Ανακοίνωση της LUCHA INTERNACIONALISTA (τροτσκιστική οργάνωση από την Καταλονία) για το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη

Ανακοίνωση της LUCHA INTERNACIONALISTA

τροτσκιστική οργάνωση από την Καταλονία

1η Οκτώβρη – κερδίσαμε με την κινητοποίηση μας

3 Οκτώβρη – Γενική Απεργία για να σταματήσουμε την καταστολή!

Άμεση κήρυξη της Καταλανικής Δημοκρατίας!

Η κτηνωδία του καθεστώτος των προηγούμενων εβδομάδων με ελέγχους, απαγορεύσεις, κατασχέσεις και συλλήψεις, έφτασε σήμερα στην άγρια καταστολή που έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 760 τραυματίες. Η απάντηση ολόκληρου του λαού ήταν φοβερή: χιλιάδες έχουν κινητοποιηθεί για την περιφρούρηση των σχολείων, κατά το άνοιγμα των σχολείων, για την υπεράσπιση των καλπών … Όσο περισσότερο αυξανόταν η καταστολή και οι τραυματίες ο αριθμός των υπερασπιστών των κέντρων δεν μειωνόταν αλλά αυξανόταν. Η νεολαία ήταν μια ασταμάτητη δύναμη, στο πλαϊ των παππούδων και ολόκληρων οικογενειών. Ήταν μια πρωτοφανής νίκη του κόσμου στο δρόμο. Ο αγώνας ήταν πάντα άνισος, ο μηχανισμός του φρανκικού κράτους εναντίον του λαού. Σήμερα σε αυτή την μάχη οι δρόμοι ήταν δικοί μας και βγήκαμε νικητές.

Αλλά όταν αυτή η νίκη είναι ήδη εμφανής, εμφανίζεται η νέα εξαπάτηση. Από τους Podemos και το Catalunya en Comu περιορίζουν το πρόβλημα μόνο στον Ραχόι. Συμφωνούν με αυτό μαζί με τους PSOE και PSC και κομμάτια του PdCat. Ενώ ο κόσμος αυτών των κομμάτων, σέρνοντας πίσω τους σε πολλές περιπτώσεις τις ηγεσίες τους, υπερασπίζονται τα εκλογικά κέντρα και δέχονται την καταστολή εκείνα περιορίζουν το πρόβλημα στο Λαϊκό Κόμμα. Και δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Rajoy: υπήρξε επίσης η Εισαγγελία, Το Συνταγματικό Δικαστήριο, η δικαστική εξουσία, οι κρατικοί θύλακες, η Εθνική Αστυνομία, και ένα σώμα υπό στρατιωτική δικαιοδοσία όπως η Εθνοφυλακή. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο αρχηγός του στρατού είναι ο βασιλιάς. Είναι το καθεστώς που προσπάθησε να συντρίψει τον κόσμο με τη στρατιωτική μπότα! Ο Rajoy είναι μόνο ένα από τα όργανα του. Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι ενάντια στη φύση αυτού του καθεστώτος που είναι διαποτισμένο με την ιδέα του Φράνκο ότι “η Ισπανία καλύτερα να βαφτεί κόκκινη στο αίμα παρά να διασπαστεί”. Σήμερα αυτό έχει γίνει σαφές σε όποιον εξακολουθούσε να αμφιβάλλει.

Γιαυτό είναι τόσο σοβαρό λάθος η έκκληση της δημάρχου Colau προς την ΕΕ να επιβάλει ένα διάλογο, ή από τους Podemos που κάνουν υπολογισμούς για νέες εκλογές … για να διαπραγματευτούν για ένα νέο συμφωνημένο δημοψήφισμα το οποιο γνωρίζουμε πώς είναι αδύνατο με το σημερινό Σύνταγμα και τις συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Ή τα κομμάτια της αστικής τάξης που θέλουν να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις με τον υπουργό οικονομικών de Guindos συμφωνώντας για λίγα περισσότερα ψίχουλα … Είναι τρομερό, γιατί προσπαθούν να επαναλάβουν την προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο ελληνικός λαός είπε ΌΧΙ και ο Τσίπρας έτρεξε να διαπραγματευτεί με την ΕΕ. Ο καταλανικός λαός έχει πλέον σπάσει με το καθεστώς, αντιμετωπίζοντας το και κερδίζοντας πολύ περισσότερα από ό, τι αν απλά είχε ψηφίσει σε ένα συνηθισμένο δημοψήφισμα. Η εκδήλωση της βούλησης του να σπάσει με το καθεστώς δεν μπορεί να προδοθεί από κανέναν, όποια και αν είναι το εξωτερικό περίβλημα των διαπραγματεύσεων που γίνονται.

Για όλα όσα έχουν συμβεί αυτές τις μέρες, ειδικά αυτό το Σαββατοκύριακο ενάντια στη βίαιη καταστολή, οι εργαζόμενοι πρέπει να σταματήσουμε την εργασία μας παντού σε μια γενική απεργία στις 3/10 και εάν είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες. Το μοναρχικό καθεστώς είναι εκείνο των IBEX 35, Caixa, Bankia, κλπ, της συνταγματικής μεταρρύθμισης για να πληρώσουν το χρέος οι χιλιάδες εργατικών. Απαιτείται από το πρωί στις 2/10 σε όλους τους χώρους εργασίας οι επιχειρησιακές επιτροπές και οι συνδικαλιστικές δομές να καλέσουν συνελεύσεις για την οργάνωση της απεργίας στις 3/10 και αν είναι εφικτό να συνεχιστεί στις 4/10 και να εκλέξουν τις απεργιακές επιτροπές κάθε εργασιακού χώρου και χώρου εκπαίδευσης. Πρέπει να δημοσιοποιούν τις θέσεις τους και να απαιτήσουν από τις Γενικές Συνομοσπονδίες των CCOO και UGT να ενταχθούν στην απεργία. Πρέπει να προσπαθήσουμε να συντονίσουμε τις απεργιακές επιτροπές σε τοπικό επίπεδο για την εξασφάλιση της απεργίας στις 3/10. Αυτό που διακυβεύεται είναι η ελευθερία που οι συνάδελφοι σήμερα υπερασπίστηκαν με το σώμα τους μπροστά στη σφοδρότητα της αστυνομίας του καθεστώτος. Διακυβεύεται ότι το επόμενο βήμα να είναι στην υπηρεσία των εργαζομένων.

Γιατί σήμερα έχει επίσης φανερωθεί καθαρά ότι το μοναρχικό καθεστώς του 1978, κληρονομιά του Φράνκο, ποτέ δεν θα μας αφήσει ούτε ακόμα να ψηφίσουμε. Ακριβώς για να το κάνουμε πρέπει να προχωρήσουμε σε μονομερής διακήρυξη της Ανεξαρτησίας η οποία είναι η μόνη πολιτική έκφραση ρήξης που έχει μείνει. Το θέμα δεν είναι να αλλάξουμε τον Rajoy για τον Iglesias ή τον Sanchez, διότι δεν είναι ένα πρόβλημα των κυβερνήσεων αλλά και κρατικής δομής. Και πρέπει να αντιταχθεί το ένα στο άλλο: σήμερα, η μόνη δυνατή λύση είναι η Καταλανική Δημοκρατία, η οποία πρέπει να είναι στην υπηρεσία των εργαζομένων και των χιλιάδων νέων που υπερασπίστηκαν σήμερα τις κάλπες. Στις 3/10 είναι απαραίτητο ότι το Κοινοβούλιο να ανακηρύξει την ανεξαρτησία με την πλειοψηφία που διαθέτει.