Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Κάτω το νέο ασφαλιστικό. Όλοι/ες στην Απεργία στις 4/2

ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΤΟΥ – ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Αθήνα:  11:00 στο Μουσείο

Θεσσαλονίκη: 10:00 Εγνατία & Αγ. Σοφίας

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, στα πλαίσια των δεσμεύσεων του 3ου Μνημονίου, έστειλε στους δανειστές–τοκογλύφους το σχέδιο Κατρούγκαλου, για το ασφαλιστικό. Το σχέδιο αυτό συμπληρώνει τις μέχρι τώρα νεοφιλελεύθερες/μνημονιακές επιθέσεις, τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια από το 1990 (κυβερνήσεις Κων. Μητσοτάκη, Σημίτη, Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Σαμαρά–Βενιζέλου) μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, με τα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου. Το σχέδιο Κατρούγκαλου, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι το τελικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένουμε να είναι πολύ χειρότερο. Όμως παρά τις 170 σελίδες, τα 64 άρθρα, τους μεγάλους στόχους για ένα ενιαίο ταμείο, κοινό για όλους και με ίδια/ενιαία δικαιώματα/παροχές και παρά τα μεγάλα λόγια για ισότητα, ισονομία και δικαιοσύνη, με αυτό το σχέδιο, κάθε είδους κοινωνική προστασία, μια αξιοπρεπή σύνταξη, σε ένα ανθρώπινο όριο ηλικίας, η υγεία και η πρόνοια, καταργούνται με πολλούς και διάφορους τρόπους και δυστυχώς αυτό δεν συζητιέται, δεν αναδεικνύεται σχεδόν πουθενά και σχεδόν από κανένα. Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του σχεδίου περιέχουν τα εξής:

Α) Ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), δηλαδή το ΙΚΑ–ΕΤΑΜ στο οποίο εντάσσονται όλα τα υπάρχοντα ταμεία, θα αποτελεί στο εξής το μοναδικό (εκτός του επικουρικού) ταμείο κοινωνικής ασφάλισης. Ο ΕΦΚΑ θα χορηγεί: α) Κύρια σύνταξη, β) Παροχές υγείας (σε χρήμα ή είδος, επιδόματα ασθένειας, μητρότητας, άδειες κ.λπ.), γ) Εφάπαξ (για όσους υπήρχαν στα προηγούμενα ταμεία), για όλους σχεδόν τους ασφαλισμένους (μισθωτούς, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες κ.α.). Οι όποιες παροχές θα είναι ενιαίες/κοινές για όλους, όπως και οι προϋποθέσεις για αυτές και η ενοποίηση αυτή θα γίνετε στο εξής, ακόμη και με απλές υπουργικές αποφάσεις ή υπηρεσιακές εγκυκλίους. Το κράτος πλέον δεν θα έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς παροχές ή παροχές για αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά θα έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος!

Β) Από 1.1.2016 και για όλους τους ασφαλισμένους παλιούς ή νέους, μισθωτούς, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες κ.α., η κύρια σύνταξη (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) θα υπολογίζεται ως άθροισμα: α) της εθνικής σύνταξης, και β) της ανταποδοτικής σύνταξης. Όμως, κανείς δεν λέει ότι:

α) Η εθνική σύνταξη, επειδή δεν θα χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή επειδή θα θεωρείται μια προνοιακή παροχή, δεν θα εγγυάται από το κράτος, άρα δεν θα δίνετε για πάντα και για όσο καιρό δίνεται, θα δίνεται με προϋποθέσεις. Την πλήρη εθνική σύνταξη που ορίζεται στα 384 ευρώ δεν θα την παίρνουν όλοι και δεν θα την παίρνουν ολόκληρη. Πλήρη εθνική σύνταξη θα παίρνουν μόνο οι έχοντες (i) 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη, (ii) 15 έτη ασφάλισης στα 67 έτη και ταυτόχρονα έχουν 40 έτη παραμονής στη χώρα ή (iii) οι έχοντες ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%. Για αυτή τη «σύνταξη» οι δανειστές απαιτούν να μπουν και εισοδηματικά, αλλά και περιουσιακά κριτήρια.

β) Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των ατομικών εισφορών του κάθε ασφαλισμένου (και για αυτό, θα είναι και η μοναδική πλέον εγγυημένη από το κράτος σύνταξη), όλου του εργασιακού του βίου και κάποιων ποσοστών αναπλήρωσης. Η ανταποδοτική σύνταξη δεν θα έχει κανένα κατώτατο όριο, καμία απολύτως κοινωνική προστασία, από τον κοινό κουμπαρά, από τις κοινές εισφορές, του συνόλου των ασφαλισμένων, δηλαδή από τη κοινωνική αλληλεγγύη.

Γ) Καταργείται ο θεσμός των κατώτατων ορίων των συντάξεων, ο οποίος προστάτευε τις συντάξεις από το να μη πέσουν κάτω από ένα στοιχειώδες επίπεδο.

Δ) Οι προνοιακές παροχές (ΕΚΑΣ, επιδόματα φτώχειας, ειδικών αναγκών, η λεγόμενη εθνική σύνταξη κ.λπ.), δε θα εγγυώνται από το κράτος, δεν θα δίνονται σε όλους, ούτε θα δίνεται ολόκληρη η όποια παροχή και το κυριότερο, το κράτος ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να αλλάζει τις προϋποθέσεις χορήγησης (ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, περιουσιακά στοιχεία, φορολογητέο εισόδημα κλπ) να μειώνει ή να καταργεί την όποια παροχή. Όπως το ΕΚΑΣ το οποίο μετά το 2019 καταργείται.

Όλα τα παραπάνω που περιέχονται στο σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, θα οδηγούν σε «ανταποδοτική» σύνταξη ακόμη και μερικών δεκάδων ευρώ, ενδεχομένως προσαυξημένη κατά ένα μέρος της «εθνικής» σύνταξης των 384 ευρώ. Δηλαδή, στο εξής, με αυτό

το σχέδιο, ένας οποιοσδήποτε ασφαλισμένος, στο νέο «ταμείο», με 15 έτη ασφάλισης, στα 67, πιθανά να πάρει, αν είχε για παράδειγμα συντάξιμο μισθό 600 ευρώ (και 12% ποσοστό αναπλήρωσης), το ποσό των 72 ευρώ, σαν ανταποδοτική σύνταξη, και μάλιστα αυτή να είναι και η μοναδική του σύνταξη!

Η κύρια σύνταξη, «σιγά-σιγά» – με βάση τη νεοφιλελεύθερη ή Μνημονιακή «λογική», θα ταυτιστεί με την ανταποδοτική σύνταξη και θα είναι η μοναδική, μιας και όλες οι άλλες παροχές η εθνική, η επικουρική ή το εφάπαξ, θα καταργηθούν, κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης, της ουσιαστικής χρεοκοπίας των Ταμείων, αλλά και των απαιτήσεων των ντόπιων ή ξένων νεοφιλελεύθερων και Μνημονιακών.

Ε) Στις επικουρικές συντάξεις (που σκόπιμα παραμένουν σε ξεχωριστό ταμείο) θα εφαρμοστούν όλες οι δεσμεύσεις/μειώσεις όλων των μέχρι τώρα Μνημονίων και κυρίως θα εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος»(σαν «ρήτρα βιωσιμότητας» ή όπως αλλιώς τη βαφτίσουν), δηλαδή σύντομα οι επικουρικές θα καταργηθούν.

ΣΤ) Θα γίνει άμεσα επανυπολογισμός όλων των συντάξεων που ήδη χορηγούνται με βάση τους νέους, άθλιους κανόνες, γεγονός που θα σημάνει την περαιτέρω μείωση/καρατόμηση των ήδη χορηγούμενων συντάξεων. Είναι φανερό ότι αν ένα τέτοιου είδους ασφαλιστικό τερατούργημα περάσει και εφαρμοστεί, τότε οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, απειλούνται άμεσα με νέο κύμα απύθμενης φτωχοποίησης και εξαθλίωσης.

Όμως, το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν σταματάει σε αυτά, περιέχει και άλλους θανάσιμους για τη κοινωνία κινδύνους.

Ζ) Είναι σίγουρο ότι αυτό το ανταποδοτικό μοντέλο για τη σύνταξη θα το γενικεύσουν σε όλες τις παροχές του ΕΦΚΑ, για υγεία και πρόνοια, και μάλιστα θα το κάνουν αυτό με απλές υπουργικές αποφάσεις! Έτσι, θα μπειατομικό πλαφόν (ανάλογα με τις ατομικές εισφορές ή τα έτη ασφάλισης κλπ) στο πόσα φάρμακα, πόσες εξετάσεις ή και θεραπείες δικαιούσαι, ανά μήνα ή έτος, όπως ακριβώς προσπάθησαν με τα πρώτα 2 Μνημόνια ή με το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο.

Τελικά αυτό το νέο ενιαίο ταμείο θα καταβαραθρώσει τα όποια δικαιώματα- αξιοπρεπείς παροχές και ταυτόχρονα θα καταβροχθίσει τα όποια αποθεματικά όσων ταμείων ενοποιηθούν!

Η) Τέλος, αλλά όχι τελευταίο σε σημασία ή στη σειρά, το σχέδιο προβλέπει μια μεγάλη αύξηση των εισφορών για πάρα πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων: αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, «μπλοκάκια» κ.λπ., που πρακτικά, στις σημερινές συνθήκες, εξανεμίζει όλο το εισόδημα απ’ τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους ή τους καταστρέφει.

Όλα τα παραπάνω, καταστρέφουν με κάθε τρόπο και κάθε έννοια την οποιαδήποτε κοινωνική προστασία στη χώρα μας, την όποια Κοινωνική Ασφάλιση είχαμε, και οδηγούν αντικειμενικά σε μια τεράστια κοινωνική σύγκρουση, στην οποία οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροί και μεσαίοι, αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα φτωχά ή λαϊκά στρώματα, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, αντικειμενικά θα καλεστούν να υπερασπιστούν τη Κοινωνική Ασφάλιση, τη στοιχειώδη κοινωνική προστασία, δηλαδή την ίδια τους την ύπαρξη. Μοναδική διέξοδος για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα είναι:

Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα παντού. Να πραγματοποιήσουμε καμπάνιες ενημέρωσης και δράσης σε χώρους εργασίας, σχολεία/σχολές, γειτονιές, να διαδώσουμε παντού ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει!

Να προχωρήσουμε σε απεργίες και μαχητικές διαδηλώσεις. Να καταστρώσουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μάχης ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με κεντρικές διαδηλώσεις, διαδηλώσεις και εκδηλώσεις σε γειτονιές, να εργαστούμε για μια γενική απεργία διαρκείας, την οποία δεν μπορεί και δεν θέλει να αναλάβει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία (η ΓΣΕΕ το καλοκαίρι είχε συνταχτεί ανοιχτά με τους αντιδραστικούς του «Μένουμε Ευρώπη»).

Να ξηλώσουμε τα μνημόνια στην πράξη. Να απαιτήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, σταθερή εργασία, δουλειά για τους ανέργους, επιδόματα ανεργίας δίχως προϋποθέσεις. Να αντισταθούμε στην προοπτική μιας αποκτηνωμένης και ατομικοποιημένης κοινωνίας.

 –

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

https://antepithesitonergazomenon.blogspot.gr/