Παρασκευή 20/10, 10:30 πμ, Τουρκική Πρεσβεία (Βασ. Γεωργίου & Ρηγίλλης): Αλληλεγγύη στους εκπαιδευτικούς – απεργούς πείνας στην Τουρκία

 Αλληλεγγύη στους εκπαιδευτικούς – απεργούς πείνας στην Τουρκία

Συγκέντρωση: Παρασκευή 20/10, 10:30 πμ, Τουρκική Πρεσβεία (Βασ. Γεωργίου & Ρηγίλλης):

Στην Τουρκία, από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016 μέχρι και σήμερα, εφαρμόζεται ένα σχέδιο εκκαθαρίσεων από το ΑΚΡ και τον Ερντογάν στον κρατικό μηχανισμό. Στο στόχαστρο βρίσκονται δικαστές, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι κ.ά., που με πρόσχημα τη συνωμοσία ενάντια στο καθεστώς απολύθηκαν μαζικά. Οι εκκαθαρίσεις εμπεριέχουν πολιτικά όλο το φάσμα των αντιπάλων του καθεστώτος, από κομμουνιστές αγωνιστές μέχρι απλά ανθρώπους που έκαναν ένα αρνητικό σχόλιο για τον Ερντογάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεικτικά μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί περίπου 140.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ έχουν προφυλακιστεί τουλάχιστον 50.000.

Από τους πρώτους απολυμένους που αντέδρασαν δημόσια ήταν η Νουριγιέ Γκιουλμέν, καθηγήτρια Πανεπιστημίου. Τον Νοέμβρη του 2016, σε συντονισμό με άλλους εκπαιδευτικούς, βγήκαν σε πλατείες κρατώντας χαρτόνια που έγραφαν: «Θέλουμε να γυρίσουμε στις δουλειές μας», «Όχι στα μέτρα έκτακτης ανάγκης», «Να καταργηθούν τα κυβερνητικά διατάγματα». Στην Άγκυρα, στην πλατεία Γιουκσέλ, η διαμαρτυρία συνεχίστηκε σε καθημερινή βάση για μήνες, με την απάντηση του τούρκικου κράτους να είναι οι καθημερινές μαζικές συλλήψεις όσων συμμετείχαν. Μέρα με τη μέρα αυτός ο αγώνας αγκαλιαζόταν από περισσότερο κόσμο, συγκέντρωνε όλο και μεγαλύτερη λαϊκή αποδοχή. Αυτό δεν έφτανε όμως για τη Νουριγιέ και τον δάσκαλο Σεμίχ Οζακτσά, που ξεκίνησαν απεργία πείνας από τις 11 Μάρτη, δηλώνοντας: «Δεν είναι ένα προσωπικό εργασιακό πρόβλημα, είναι ένας αγώνας κατά των κυβερνητικών διαταγμάτων, κατά της έξαρσης της αδικίας». Ο αγώνας συνεχώς δυνάμωνε, γι’ αυτό την 75η ημέρα της απεργίας πείνας τους προφυλάκισαν. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι λόγοι της προφυλάκισης, αφού σύμφωνα με την εισαγγελία «η αντίσταση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε απεργία πείνας θανάτου ή σε εξέγερση όπως της πλατείας Γκέζι και των καπνεργατών TEKEL του 2010». Συνέχισαν την απεργία πείνας στο νοσοκομείο των φυλακών Sincan, σε κελί χωρίς αερισμό και σε συνθήκες απομόνωσης.

Η δίκη τους ορίστηκε αρχικά στις 14 Σεπτέμβρη. Μια μέρα πριν την έναρξή της, το καθεστώς προχώρησε στη σύλληψη 20 δικηγόρων υπεράσπισής τους, μέλη του Γραφείου Δικαιωμάτων του Λαού. Ενώ τη μέρα της δίκης συνελήφθησαν όλοι οι αλληλέγγυοι που συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο. Η δίκη έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές, πλέον έχει οριστεί για τις 20 Οκτώβρη στις φυλακές Sincan. Στις 25 Σεπτεμβρίου, η Νουριγιέ, έχοντας τις αισθήσεις της και πλήρη συνείδηση, είχε μεταφερθεί βίαια σε άλλο νοσοκομείο για να εξαναγκαστεί να αναστείλει την απεργία πείνας.

Το τούρκικο αστικό κράτος επιχειρεί να σταθεροποιηθεί καταλύοντας κάθε δημοκρατικό δικαίωμα και ελευθερία. Με μαζικές διώξεις αντιφρονούντων, απαγορεύει την δράση των αριστερών οργανώσεων αλλά και κάθε είδους διαμαρτυρία. Καλούμε κάθε εργαζόμενο/η και νέο/α να υποστηρίξει τον αγώνα της Νουριγιέ και του Σεμίχ. Εκφράζουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη μας στους απεργούς πείνας, που κάτω από αυτές τις συνθήκες δίνουν με υψηλό φρόνημα τον δίκαιο αγώνα τους, που μας αφορά όλους. Είναι αναπόσπαστο τμήμα του κοινού αγώνα που πρέπει να δώσουν οι λαοί και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, της περιοχής ενάντια στις αντιδραστικές αστικές τάξεις και τους ιμπεριαλιστές, την κατάπνιξη των δημοκρατικών ελευθεριών, την απειλή του πολέμου.

ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ Η ΝΟΥΡΙΓΙΕ ΚΑΙ Ο ΣΕΜΙΧ. Άμεση αποφυλάκιση των δύο εκπαιδευτικών και επαναπρόσληψή τους, να γίνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματά τους. Όχι στα πογκρόμ του καθεστώτος στην Τουρκία.

ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ , εχθρός μας το κεφάλαιο, η στρατοκρατία, οι ιμπεριαλιστές. Κοινοί αγώνες ενάντια στην κατάπνιξη των δημοκρατικών ελευθεριών, στις επεμβάσεις και τον πόλεμο. Κάτω οι συμμαχίες των ελληνικών κυβερνήσεων με τα αντιδραστικά καθεστώτα Αιγύπτου – Ισραήλ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ