Επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ: Ρεσιτάλ αθλιότητας της κυβέρνησης, τεράστιοι κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό

Η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ ήταν ένα αποκορύφωμα της αθλιότητας της μνημονιακής συγκυβέρνησης και του ίδιου του Τσίπρα – και αποκαλυπτική για τους τεράστιους κινδύνους που απειλούν τον ελληνικό λαό.

Η προπαγάνδα περί Ελλάδας που «επέστρεψε» και «επιτυχίας» της επίσκεψης είναι χλευασμός των εργαζομένων, φτωχών λαϊκών στρωμάτων και νέων της χώρας μας, που βιώνουν καθημερινά τρομακτικά προβλήματα από την κρίση και τα Μνημόνια. Ενόψει μάλιστα των νέων σκληρότατων μέτρων της 3ης αξιολόγησης, που για την τάχιστη ολοκλήρωσή της κατά την επίσκεψη δεσμεύτηκε ο Τσίπρας, «συμφώνησε» με τη Λαγκάρντ και «ενθάρρυνε» ο Τραμπ.

Η απόλυτη πρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ εμφανίζεται ως σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση και όλο τον ελληνικό αστικό κόσμο, που ελπίζει έτσι να επιβιώσει από την σαρωτική κρίση του ελληνικού καπιταλισμού και ίσως να εκμεταλλευτεί το ρήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Τα σάλια του Τσίπρα για το πόσο «αξιόπιστος σύμμαχος» είναι η Ελλάδα για τις ΗΠΑ, θύμισαν ή και ξεπέρασαν τις πιο μαύρες δεκαετίες εξύμνησης του «αμερικάνικου παράγοντα» στην ελληνική ιστορία. Με σημαία ότι αποτελούν «πυλώνα σταθερότητας», παρουσιάζονται ως οι πιο πρόθυμοι υπηρέτες των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή (Μαύρη Θάλασσα, Β. Αφρική, ΝΑ Μεσογείος, Μ. Ανατολή). Στην επίσκεψη Τσίπρα συμφωνήθηκε η επέκταση της συμφωνίας χρήσης της βάσης της Σούδας, η αξιοποίηση ως βάσεων και άλλων ελληνικών εδαφών (Ανδραβίδα, Καστέλι) για τα drones (μη επανδρωμένες πτήσεις, χρησιμοποιούνται πλέον ευρύτατα για πολεμικές επιχειρήσεις ειδικά από τις ΗΠΑ), ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι εξετάζεται η κατασκευή δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη. Επίσης, ο Τσίπρας υπερθεμάτισε για τη συμμετοχή της Ελλάδας «στον αντιτρομοκρατικό αγώνα και στην ανταλλαγή πληροφοριών», δηλαδή στην ακόμα μεγαλύτερη καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών.

Γι’ αυτό τα κορδώματα για την πανάκριβη συμφωνία 2,4 δισ. αναβάθμισης των F16 (αν και είναι εντελώς αμφίβολο κατά πόσο αρκούν για να μετατοπίσουν κάποιες στρατιωτικές ισορροπίες υπέρ του ελληνικού καπιταλισμού). Που θα πληρωθούν πάνω στα δις των Μνημονίων κι αυτά από την φτώχεια και εξαθλίωση του ελληνικού λαού! Γι’ αυτό και οι έπαινοι για το ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που τηρεί πιστά το όριο των εξοπλιστικών δαπανών, πραγματικός παγκόσμιος πρωταθλητής!

Τα πραγματικά ανταλλάγματα, ωστόσο, γι’ αυτές τις «υπηρεσίες» που απλόχερα προσφέρει ο ελληνικός καπιταλισμός στους αμερικάνους ιμπεριαλιστές είναι τουλάχιστον αμφίβολα. Όπως άλλωστε έδειξε και η έλλειψη οποιουδήποτε τέτοιου χειροπιαστού ανταλλάγματος από την επίσκεψη Τσίπρα. Προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο για προσέλκυση επενδύσεων – και αυτό δεν θα αλλάξει όσο συνεχίζεται η τεράστια αστάθεια στην περιοχή και η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού. Πέρα από κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες, στο χώρο της ενέργειας η Ελλάδα μετατρέπεται απλά σε πιόνι στο γιγάντιο σχέδιο των ΗΠΑ για την αποκοπή των Βαλκανίων και της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια.

Κυρίως όμως η προσπάθεια μετατροπής του ελληνικού λαού σε μισθοφόρο των ΗΠΑ μας βάζει στο επίκεντρο τεράστιων συγκρούσεων, με χώρες ισχυρές (παγκόσμια ή περιφερειακά) που επεμβαίνουν αποφασιστικά και με πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις στην περιοχή, απέναντι στους λαούς του αραβικού κόσμου (ο Τσίπρας μίλησε χυδαία για τις ιστορικές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, τις οποίες τινάζει στον αέρα!). Η «πολιτική» του ελληνικού καπιταλισμού ότι αρκεί η «πελατειακή» στήριξη απ’ τις ΗΠΑ (που αντιμετωπίζουν οι ίδιες μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις διεθνώς) για ν’ αντιμετωπίσει όλη αυτή τη σύνθετη, εκρηκτική κατάσταση, είναι κούφια, είναι σημάδι αδυναμίας των αστικών επιτελείων να συμβαδίσουν με τις σημερινές εξελίξεις – και πηγή τυχοδιωκτισμών. Αυτούς ο ελληνικός λαός κινδυνεύει να τους πληρώσει πανάκριβά, τόσο οικονομικά όσο και με πιθανά τυφλά χτυπήματα στο έδαφός του, όσο γίνεται προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ και των αντιδραστικών συμμάχων τους (Ισραήλ, Αίγυπτος, Σ. Αραβία κ.ά.).

Οι αγώνες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας στη χώρα μας είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει αυτά τα ζοφερά σχέδια της κυβέρνησης και όλων των Μνημονιακών, των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, που απειλούν τους λαούς με νέα αιματοκυλίσματα.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ