Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ για τις εξελίξεις μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία

Mετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία

Κίνδυνος εκρηκτικής κλιμάκωσης

Επείγουσα ανάγκη αντιπολεμικής δράσης και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

Την Δευτέρα 17/9, ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα του συριακού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί όλο το πλήρωμα (15 άτομα σύμφωνα με το ρωσικό Υπ. Εξωτερικών). Η Μόσχα, λίγες ώρες μετά, έσπευσε να δηλώσει ότι ο πραγματικός υπεύθυνος γι’ αυτό το θερμό επεισόδιο είναι το Ισραήλ, παρόλο που τις επόμενες μέρες επιχείρησε μάλλον να ρίξει τους τόνους.

Πράγματι όλα τα στοιχεία συνηγορούν για το παραπάνω. Πρώτον, την ώρα του συμβάντος, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν συριακές θέσεις στην Λαττάκεια (σημαντικό προπύργιο των συριακών δυνάμεων). Δεύτερον, οι πιλότοι των ισραηλινών F–16 σκοπίμως «κρύφτηκαν» πίσω από το σήμα ραντάρ του ρωσικού αεροσκάφους, κάνοντάς το ασπίδα στα πυρά που θα δέχονταν από τα συριακά αντιαεροπορικά. Τρίτον, την ίδια στιγμή που οι Ισραλινοί βομβάρδιζαν την Λαττάκεια, η φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού “Auvergne” είχε εκτοξεύσει πυραύλους προς την ίδια κατεύθυνση (πιθανόν να εμπλέκεται στην κατάρριψη).

Το Ισραήλ μιλάει για «λάθος» της συριακής αντιαεροπορικής αεράμυνας. Την ίδια γραμμή ακολούθησαν οι ΗΠΑ, για να καλύψουν τους πιστούς συμμάχους τους και να αποκρύψoυν την αλήθεια. Στόχος τους είναι για μια ακόμη φορά να χτυπήσουν τη Ρωσία, να βγάλουν λάδι τους σφαγείς του Παλαιστινιακού λαού και, τέλος, σε περίπτωση που η Ρωσία κινηθεί για να απαντήσει, να δεχτεί αμέσως την διεθνή κατακραυγή και επίθεση από τους υποτίθεται δημοκράτες και φιλειρηνιστές του ΝΑΤΟ, που έχουν αιματοκυλίσει όλο τον πλανήτη.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα θέτουν υπό αμφισβήτηση από την πλευρά των δυτικών ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ–ΝΑΤΟ–ΕΕ) την συμφωνία για την εκεχειρία στη Συρία, που είχαν συνυπογράψει η Ρωσία, η Συρία, το Ιράν και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου τον Ιανουάριο του 2017. Εκεχειρία την οποία σαμπόταραν ούτως ή άλλως οι δυτικοί ιμπεριαλιστές, επιδιώκοντας μια αναζωπύρωση της σύγκρουσης. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επιδιώκει να παραμείνει κυρίαρχος στην ευρύτερη ζώνη της Μέσης Ανατολής και ειδικά στην Συρία (όπου έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα), ακόμα και με τίμημα ένα κύκλο αποσταθεροποίησης και ένα νέο λουτρό αίματος. Γάλλοι και Άγγλοι ιμπεριαλιστές ψάχνουν πεδίο επέμβασης στη σύγκρουση, ενώ το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και οι Γερμανοί ιμπεριαλιστές, όλοι χρησιμοποιώντας τις γνωστές προβοκάτσιες περί «χημικών επιθέσεων» κ.λπ.

Σε αυτή την προσπάθεια, οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν πλήρως τον επιθετικό άξονα Αιγύπτου–Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας, που λειτουργεί υπό την υψηλή εποπτεία τους, δηλαδή τα πιο αντιδραστικά, αιμοσταγή και φιλοπόλεμα καθεστώτα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και που έχουν αποδείξει περίτρανα την προσκόλλησή τους στο άρμα του αμερικανονατοικών σχεδίων.

Τα πλήγματα που δέχτηκε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός στην Συρία και γενικά στην Μ. Ανατολή δεν οδηγούν τις ΗΠΑ σε κάποια συνθηκολόγηση ή υποχώρηση, αλλά σε μια αγωνιώδη προσπάθειά τους να παραμείνουν στο παιχνίδι – και αν είναι δυνατόν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο ή ακόμα και έναν πιο γενικευμένο πόλεμο. Άλλωστε η αναβαθμισμένη συνεργασία Ρωσίας–Ιράν–Τουρκίας (παρά τις παλινωδίες της) σημαίνει αμφισβήτηση του ελέγχου των δυτικών ιμπεριαλιστών στους ενεργειακούς πόρους της Μ. Ανατολής και ΝΑ Μεσογείου. Ταυτόχρονα διευκολύνει τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» που σχεδιάζει η Κίνα, σε συνεργασία με τις παραπάνω δυνάμεις (και όχι μόνο).

Τέλος είναι δεδομένο πως αυτές οι επιθέσεις, όπως και οι βομβαρδισμοί περιοχών που ελέγχονται από ιρανικά στρατεύμετα στην Συρία, δεν σχετίζονται βέβαια με την «καταπολέμηση των τζιχανιστών», αλλά με την επικείμενη επέμβαση Συρίας–Ρωσίας στην περιοχή του Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο της συριακής «αντιπολίτευσης» (πλέον ολοκάθαρα ένα συνονθύλευμα αντιδραστικών και σκοταδιστικών δυνάμεων, πιόνια κυρίως των ΗΠΑ, της Σ. Αραβίας ή της Τουρκίας και άλλων αντιδραστικών καθεστώτων) και των υπολειμμάτων του Iσλαμικού Κράτους.

Η άθλια μνημονιακή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η πιο φιλοϊμπεριαλιστική εδώ και χρόνια, έχει ταχτεί αναφανδόν με το μέρος του αμερικανονατοϊκού άξονα. Με την προσδοκία για κάποια (αμφίβολά) ανταλλάγματα, συμμετέχουν ήδη και είναι πρόθυμοι να το κάνουν με ακόμα πιο αναβαθμισμένο τρόπο, στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, να δώσουν γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές. Αυτό έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται με την αναβάθμιση της Σούδας σε βασικό ορμητήριο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά το κλείσιμο του Ιντσιρλίκ, και επιπλέον με τη δημιουργία βάσεων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε Ανδραβίδα, Αλεξανδρούπολη, Άραξο και στο επόμενο διάστημα και στην Κάρπαθο. Με πανάκριβους νέους εξοπλισμούς, με νέα έξαρση της εθνικιστικής ρητορείας. Με την κατάπλευση, αυτές τις μέρες, τριών φρεγατών του πολεμικού ναυτικού στη ΝΑ Μεσόγειο, που έτσι συμπληρώνουν τη δύναμη πυρός των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην περικύκλωση της Ρωσίας.

Αυτός ο τυχοδιωκτισμός του ελληνικού καπιταλισμού, αυτή η πολεμοκάπηλη κυβέρνηση αλλά και όλοι οι «μένουμε Ευρώπη» και «φίλοι των ΗΠΑ» των αστικών πολιτικών κομμάτων, θέλουν να στήσουν τους λαούς της Ελλάδας, της Συρίας και της Μ. Ανατολής / ΝΑ Μεσογείου για μία ακόμα φορά στο ιμπεριαλιστικό εκτελεστικό απόσπασμα. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Οι κίνδυνοι που απειλούν τους λαούς της περιοχής από νέες πολεμικές αναφλέξεις είναι τεράστιοι. Είναι επιτακτική ανάγκη η συγκρότηση ενός αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού, διεθνιστικού κινήματος. Ενός κινήματος αποτροπής του πολέμου, ενάντια σε κάθε πολεμικό τυχοδιωκτισμό, ενάντια σε κάθε πολιτική «υπεράσπισης της πατρίδας» και πατριωτικές περικοκλάδες, ενάντια στα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των αστικών τάξεων και των πολυεθνικών εταιρειών. Ενός κινήματος που θα παλεύει για τα κοινά συμφέροντα των εργαζόμενων όλων των χωρών της περιοχής, που θα βάζει στο στόχαστρο το καπιταλιστικό σύστημα, που γεννάει τα μνημόνια, τον πόλεμο, την προσφυγιά.

– Κάτω η πολεμοκάπηλη κυβέρνηση. Κάτω ο αντιδραστικός άξονα με Ισραήλ–Αίγυπτο –Κύπρο

– Έξω από το ΝΑΤΟ, κλείσιμο όλων των βάσεων. Όχι στους εξοπλισμούς, λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες

– Ενάντια σε πόλεμο, εθνικισμό, ιμπεριαλιστές – Διεθνισμός των εργατών και των λαών. Για μια σοσιαλιστική διέξοδο από την κρίση

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ