πολιτικές των παρατάξεων που κυριαρχούν στο συνδικαλιστικό κίνημα (σ.κ.) των εκπαιδευτικών.

Οι παρατάξεις του κυβερνητικού και μνημονιακού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ/ΝΔ, ΠΕΚ/ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ) συνεργάζονται στην ΟΛΜΕ στοχεύοντας στον αφοπλισμό των εκπαιδευτικών, ώστε να περάσουν τα μνημονιακά και νεοφιλελεύθερα μέτρα. Όλο και πιο δύσκολα προκηρύσσουν απεργίες και όταν το κάνουν τις απαξιώνουν σε απλές διαμαρτυρίες, ενώ αρνούνται με κάθε τρόπο να προκηρύξουν απεργία–αποχή από όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης.

Το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) συνεχίζει τη διασπαστική πολιτική, τις χωριστές συγκεντρώσεις και πορείες, τις κατ’ επίφαση «απεργίες», τις κομματικές παρελάσεις χωρίς σχέδιο και προοπτική. Ενώ αναπαράγει την ηττοπάθεια ότι «οι αγώνες δεν μπορούν να νικήσουν μέσα στον καπιταλισμό», περιορίζεται σε ακτιβισμούς και επερωτήσεις στη Βουλή. Αντιμέτωπο με την αποτυχία του να κυριαρχήσει μέσα στο σ.κ. και να αποκτήσει πραγματική σχέση με τους εργαζόμενους, οδηγείται σε ακρότητες, που φτάνουν μέχρι τη διάλυση διαδικασιών των ίδιων των εργαζομένων με κάθε μέσο (συνέδρια ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων).

Οι Παρεμβάσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΛ ΚΚΕ) εστιάζουν στην εκλογική τους ενίσχυση στα ΔΣ και υποτιμούν την ανάγκη της αυτοοργάνωσης των εκπαιδευτικών με επιτροπές αγώνα, ενώ ονομάζουν απεργίες τις κομματικές παρελάσεις του ΠΑΜΕ. Έτσι, δεν συμβάλλουν στην αναγκαία ανασύνθεση και ανασυγκρότηση του σ.κ., αλλά εντείνουν τον κατακερματισμό του και γίνονται κομμάτι του προβλήματος. Η αποτυχία της πολιτικής τους έγινε φανερή και κατά τη διάρκεια του αγώνα των αναπληρωτών τον περασμένο Γενάρη.

Η Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών καλεί να αντιστρέψουμε άμεσα την κατρακύλα, την πολυδιάσπαση και τη διάλυση που επικρατεί στο σ. κ. πριν είναι πολύ αργά! Να κάνουμε πέρα τις γραφειοκρατικές ηγεσίες κάθε απόχρωσης, που κατάντησαν τα συνδικάτα μας αναποτελεσματικά, αντί να είναι όργανα οργάνωσης, αντίστασης και επιβολής των συμφερόντων μας. Να επιβάλουμε, με τη μαζική συμμετοχή μας στις Γενικές Συνελεύσεις, την ουσιαστική συζήτηση πάνω στα προβλήματά μας, την οργάνωση των αγώνων μας με Επιτροπές Αγώνα, την ενότητα μέσα στους αγώνες.

Παλεύουμε για:

  • Κατάργηση όλων των μνημονίων

  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και το δικαίωμα στην απεργία

  • 15% του προϋπολογισμού για την Παιδεία

  • Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν 12χρονο Σχολείο για όλους. Δίχρονη Προσχολική Αγωγή.

  • Καμία «αξιολόγηση» = απολύσειςΚαμία σύνδεση μισθού-αξιολόγησης. Όχι στην Αυτονομία της Σχολικής Μονάδας. Απεργία – Αποχή από τις «αξιολογικές» διαδικασίες

  • Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Όχι στο «προσοντολόγιο». Όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο.

  • Κατάργηση όλων των νόμων και υπουργικών αποφάσεων που κόβουν μαθήματα, τμήματα και εργασιακά δικαιώματα και επιβάλλουν υποχρεωτικές μετακινήσεις.

  • Επαναφορά μισθών-συντάξεων-13ου-14ου μισθού – ωραρίου στα προ μνημονίων επίπεδα

  • Όχι στο «Νέο» Λύκειο των ταξικών φραγμών.

  • Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για όλους

  • Κανένα κλείσιμο τμήματος, καμία συγχώνευση – κατάργηση σχολείου. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια.

  • Καμία Εμπλοκή στους Πολέμους των ΝΑΤΟ – Ε.Ε.- ΗΠΑ. Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες

  • Διαγραφή του χρέους – Έξοδο από ευρώ και ΕΕ. – Εθνικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των βασικών τομέων της οικονομίας και των τραπεζών

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

τηλ: 2310265730 , e-mail: [email protected]