Αγώνας παντού – Να μην περάσουν τα νέα μέτρα: Όλοι στη Γενική Απεργία – Πέμπτη 14/12, 10:30, Πολυτεχνείο

Αγώνας παντού – Να μην περάσουν τα νέα μέτρα

Όλοι στη Γενική Απεργία – Πέμπτη 14/12

Αθήνα: 10:30 στο Πολυτεχνείο

Η άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, αφού μετέτρεψε το μεγαλειώδες ΟΧΙ του ελληνικού λαού σε ΝΑΙ, προχώρησε στην ψήφιση απανωτών μνημονιακών μέτρων βυθίζοντας τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στα τάρταρα. Αυτή την στιγμή, έχοντας γδάρει το λαό με τα «πλεονάσματα», μιλώντας θρασύτατα για «δίκαιη ανάπτυξη» με τα αντίδωρα του «μερίσματος» και χωρίς να σέβεται ούτε τους νεκρούς της Μάνδρας, πανηγυρίζει που έκλεισε τάχιστα την τεχνική συμφωνία και ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την ψήφιση δεκάδων προαπαιτούμενων της 3ης  αξιολόγησης. Το πρώτο πακέτο πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα και τα υπόλοιπα στις αρχές του 2018 (μέχρι το Γιούρογκρουπ στις 22 Ιανουαρίου). Τα πρώτα αυτά μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Πώληση πάνω από το 40% της παραγωγής λιγνίτη από την ΔΕΗ. Ξεπουλούν το πιο παραγωγικό κομμάτι, με την πώληση των μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης, καθώς και της μονάδας της Φλώρινας. Γι’ αυτές δεν απαιτείται καμία απολύτως επένδυση, είναι οι αποδοτικότερες μονάδες και εντάσσονται πρώτες στο σύστημα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αντίθετα με τις μονάδες που απομένουν στη ΔΕΗ (απαιτούνται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων, προκειμένου να λειτουργήσουν μετά τον Ιούνιο του 2020). Παράλληλα, αποφασίστηκε η «απελευθέρωση» της αγοράς φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα έχει συμφωνηθεί η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Σχεδόν όλη πλέον η δημόσια περιουσία (συγκοινωνίες, ύδρευση, υποδομές, γη κ.λπ.) έχει ενταχθεί στο Υπερταμείο και οδεύει σύντομα προς ολοκληρωτικό ξεπούλημα.
  • Για τους Πλειστηριασμούς συμφωνήθηκε να ψηφιστεί νόμος για να διώκεται αυτεπάγγελτα η παρεμπόδισή τους και να ληφθούν μέτρα για την επαρκή προστασία τους από την αστυνομία. Παράλληλα συμφωνήθηκε να αυστηροποιηθεί ο νόμος Κατσέλη, με στόχο να μην υπάρχει καμιά νομοθετική ρύθμιση που να προστατεύει την πρώτη κατοικία. Ταυτόχρονα ζητάνε να γίνουν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Κοινωνικά επιδόματα: Αυξάνεται από τα 40 στα 70 ευρώ το επίδομα για το πρώτο παιδί. Για οικογένεια με δυο παιδιά, φτάνει τα 140 ευρώ το μήνα και για τρία τα 280 (από 242 σήμερα). Παράλληλα, όμως, αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ καταργούνται τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων. Ταυτόχρονα έχει συμφωνηθεί νέο «ψαλίδι» στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα από την 1η Ιανουαρίου 2018.
  • Νέες αντιδραστικές «Μεταρρυθμίσεις» στα Εργασιακά: Χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, με προϋπόθεση το 50%+1 για την κήρυξή της από πρωτοβάθμια σωματεία. Σύντομα θα μπουν κι άλλοι περιορισμοί, μια συνολική αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, κατάργηση και τυπικά των περισσότερων συνδικαλιστικών ελευθεριών, φακέλωμα συνδικάτων και εργαζομένων. Επίσης, να μετατραπεί η «Εργατική» Νομοθεσία (όπως έχει καταρρακωθεί από τα Μνημόνια) σε Κώδικα Εργατικού Δικαίου με χρονικό ορίζοντα τον Μάιο του 2018, όπου θα ενταχθούν όλοι οι σχετικοί μνημονιακοί νόμοι.

Και τα μέτρα δεν έχουν τελειωμό, ενόψει και της 4ης αξιολόγησης (άνοιξη 2018), ενώ έχει ήδη κλειδώσει η «επιτροπεία» των δανειστών για δεκαετίες μετά την… έξοδο από το Μνημόνιο(!) με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Ζητούν άμεσα ταχύτερη νομοθεσία για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, έχει συμφωνηθεί νέα ριζική μείωση των συντάξεων (εφαρμογή ν. Κατρούγκαλου) και πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ, αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και στις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, πλήρης συγχώνευση όλων των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ… και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Πόσο βρωμερή και αντιδραστική είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ το έδειξε και από την προσπάθεια να κατεβάσει αιφνιδιαστικά την αντιαπεργιακή τροπολογία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σε άσχετο νομοσχέδιο, ξεφτιλίζοντας ακόμη μια φορά και τη στοιχειώδη λειτουργία του αστικού κοινοβουλίου. Ένα ακόμα από τα πάμπολλα μνημονιακά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, που έχουν καταλύσει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας.

Η μνημονιακή μετατροπή των εργαζόμενων σε σύγχρονους δουλοπάροικους φαίνεται και από το ότι στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι για την καταβολή αποζημίωσης σε εργατικό ατύχημα απαιτείται δικαστική απόφαση πως αυτό οφείλεται σε δόλο του εργοδότη. Η τροπολογία αυτή επικυρώνει παλαιότερη απόφαση του Άρειου Πάγου. Μάλιστα προβλέπει η δικαστική απόφαση να είναι τελεσίδικη, πράγμα που απαιτεί ως και 15 χρόνια. Μπορεί η κυβέρνηση να απέσυρε την τροπολογία, είναι σίγουρο όμως ότι θα ξαναέρθει και θα είναι περισσότερο προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των δανειστών και των καπιταλιστών. Δηλαδή θα απαιτεί για την απεργία π.χ. το 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών του σωματείου (ή του κλάδου).

Τα μέτρα είναι δεδομένο ότι θα τα στηρίξουν, ειδικά τα αντιαπεργιακά και αντισυνδικαλιστικά, όλοι οι παλιοί και νέοι μνημονιακοί, που για άλλη μια φορά μας στέλνουν πρόβατα στην σφαγή. Οι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να εξεγερθούμε άμεσα απέναντι στη λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων που μας έχουν επιβάλει και έχουν σαν στόχο τη συντριβή του βιοτικού μας επιπέδου, των εργασιακών σχέσεων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μας. Μας παραδίδουν κρέας για τα κανόνια του κεφαλαίου και κάθε μαυραγορίτη επιχειρηματία.

Πρέπει να κινητοποιηθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, για μια σοβαρή ανασύνταξη των δυνάμεών μας. Οι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ και των μνημονιακών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και παραλλαγές τους, Συριζαίοι κ.ά.) έχουν ταχθεί στο πλευρό των Μνημονίων, για να διασώσουν το ρόλο τους ως επόπτες της σφαγής της εργατικής τάξης. Το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ εξαντλεί την «ταξικότητά» του σε κομματικές παρελάσεις, σ’ έναν πόλεμο συκοφαντίας και εξόντωσης ενάντια σε ότι δεν ελέγχει μέσα στο κίνημα. Όλοι μαζί έχουν οδηγήσει σε παράλυση ή και αποσύνθεση το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η διέξοδος είναι να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, ενότητα και αυτοοοργάνωση παντού, με γενικές συνελεύσεις και επιτροπές, με ενωτικούς, μαζικούς, μαχητικούς αγώνες. Η Γενική Απεργία της 14 Δεκέμβρη πρέπει να είναι η αρχή και η προετοιμασία της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας, που θα τσακίσει παλιούς και νέους μνημονιακούς και θα επιβάλλει τις δικές μας λύσεις.

  • Να μην περάσουν τα νέα μέτρα. Αγώνας παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά: ενάντια στη φτώχεια και εξαθλίωση, για να μην χαθεί καμία λαϊκή κατοικία, για να σπάσουμε στην πράξη τον δεσποτισμό των εργοδοτών. Όχι στους νέους εξοπλισμούς, λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες.
  • Να φύγουν παλιοί και νέοι Μνημονιακοί. Να επιβάλλουμε μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων.
  • Έξω τώρα από τη δικτατορία του Ευρώ και της ΕΕ. Κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους και νέους σε όλη την Ευρώπη.
  • Παύση πληρωμών και Μονομερής Διαγραφή του Χρέους.
  • Εθνικοποίηση και Εργατικός Έλεγχος στις Τράπεζες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τομείς–κλειδιά της οικονομίας.

 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ