Συμφωνία Μαρινόπουλου – Σκλαβενίτη: Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας – Να μην κλείσει κανένα κατάστημα (Ανακοίνωση της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στο Εμπόριο)

Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας – Να μην κλείσει κανένα κατάστημα!

Επιτροπές αγώνα σε κάθε κατάστημα


    Μετά την περιβόητη συμφωνία Μαρινόπουλου – Σκλαβενίτη, την αναβολή του άρθρου 99 και την εκδίκασή της στις 19 Οκτωβρίου εκκρεμεί η απόφαση για την υπαγωγή η μη της εταιρείας στο 106Β και ουσιαστικά την ανάληψη της Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ καθώς και των εταιρειών Ξυνός , Express Μαρινόπουλος και Πειραϊκόν από το Σκλαβενίτη με τη δημιουργία της νέας εταιρείας.

Υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση  όμως καθώς από την ημέρα της εκδίκασης στις 19 Οκτωβρίου για το άρθρο 106Β μέχρι  ν’ αναλάβει ένας αρμόδιος εισηγητής ώστε να μελετήσει και να βγάλει απόφαση επί των 70.000 σελίδων του σχεδίου εξυγίανσης έφτασε η 9η Δεκεμβρίου βάζοντας σε τρομερό κίνδυνο το όλο εγχείρημα.
Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα αφενός γιατί η ενδιάμεση χρηματοδότηση γέφυρα των 80 εκατομμυρίων ευρώ που κάλυπτε τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων και τη μισθοδοσία των εργαζομένων ουσιαστικά τελείωσε με το δώρο των Χριστουγέννων που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην καταβληθεί ο μισθός του Δεκεμβρίου καθώς αν δεν υπάρξει θετική απόφαση από την εισηγήτρια δεν μπορεί ν’ απελευθερωθεί το δάνειο των 485 εκατομμυρίων ευρώ.

Αφετέρου εξαιτίας αυτής της  καθυστέρησης αλλά και λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην Μαρινόπουλος -παρόλο που εμπλέκεται ο Σκλαβενίτης στα 100 περίπου  καταστήματα που’ χουν γεμίσει-  υπάρχει μειωμένη επισκεψιμότητα πράγμα που σημαίνει ότι η περίοδος των γιορτών που όλοι περίμεναν μεγαλύτερες πωλήσεις ουσιαστικά πήγε χαμένη.

Σ’ αυτήν την δύσκολη κατάσταση υπάρχουν δύο πολύ κρίσιμες ημερομηνίες: η 30η Ιανουαρίου του 2017 οπότε και λήγει η αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων εκτελέσεως που είχε χορηγηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 ημέρα καταθέσεως της συμφωνίας εξυγίανσης.

Και η 14η Φλεβάρη του 2017 καθώς η μη έκδοση έως τότε των αποφάσεων για τις συμφωνίες εξυγίανσης δηλαδή του Μαρινόπουλου και των θυγατρικών θα αποτελέσει διαλυτική ημερομηνία  των συμφωνιών. Ωστόσο μέχρι τότε κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν εγγυάται πότε θα πληρωθούν οι 11.000 εργαζόμενοι και ποιο θα είναι το μέλλον τους.

Ουσιαστικά τίποτα δεν έχει τελειώσει , όλα είναι στον αέρα και μπορεί μια ωραία πρωία να βρεθούμε όλοι οι εργαζόμενοι προ δυσάρεστων εκπλήξεων και στην ανεργία. Η κυβέρνηση, που έχει βασική ευθύνη για το μέλλον των εργαζομένων , δε δίνει καμία εγγύηση παρά μόνο μας χτυπάει φιλικά στην πλάτη ότι καταλαβαίνει το πρόβλημα αλλά το μόνο που κάνει είναι να προστατεύει τους εκάστοτε Μαρινόπουλους.

Γι’ αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι πρέπει να  είναι σε συνεχή επαγρύπνηση για να αποτρέψουν τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών. Ειδικά τώρα που έρχονται και τα δολοφονικά αντεργατικά μέτρα, που δίνουν μεγάλα περιθώρια στους εργοδότες για ομαδικές απολύσεις, μείωση μισθών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κ.α.

Εδώ να σημειώσουμε την παθητική στάση του επιχειρησιακού σωματείου που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, όσον αφορά το γιατί όλους αυτούς τους μήνες δεν έκανε ούτε μια συνέλευση ούτε μια στάση εργασίας, ούτε μια παράσταση διαμαρτυρίας.

Η μόνη λύση είναι εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να οργανωθούμε σε επιτροπές σε κάθε κατάστημα που θα αποφασίζουν για τις κινήσεις μας μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας και την ενότητα όλων  των εργαζομένων για να διασφαλίσουμε την εργασία μας, τους μισθούς μας και παράλληλα να σταματήσουμε και να τσακίσουμε όλη αυτή την αντεργατική λαίλαπα που μας ετοιμάζουν. 

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο Εμπόριο