Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ για τη συμφωνία του Eurogroup στις 21/6

Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ για τη συμφωνία του Eurogroup στις 21/6

Με απύθμενο θράσος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστησε μία ακόμη άθλια παράσταση για την υποτιθέμενη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια μετά τη συμφωνία στο Eurogroup στις 21/6. Σε “πανηγυρική” ομιλία του στο Ζάππειο εμφανίστηκε με γραβάτα αφού στη φαντασία της κυβέρνησης εκπληρώθηκε ο στόχος για ρύθμιση του χρέους και έξοδο από τα μνημόνια. Πέρα από τις θριαμβολογίες και τις γραβάτες, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτό που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

1) Για να επιτευχτεί η συμφωνία ψηφίστηκε πρώτα το εφαρμοστικό Μεσοπρόθεσμο 2019-2022 που συνοδεύεται από το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής», που επί της ουσίας είναι ένα νέο μνημόνιο χωρίς αριθμό. Αυτό περιέχει τα δεκάδες προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», όπου ενσωματώνονται οι κάθε είδους παρεμβάσεις και των τριών μνημονίων (πάνω από 700 αντεργατικοί νόμοι), καθώς και αυτά που έχουν νομοθετηθεί για το 2019-2020 (μείωση συντάξεων, κατέβασμα αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ κλπ). Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, χειροτέρευση της νομοθεσίας για τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα προνοιακά επιδόματα, ξεπούλημα για ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία κ.ά. Το συνολικό κόστος των μέτρων – μόνο των άμεσων –  θα φτάσει τουλάχιστον τα 5,1 δις ευρώ! Αυτά πρέπει να προστεθούν στα 67 δις που στοίχισαν στους εργαζόμενους τα μέτρα της περιόδου 2010-2018.

2) Οι προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα ακολουθούν σταθερά ανοδική τροχιά: από το 3,56% του ΑΕΠ το 2018, σε 3,96% το 2019, 4,15% το 2020, 4,53% το 2021 και 5,19% το 2022. Αυτά τα αστρονομικά «πλεονάσματα» θα προκύψουν από τα αντιλαϊκά μέτρα, μιας που η ανάπτυξη, αν υπάρξει, υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις θα είναι αναιμική και εντελώς λογιστική. Μετά το 2022 και ως το 2060(!) συμφωνήθηκαν πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ. Με τη συμφωνία αυτή ουσιαστικά υπογράφουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους αυτόνομη πολιτική από την ελληνική κυβέρνηση και φυσικά τα μέτρα θα συνεχιστούν μέχρι το 2060!

3) Παρά τις τυμπανοκρουσίες η λεγόμενη «ρύθμιση» του χρέους δεν επιφέρει καμιά μείωση του, αλλά υποτάσσεται στην τοκογλυφική λογική των δανειστών να αποσπάσουν τα μέγιστα. Ακόμα και ορισμένες δευτερεύουσες ρυθμίσεις παράτασης του χρόνου εξόφλησης κάποιων δανείων, επιστροφής τόκων των κεντρικών τραπεζών κ.α., υπηρετούν το στόχο της πληρωμής τοκοχρεολυσίων. Στη συμφωνία δεν περιέχεται η περίφημη «αναπτυξιακή ρήτρα» για την αποπληρωμή του χρέους ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στην ουσία τα μόνα που παίρνει η κυβέρνηση είναι η τελευταία δόση του 3ου μνημονίου (μεγάλο μέρος της θα πάει απευθείας στο χρέος) και κάποια λεφτά από διακράτηση ομολόγων από την ΕΚΤ.  Τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν το «δημοσιονομικό μαξιλάρι» ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες μετά τον Αύγουστο του 2018.

4) Παρά την «έξοδο από τα Μνημόνια» για τον έλεγχο των στόχων η Ελλάδα θα δέχεται επίσκεψη από τους «εταίρους» κάθε τρίμηνο, καθώς θα βρίσκεται σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας».  Στην επιτήρηση θα συμμετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι «θεσμοί» θα παρακολουθούν εάν η κυβέρνηση μένει πιστή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διατήρηση των μνημονιακών μέτρων, τη συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» και τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων. Εάν παρατηρηθούν παρεκκλίσεις τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το χρέος θα αναστέλλονται.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν παραπέρα φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, παραγωγική παρακμή, υψηλή ανεργία, υποαπασχόληση, χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και μετανάστευση της νεολαίας. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική του ψεύδους και της εξαπάτησης. Μιλάει για αντισταθμιστικά μέτρα, αύξηση του κατώτατου μισθού, ανακούφιση των φτωχών κ.α. 

Με χρέος στο 190% του ΑΕΠ («εξαιρετικά μη βιώσιμο» το χαρακτηρίζει το ΔΝΤ), με την ελληνική οικονομία σε αποσύνθεση, με το ξεπούλημα όλων των δημόσιων επιχειρήσεων, με «μισθούς» των 200-400 ευρώ, με την κρίση της ΕΕ και του παγκόσμιου καπιταλισμού, μόνο ως το μεγαλύτερο ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί η έξοδος από τα μνημόνια, έστω και χωρίς αριθμό και χωρίς ημερομηνία λήξης, με ή χωρίς την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αυτή η κατάσταση του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού, που μας οδηγεί διαρκώς στη φτώχεια και την εξαθλίωση, δεν διορθώνεται με αλλαγή κυβερνήσεων. Όσες κυβερνήσεις και αν αλλάξουν, αν υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα, τα πράγματα για μας τους εργαζόμενους θα γίνονται διαρκώς χειρότερα και η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου όλο και μεγαλύτερη.

Η μόνη  διέξοδος είναι να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, στην ενότητα και την αυτοοοργάνωσή μας. Με τους αγώνες μας να απαλλαγούμε μια και καλή από τα Μνημόνια και όλους αυτούς που τα υπηρετούν. Με μια πολιτική που θα βάλει στο κέντρο της τα συμφέροντα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών μαζών, θα καταργήσει όλα τα βάρβαρα μέτρα, θα διαγράψει το χρέος, θα απελευθερώσει την οικονομία από το ζουρλομανδύα του ευρώ, θα οικοδομήσει μια κοινωνία αλληλεγγύης και ισότητας, μια Κοινωνία Σοσιαλιστική.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ