ΣΣΠ: Καμία μείωση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ και ΤΕΙ

Κάτω τα χέρια από την δωρεάν εκπαίδευση

Η μνημονιακή επίθεση μέσω του Εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ξεκίνησε δια στόματος πρυτάνεων κεντρικών πανεπιστημίων από όλη την Ελλάδα. Ζητώντας μειώσεις στους εισακτέους φοιτητές έως και 50% οι πρυτανικές αρχές, βεβαιώνουν ακόμα μια φορά την πλήρη σύνταξη τους με το μνημονιακό στρατόπεδο. Συγκεκριμένα οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Πάτρας και Οικονομικού ζητούν 50% μείωση των εισακτέων φοιτητών, ενώ σε άλλα ΑΕΙ και ΤΕΙ ήταν πιο “γενναιόδωροι” (ΤΕΙ Αθήνας -42%, Παν. Πειραιά -35,80%, ΑΠΘ -34,10%, ΕΜΠ -30%).

Τα μνημονιακά αυτά φερέφωνα δικαιολογούν τις μειώσεις που ζητούν ως εξής: 1) Λόγω της υποχρηματοδότησης που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, 2) Ελλείψεις καθηγητών οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν άλλα δεν υπήρξαν προσλήψεις, 3) Λόγω έλλειψης υποδομών. Οι λόγοι αυτοί δεν είναι άλλοι από την ζοφερή πραγματικότητα που την γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε μνημονιακό εντός και εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς εμείς είμαστε αυτοί που τους αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα υπαρκτά προβλήματα η λύση είναι να αυξηθεί σημαντικά η χρηματοδότηση και όχι η μείωση των φοιτητών και τα διδακτρά.

Οι προτάσεις αυτές, που επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε χρόνο, έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ της εικόνας μιας διαλυμένης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που με την συνεχιζόμενη μείωση της χρηματοδότησης υποβαθμίζεται διαρκώς. Τομείς της όπως η σίτιση, η στέγαση κλπ διατίθενται σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση και η επιβολή διδάκτρων, πάγια επιδίωξη των νεοφιλελεύθερων Ε.Ε. – ΟΟΣΑ, μοιάζει σαν λογικό επακόλουθο.

Το τι ετοιμάζουν για εμάς έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο. Ετοιμάζουν μια “χαμένη” γενιά (όπως πολλές φορές η άθλια συγκυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της μας έχουν αποκαλέσει) που θα αποτελεί “στρατιά χαμηλόμισθων εργαζομένων με ανύπαρκτα δικαιώματα. Άλλωστε σε τι χρειάζονται νέοι με πτυχία, αφού η αγορά δεν τους έχει ανάγκη;

Για το μνημονιακό μπλοκ, τα χρήματα για την παιδεία είναι μια σπατάλη από την οποία θέλουν να απαλλαγούν. Άλλωστε έχουν τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις τους που πρέπει να σώζουν. Ο μνημονιακός μονόλογος για την παιδεία σαν στόχο έχει την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, των πτυχίων και των απολυτηρίων, την μετατροπή της σε μια σούπα «επαγγελματικών δεξιοτήτων». Στην αγορά της εκπαίδευσης που προετοιμάζουν, όποιος θέλει να σπουδάζει πρέπει να πληρώνει.

Απέναντι σε όλα αυτά πρέπει να αντεπιτεθούμε άμεσα! Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να δώσει μια δυναμική απάντηση. Να πραγματοποιήσουμε παντού μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και όπου αυτό δεν είναι δυνατό, να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα ενάντια στη διάλυση της εκπαίδευσης και τα μνημόνια. Να προχωρήσουμε σε καταλήψεις, μαζικές διαδηλώσεις, συμμετοχή στις απεργίες και μπλοκάρισμα κάθε αντιεκπαιδευτικού νόμου και πρότασης. Να επεξεργαστούμε ένα πλάνο δράσης για την πιο σκληρή σύγκρουση με τα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ, με την ίδια την κυβέρνηση και το 3ο Μνημόνιο. Να παλέψουμε επίσης για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και την αύξηση της χρηματοδότησης. Να προετοιμάσουμε ένα μαζικό και δυναμικό κίνημα καταλήψεων διαρκείας, πυροκροτητή των αγώνων για την υπόλοιπη κοινωνία για τη διαγραφή του χρέους και το οριστικό γκρέμισμα των μνημονίων.

– Καμία μείωση εισακτέων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Αύξηση της χρηματοδότησης

– Κατάργηση των μνημονίων. Διαγραφή του χρέους

https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html