Στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ: ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σέρνουν τον ελληνικό λαό στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών

Στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σέρνουν τον ελληνικό λαό ένα βήμα πιο κοντά στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών

Στις 13 και 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον διμερής συνάντηση “Στρατηγικού Διάλογου” Ελλάδας-ΗΠΑ με επικεφαλής της ελληνικής πλευράς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο αλλά και την συμμετοχή άλλων δύο υφυπουργών (Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ψηφιακής πολιτικής) και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Η συνάντηση αυτή αποτελεί ακόμα ένα πολύ σοβαρό βήμα εμπλοκής της Ελλάδας στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Όπως όλα δείχνουν και από το κοινό ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά το τέλος των συναντήσεων, η “στρατηγική σχέση” ΗΠΑ-Ελλάδας προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την εμπλοκή της βάσης της Σούδας στις αμερικανικές επιχειρήσεις, την περαιτέρω χρησιμοποίηση από τις ΗΠΑ και άλλων βάσεων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα, την ενεργή εμπλοκή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος σε ρόλο “χωροφύλακα” των αμερικάνικων συμφερόντων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα διευκολύνεται η πρόσβαση των ΗΠΑ να αποκτήσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας με κυριότερο στόχο να μην πέσουν στα χέρια κινέζικων συμφερόντων.

Η προώθηση των αμερικάνικων σχεδίων στα Δυτικά Βαλκάνια (Συμφωνία των Πρεσπών), η στήριξη της αντιδραστικής συμμαχίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο συντελούν σε έναν πιο ενεργό και συγκεκριμένο ρόλο της ελληνικής αστικής τάξης στην εξυπηρέτηση των νέων στρατιωτικών συγκρούσεων που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές λόγω των σημαντικών πληγμάτων που έχουν δεχτεί. Με κύριο άρμα την ενίσχυση του ΝΑΤΟ για την περικύκλωση της Ρωσίας αλλά και στόχο την παρεμπόδιση του Ιράν να βγει μέσω της Συρίας στην Μεσόγειο, οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές επιχειρούν να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα στις πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, προχωρώντας στην πώληση του πολύ πιο ακριβού LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) που παράγεται στις ΗΠΑ, στην επικράτηση των δικών τους σχεδιασμών για γεωτρήσεις, αγωγούς μεταφοράς, εγκαταστάσεις αποθήκευσης κ.λπ.

Ταυτόχρονα, προωθείται η δημιουργία δύο περιφερειακών οργανισμών «συλλογικής ασφάλειας». Ένας αφορά στη ΝΑ Μεσόγειο και Μ. Ανατολή, μαζί με Κύπρο, Ισραήλ, Ιορδανία. Ένας επιπλέον αφορά στα Βαλκάνια, με τη νεοϊδρυμένη Σύνοδο της Βάρνας (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Ελλάδα και ΗΠΑ). Πρόκειται για στρατιωτικοπολιτικά σύμφωνα, δομές που επιχειρείται να οργανώσουν την υλοποίηση των σχεδίων των ΗΠΑ και την πολεμική τους κυριαρχία στην περιοχή. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει «πρωταγωνιστικά» και στις δύο, παίζοντας και έναν ρόλο σύνδεσης και συντονισμού τους. Ενώ συμμετοχή – και βέβαια τον αποφασιστικό λόγο– θα έχουν και οι ΗΠΑ (ως «βοηθοί» ή «παρατηρητές»).

Για την εξυπηρέτηση αυτών των σχεδίων τους, οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη από πειθήνιους και αδίστακτους “εταίρους”, όπως η απόλυτα υποταγμένη στο κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση και τα χρεοκοπημένα επιτελεία της αντιδραστικής και επικίνδυνης ελληνικής αστικής τάξης φαντασιώνονται πως μπορούν να εκμεταλλευτούν το “ρήγμα” που έχει δημιουργηθεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις για να βρουν καταφύγιο κάτω από τα φτερά των αμερικανικών “γερακιών” και να αρπάξουν κάτι απ’ τη λεία. Αλίμονο! Όσα θελήματα και αν κάνουν στους ιμπεριαλιστές και όσο περισσότερο προσπαθούν να μετατραπούν σε χωροφύλακες των ΗΠΑ στην περιοχή, οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές δεν θα διστάσουν να αφήσουν τους τυχοδιώκτες του ελληνικού καπιταλισμού σύξυλους, αν αυτό απαιτήσουν τα συμφέροντά τους. Από αυτή την πορεία, οι κίνδυνοι είναι τρομακτικοί για τον ελληνικό λαό (και όλους τους λαούς της περιοχής). Αυτή η πολύ άσχημη τροπή των πραγμάτων, εάν δεν ανατραπεί από το εργατικό κίνημα, με μαθηματική ακρίβεια θα παρασύρει σύντομα τον ελληνικό λαό σε νέα επικίνδυνα και σκοτεινά μονοπάτια αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης, πολεμικών τυχοδιωκτισμών και σε μεγάλες καταστροφές.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ