Η καταστολή δεν μας τρομοκρατεί! Ανακοίνωση της ΣΣΠ για την κινητοποίηση ενάντια στην επίσκεψη Γιούνκερ στη Θεσσαλονίκη

Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Την Πέμπτη 13/7 η Θεσσαλονίκη ήρθε αντιμέτωπη με ένα εξαιρετικά δυσάρεστο θέαμα. Όλη η πόλη ήταν κατάμεστη από αστυνομικές δυνάμεις, κλούβες, ΜΑΤ και περιπολικά. Ο λόγος? Ο ερχομός και η αναγόρευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ως επίτιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Ήδη από το πρωί της ίδιας μέρας, πολλοί δρόμοι της πόλης είχαν κλείσει, και σε περίμετρο περίπου ενός χιλιομέτρου από το Μέγαρο Μουσικής (οπού θα πραγματοποιούνταν η τελετή) υπήρχε σφιχτός αστυνομικός κλοιός.

Η πορεία βρέθηκε αντιμέτωπη πολλές φορές με μπλόκο της αστυνομίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν ιδιαίτερα προκλητικές, ρίχνοντας χημικά και χτυπώντας τους διαδηλωτές που ήθελαν να περάσουν για να συνεχίσουν την πορεία τους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσε να απαγορεύσει την είσοδο της πορείας στο κτήριο της ΕΡΤ3, ώστε να αποτρέψει την παρέμβαση μας στα Μ.Μ.Ε.

Η αστυνομοκρατία δεν αποτελεί καμία έκπληξη! Η εφαρμογή των μνημονίων απαιτεί ένα αναβαθμισμένο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης.! Μόνο με τα ΜΑΤ και τα δικαστήρια θα μπορέσουν οι μνημονιακοί (παλιοί και νέοι) να περάσουν όλα αυτά τα δυσβάσταχτα μέτρα. Μόνο με ξύλο και χημικά θα «πείσουν» ότι το καθεστώς των μνημονίων είναι σταθερό και κραταιό. Μόνο με συλλήψεις και τρομοκρατία θα προσπαθήσουν να μας καταστείλουν.

Ας θυμούνται, όμως, όλοι οι μνημονιακοί ότι ο λαός δεν ξεχνά! Θυμάται ποιοι προσπαθούν να τον ταπεινώσουν με κάθε τρόπο. Θυμάται τους ηθικούς αυτουργούς όλων αυτών των δολοφονιών που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια.! Ξέρει ποιοι είναι υπεύθυνοι για τους θανάτους των ντελιβεράδων που σκοτώθηκαν λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας, για τις εκατοντάδες αυτοκτονίες κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Ξέρει ποιοι έχουν αφήσει μια ολόκληρη γενιά χωρίς μέλλον. Γιατί η «προοπτική» της γενιάς μας, αν συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα σχεδία τους είναι η ανεργία, η ελαστική κι ανασφάλιστη εργασία για 300 ευρώ ή η μετανάστευση. 

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΣΣΠ.Βδομάδες πριν είχαμε καλέσει συντονισμό δράσεων, όπου είχαν καλεστεί μέλη φοιτητικών παρατάξεων της άκρας αριστεράς καθώς και ανένταχτοι αγωνιστές.Δυσάρεστη έκπληξη μας προκάλεσε η στάση του ΝΑΡ. Ενώ παρακολούθησε την πρώτη συνάντηση, έπαψε να συμμετέχει στον συντονισμό και τις κοινές δράσεις που είχαν αποφασιστεί. Μάλιστα την ημέρα της συγκέντρωσης και της πορείας προσπάθησαν να παρουσιάσουν ότι αυτή η κίνηση ήταν πρωτοβουλία του συντονισμού συλλογικοτήτων (την πλειοψηφία του αποτελούν μέλη του ΝΑΡ), βάζοντας αυθαίρετα το πανό τους μπροστά και ξεκινώντας την πορεία, αρνούμενοι να έρθουν σε συνεννόηση με οποιοδήποτε άλλο μπλοκ της πορείας. Ακόμη κατά την διάρκεια των συμπλοκών με τα ΜΑΤ, δεν ήρθαν πάλι σε συνεννόηση με κανέναν και «απαιτούσαν» μπροστά να είναι μόνο μέλη του συντονισμού, κάτι που μάλλον δείχνει μια ανάγκη για προβολή, μια τακτική και πρακτική χωρίς λογική και στόχο. Πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις που πηγάζουν από ένα πολιτικό αδιέξοδο, από την απουσία κατεύθυνσης και προγράμματος. Αυτές οι τυχοδιωκτικές τάσεις υπονομεύουν την ενότητα του κινήματος, η οποία ενσαρκώνεται μέσα από την κοινή δράση και τον σεβασμό προς τους υπόλοιπους αγωνιστές, και όχι από τα εκλογικά μέτωπα και τους συντονισμούς πολιτικών γραφείων. Βέβαια αυτή η κατάσταση αποσύνθεσης είναι γενική και αφορά μεγάλο κομμάτι της αριστεράς και εντάθηκε το 2015 με την αποχώρηση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενός μεγάλου κομματιού της (το οποίο προσχώρησε στην ΛΑΕ), αλλά και από πρόσφατα γεγονότα βίας μεταξύ οργανώσεων που συμμετέχουν στα ΕΑΑΚ.

Η απάντηση απέναντι στο νέο κύμα επίθεσης που έρχεται βρίσκεται στους αγώνες μας. Μέσα από τις δομές αυτοοργάνωσης μας, τους συλλόγους και τις γενικές μας συνελεύσεις, από πρωτοβουλίες και συντονισμούς δράσης, να χτίσουμε ένα μαζικό κίνημα, που θα αντιταχθεί στα σχέδια τους για εμάς! Μαζί με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς να στείλουμε στον αγύριστο τον Τσίπρα, τον Γιούνκερ και κάθε άλλο επίδοξο μνημονιακό!