ΗΠΑ: Κυβέρνηση πλουσίων και στρατοκρατών

ΗΠΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΩΝ

 –

Από την Εργατική Πάλη Ιανουαρίου

Στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει το τιμόνι της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής δύναμης, μετά από μια προεκλογική περίοδο και μια εκλογική αναμέτρηση που ανέδειξαν, όσο ποτέ άλλοτε, τις τεράστιες αντιθέσεις και συγκρούσεις στο εσωτερικό του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Πρωτοφανείς καταγγελίες και δολοπλοκίες των αντίπαλων στρατοπέδων (Τραμπ-Κλίντον), με πρωτόγνωρη χρήση των κρατικών μηχανισμών (FBI-CIA), πυρπόλησαν το πολιτικό κλίμα, αποκαλύπτοντας σε υπέρμετρο βαθμό την πολιτική κρίση που γεννάει η παγκόσμια αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού και, μάλιστα, στο σημαντικότερο προπύργιό του. Οι Δημοκρατικοί συνέχισαν την επίθεση στον Τραμπ και μετά τις εκλογές, εκμεταλλευόμενοι και τις εκατοντάδες διαδηλώσεις εναντίον του, προσπαθώντας να «στρογγυλέψουν» τις επιλογές του και να προκαταλάβουν την εξωτερική του πολιτική.

Η κυβέρνηση Ομπάμα συνέχισε τη σφοδρή επίθεση στη Ρωσία, κατηγορώντας την πως επιχείρησε με χάκερς να αλλοιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών προς όφελος του Τραμπ (προεκλογικά κατηγόρησαν τον Τραμπ ως άνθρωπο του Πούτιν). Έτσι, αποφάσισε την απέλαση 35 ρώσων διπλωματών και το κλείσιμο 2 κτηριακών εγκαταστάσεων της ρωσικής διπλωματίας. Ταυτόχρονα, ζητάει τη συνέχιση και επέκταση των οικονομικών κυρώσεων, συνεχίζοντας τη στρατηγική αφόρητης πίεσης στη Ρωσία, την οποία η κυβέρνηση Ομπάμα και μερίδες του κεφαλαίου που εκπροσωπεί θεωρούν βασικό εχθρό. Ο Τραμπ αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες που εκτόξευσε η CIA αβάσιμες, αστήρικτες και αντίστοιχες με αυτές για το οπλοστάσιο-φάντασμα του Σαντάμ Χουσεΐν! Επαίνεσε δε τον Πούτιν, που δεν προχώρησε σε αντίποινα και ως έξυπνος άνθρωπος περιμένει τη διακυβέρνηση του Τραμπ.

Οι ΗΠΑ για πρώτη φορά δεν άσκησαν βέτο σε απόφαση του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση Νετανιάχου ως επικίνδυνη ακροδεξιά, που με τους ισραηλινούς εποικισμούς ανατινάζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Αυτή η πρωτοφανής τοποθέτηση της κυβέρνησης Ομπάμα προφανώς στοχεύει στη διατήρηση της τακτικής της στη Μ. Ανατολή, της συμφωνίας με το Ιράν για άρση του εμπάργκο και κλείσιμο του πυρηνικού του προγράμματος και των καλών σχέσεων με Παλαιστίνιους και Κούρδους, ώστε να προσεταιριστεί αυτές τις δυνάμεις και να τις απομακρύνει από Ρωσία και Κίνα.

Ο Τραμπ, αντίθετα, σκοπεύει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και να χτυπήσει στη Μ. Ανατολή, χρησιμοποιώντας τον σιωνιστικό στρατιωτικό μηχανισμό, που οι ΗΠΑ εξοπλίζουν αδρά. Δήλωσε πως ήταν απαράδεκτη η στάση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και προς το Ισραήλ είπε: «κουράγιο, η 20η Γενάρη είναι κοντά». Είναι χαρακτηριστικό των προθέσεών του ότι διορίζει πρεσβευτή (και μάλιστα στην Ιερουσαλήμ και όχι στο Τελ Αβίβ!) τον Ντέιβιντ Φρίντμαν, που είναι υπέρ των εποικισμών και της ολοκληρωτικής κατάληψης της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ!  Όσο για τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, την κατηγορεί ως καταστροφική και δείχνει να θέλει να την τορπιλίσει. Εξάλλου, πριν λίγες μέρες, η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ψήφισε εξουσιοδότηση στον Πρόεδρο 10ετούς διάρκειας για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν!

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ οξύνει την αντιπαράθεση με την Κίνα, συνεχίζοντας εδώ την πολιτική Ομπάμα (που μετέτρεψε τη Νότια Σινική Θάλασσα στο πιο εκρηκτικό στρατιωτικό σημείο του πλανήτη) και συνομιλώντας ανοιχτά με την Ταϊβάν, κάτι που κάνει για πρώτη φορά αμερικάνος πρόεδρος μετά το 1978.

 

Κυβέρνηση των πλουσίων

Οι επιλογές του Τραμπ για τα υπουργεία έχουν μια πρωτοτυπία. Για πρώτη φορά δεν χρησιμοποιούνται επαγγελματίες πολιτικοί, αλλά η αστική τάξη αναλαμβάνει προσωπικά την Κυβέρνηση!

— Υπουργός Οικονομικών ο Στίβεν Μνιούταν και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας ο Γκάρι Κόουν. Αμφότεροι, τραπεζίτες της Goldman Sachs και εκατομμυριούχοι.

— Υπουργός Εξωτερικών ο Ρεξ Τίλερσον, πρώην διευθυντής του ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil. Έχει άριστες σχέσεις με τον Πούτιν και πρόσφατα συζήτησε με τους Κύπριους για την αγορά από την Exxon του οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

— Υπουργός Άμυνας ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, με δράση σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Αναπληρωτής Υπουργός ο Βίνσεντ Βαϊόλα, στρατιωτικός και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας.

— Υπουργός Εσωτερικών ο Ράιαν Ζίνκε, πρώην επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων των πεζοναυτών. Το υπουργείο του ελέγχει τη χρήση του 20% των δημόσιων εκτάσεων (βλ. άδειες γεωτρήσεων κ.λπ.).

— Υπουργός Εμπορίου ο Γουίλμπουρ Ρος, δισεκατομμυριούχος επενδυτής. Επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικού Εμπορίου ο Πήτερ Ναβάρο, οικονομολόγος και σφοδρός πολέμιος της Κίνας.

— Υπουργός Μεταφορών η Ελέινο Τσάο, εκατομμυριούχος, κόρη εφοπλιστών.

— Υπουργός Υγείας ο Τομ Πράις, μεγαλοχειρούργος. Επικεφαλής στις Υπηρεσίες Υγείας η Σίμα Βέρμα, ιδιοκτήτης ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων υγείας, σφοδρή πολέμιος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Ομπάμα.

— Υπουργός Παιδείας η Μπέτσι Ντιβός, εκατομμυριούχος.

— Υπουργός Εργασίας ο Άντριου Πάζντερ, ιδιοκτήτης της αλυσίδας ταχυφαγείων “Carl’s Jr” και σφοδρός πολέμιος της αύξησης του κατώτατου εργατικού ωρομισθίου στα 15 δολάρια/ώρα, που αποτελεί το αίτημα του μεγάλου αγώνα των Αμερικάνων εργαζομένων στον επισιτισμό.

— Επικεφαλής της CIA τοποθετείται ο Μάικ Πομπέο, μέλος της ακροδεξιάς πτέρυγας (Tea Party) του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

— Υπουργός Κατοικίας ο γιατρός Μπεν Κάρσον, ο μόνος μαύρος σε μια κυβέρνηση λευκών εκατομμυριούχων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κυβέρνηση Τραμπ θα αναδείξει μια πολεμοχαρή και άκρως αντεργατική πολιτική. Αυτό ήταν προδιαγεγραμμένο για όποια κυβέρνηση και αν προέκυπτε, λόγω της δομικής κρίσης του καπιταλισμού και ειδικά της κρίσης/αποτυχίας των επιλογών των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών για να βγουν από αυτήν (παγκοσμιοποίηση, πόλεμος, νεοφιλελευθερισμός). Οι κινήσεις Τραμπ για επαναπατρισμό αμερικάνικων επιχειρήσεων είναι σταγόνα στον ωκεανό και θα αποτελέσουν απλώς το φύλλο συκής για μια σκληρή επίθεση στους εργαζόμενους, με έναν εθνικιστικό μανδύα. Ωστόσο, η διάψευση των ελπίδων από τις υποσχέσεις του θα δυναμιτίσουν ξανά την πολιτική κρίση και τις ταξικές συγκρούσεις. Οι διαφαινόμενες πολιτικές του όμως θα δυναμιτίσουν και τις πολεμικές συρράξεις παντού.