H πλατφόρμα της Ενωμένης Αντιπολίτευσης 1927

Σειρά: ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβρης 2016

Η πρώτη Αριστερή Αντιπολίτευση, με ηγέτη τον Τρότσκι, θα εμφανιστεί το 1923 (λόγω των εγκληματικών λαθών στη γερμανική επανάσταση του ίδιου έτους), με το «γράμμα των 46» προς την Κεντρική Επιτροπή (επρόκειτο για 46 ηγετικά μέλη του κόμματος, μεταξύ των οποίων ήταν οι Πιατάκοφ, Πρεομπραζένσκι, Σμιρνόφ, Αντόνοβ–Οβσέγιενκο κ.α.). Τα βασικά σημεία της πρώτης αντιπολίτευσης θα αποτελέσουν αργότερα μέρος της Πλατφόρμας.

Το καλοκαίρι του 1926 δημιουργείται η Ενωμένη Αριστερή Αντιπολίτευση, που ήταν μία συμμαχία της πρώτης Αριστερής Αντιπολίτευσης με τους υποστηρικτές των Ζινόβιεφ και Κάμενεφ, που, έστω και προσωρινά, αντιλήφθηκαν πού οδηγούσε την ΕΣΣΔ και τους ίδιους η συμμαχία τους με τον Στάλιν. Καρπός αυτής της συμμαχίας ήταν η Πλατφόρμα της Ενωμένης Αντιπολίτευσης του 1927, που θα παρουσιαζόταν στο 15ο Συνέδριο του κόμματος, που θα άρχιζε στις 2 Δεκέμβρη 1927.
Για να πραγματοποιηθεί η Πλατφόρμα, ο Τρότσκι έκανε αρκετές υποχωρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η ενότητα όλης της αντιπολίτευσης και να πολεμηθεί ο θανάσιμος κίνδυνος της σταλινικής γραφειοκρατίας, με κορυφαία την εγκατάλειψη της θεωρίας της Διαρκούς Επανάστασης. Ωστόσο, παρά τις όποιες ελλείψεις ή και λανθασμένα σημεία που υπάρχουν στην Πλατφόρμα (ανεξάρτητα εάν εξυπηρετούσαν ή όχι πολιτικές σκοπιμότητες), αυτή δεν παύει να είναι ένα ντοκουμέντο τεράστιας αξίας.
Η Πλατφόρμα αξίζει να διαβαστεί απ’ όλους τους αγωνιστές του εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος, γιατί πέρα από ένα κείμενο προγραμματικού χαρακτήρα, δείχνει τις αντιφάσεις που διαπερνούσαν το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο, τα προβλήματα οικοδόμησης μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας και ένα έξοχο δείγμα της υλιστικής διαλεκτικής μεθόδου. Τέλος, σ’ αυτή την έκδοση και στο τέλος της Πλατφόρμας, δημοσιεύουμε και την Πολιτική Διαθήκη του Λένιν.


Από τον πρόλογο