Πέμπτη 4 Φλεβάρη, όλοι/ες στη Γενική Απεργία

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ Πέμπτη 4 Φλεβάρη

Αθήνα:  11:00 στο Μουσείο

Θεσσαλονίκη: 10:00 Εγνατία & Αγ. Σοφίας

Ιωάννινα: 10:30 στο Εργατικό Κέντρο

Αλεξανδρούπολη 10:30 στο Εργατικό Κέντρο

– 

ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΤΟΥ – ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΚΑΤΩ  ΤΟ  ΑΝΤΙ–ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, στα πλαίσια του 3ου Μνημονίου, με το νέο αντιασφαλιστικό–γκιλοτίνα, συμπληρώνει τις μέχρι τώρα νεοφιλελεύθερες/μνημονιακές επιθέσεις, τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια απ’ το 1990 (κυβερνήσεις Μητσοτάκη, Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά–Βενιζέλου) μέχρι και τα «προαπαιτούμενα» του περασμένου καλοκαιριού. Έχει δεσμευτεί –μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι– για νέες «μεταρρυθμίσεις», πλήρη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων του 2010 και 2012, ενοποιήσεις Ταμείων και περιορισμό των κρατικών δαπανών προς την Κοινωνική Ασφάλιση 0,25% του ΑΕΠ το 2015 (0,5 δισ.), 1% το 2016 (2 δισ.). Το τελικό νομοσχέδιο, όπως θα το διαμορφώσουν οι Δανειστές, θα είναι ακόμα πιο σκληρό. Τα μέτρα ως τώρα περιλαμβάνουν τα εξής:

1) Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ): Από 1.1.2016, το ΙΚΑ–ΕΤΑΜ μετονομάζεται σε ΕΦΚΑ απορροφώντας όλα τα υπάρχοντα Ταμεία. Θα χορηγεί: α) κύρια σύνταξη, β) εφάπαξ (για όσους ασφαλισμένους υπήρχαν τα αντίστοιχα Ταμεία), γ) παροχές υγείας (σε χρήμα ή είδος, επίδομα ασθενείας/μητρότητας, άδειες κ.λπ.). Το Ταμείο αυτό θα είναι αυστηρά ανταποδοτικής ασφάλισης, δηλ. οι παροχές θα συνδέονται αυστηρά με τις ατομικές εισφορές. Έτσι καταργείται κάθε κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.

2) Οι νέοι άθλιοι κανόνες θα ισχύουν ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους, όχι μόνο τους νεοασφαλισμένους. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στις περίπου 25χρονες διαρκείς αντιασφαλιστικές επιθέσεις. Επανεξετάζονται οι καταβαλλόμενες συντάξεις και παροχές: όπου προκύπτουν μειώσεις, η όποια προστασία των συνταξιούχων απ’ αυτές παύει μετά το 2018.

3) Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν σε ξεχωριστό ταμείο, όπου θα εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» (πιο εκλεπτυσμένα: «βιωσιμότητας»). Αυτό, σε συνδυασμό με το βάρος της οικονομικής κρίσης, θα φέρει γρήγορα την πλήρη κατάργηση και των επικουρικών.

4) Καταργείται το κατώτατο όριο σύνταξης. Οι συντάξεις γήρατος ήταν συνδεδεμένες με τα 20 Ημερομίσθια Ανειδίκευτου Εργάτη και προ–μνημονιακά (2009) θα έπρεπε οι συντάξεις γήρατος να μην είναι κάτω από 660 ευρώ. Ακόμη κι ο νόμος Λοβέρδου όριζε μια κατώτατη σύνταξη. Με την εγκύκλιο Χαϊκάλη, το όριο έγινε 392,7 ευρώ – τώρα καταργείται τελείως, αφού δεν αναφέρεται πουθενά.

5) Οι προνοιακές παροχές (επιδόματα κατά της φτώχειας, ειδικών αναγκών, ΕΚΑΣ, ανεργίας κ.λπ.) διαχωρίζονται από τις ασφαλιστικές παροχές και δεν θα αντιστοιχούν σε ασφαλιστικές εισφορές. Θα δίνονται με διάφορα κριτήρια (παραμονή στη χώρα, ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, περιουσιακά στοιχεία, φορολογητέο εισόδημα), δηλαδή όχι σε όλους και όχι ολόκληρες. Ανά πάσα θα μπορούν να μειωθούν ή καταργηθούν. Το ΕΚΑΣ (η περικοπή του έχει ήδη αρχίσει) θα δίνεται μέχρι το 2019, με αυξημένες προϋποθέσεις, προτού καταργηθεί.

6) Από 1.1.2016, η σύνταξη θα υπολογίζεται ως άθροισμα «εθνικής» και «ανταποδοτικής». Η «εθνική» δεν θα χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά απευθείας από τον προϋπολογισμό – δηλαδή, δεν θα είναι «σύνταξη» αλλά «προνοιακή παροχή». Η πλήρης εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ, μόνο για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης γήρατος και ταυτόχρονα έχουν 40 έτη νόμιμη παραμονή στη χώρα. Τα 384 ευρώ θα παίρνουν μόνο οι έχοντες 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη, 15 έτη ασφάλισης στα 67 έτη ή οι έχοντες αναπηρική σύνταξη (ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%). Διαφορετικά, τα 384 ευρώ μειώνονται. Το ανταποδοτικό μέρος δεν έχει κατώτατο όριο και υπολογίζεται με βάση τις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές.

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, με το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, η «ανταποδοτική» σύνταξη ενός ασφαλισμένου μετά το 2016 δεν αποκλείεται να ανέρχεται σε μόλις μερικές δεκάδες ευρώ, ενδεχομένως προσαυξημένα κατά μέρος της «εθνικής» σύνταξης των 384 ευρώ… Όλα δείχνουν ότι υπό την καθοδήγηση της Ε.Ε. και των Μνημονιακών, παλιών και νέων, οδεύουμε προς συντάξεις των 100–200 ευρώ!

Ακόμα, υπάρχει τρομερά μεγάλη αύξηση των εισφορών για πάρα πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, «μπλοκάκια» κ.λπ., που πρακτικά (μαζί με την υπερφορολόγηση) εξανεμίζει όλο το εισόδημα απ’ τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους.

 

Πρέπει να τους διώξουμε όλους, Νέους και Παλιούς Μνημονιακούς

Η κατρακύλα της νεομνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ δεν έχει τελειωμό. Ο Τσίπρας/ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε τυχάρπαστο τυχοδιώκτη, που όσο μένει στην κυβέρνηση, γίνεται «βασιλικότερος του βασιλέως» υπέρ των Μνημονίων και Δανειστών. Η δόλια σύγκριση που προβάλλει με τη Σαμαροβενιζελική διακυβέρνηση, δεν δικαιώνει σε τίποτα τη δική του, ούτε την εξαπάτηση του ελληνικού λαού, ακόμα μεγαλύτερη από των προκατόχων του. Πατώντας σ’ αυτή τη μετάλλαξή του, οι παλιές μνημονιακές δυνάμεις προσπαθούν ν’ ανασυγκροτηθούν. Με τη βοήθεια των ΜΜΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, επιχειρούν να δημαγωγήσουν πάνω στα προβλήματα των αγροτών, επαγγελματιών κ.λπ., να παρουσιαστούν ως «ηγεσία» και «σωτήρες» τους, να χειραγωγήσουν τις κινητοποιήσεις τους – και να τις εκτρέψουν στον αποκλειστικό στόχο να ξαναέρθουν οι ίδιοι στην εξουσία. Ανάμεσά τους βρίσκονται αντιδραστικοί πρώτης γραμμής του «Μένουμε Ευρώπη», που χύνουν ταξικό μίσος απέναντι στους εργαζόμενους και την φτωχολογιά και είναι 1000% υπέρ των Μνημονίων.

Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Νέοι, Φτωχά Λαϊκά Στρώματα,

Με τη δική μας παρέμβαση στις εξελίξεις, πρέπει να φράξουμε τον δρόμο και στους νεομνημονιακούς του Τσίπρα και στην «επανάκαμψη» των παλιών μνημονιακών – που είναι όλοι πλέον ορκισμένοι εχθροί μας.

  • Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα σε χώρους εργασίας και γειτονιές, καμπάνιες ενημέρωσης και δράσης. Το αντιασφαλιστικό έκτρωμα δεν πρέπει να περάσει!
  • Με απεργίες και μαχητικές διαδηλώσεις. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο μάχης, με κεντρικές διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις στις γειτονιές. Να εργαστούμε για Γενική Απεργία Διαρκείας. Να ξεπεράσουμε στην πράξη την αηδιαστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, που όχι μόνο μας έχει ξεπουλήσει αλλά το καλοκαίρι (και σε κάθε ευκαιρία) είχε συνταχθεί με τους αντιδραστικούς του «Μένουμε Ευρώπη».
  • Να ξηλώσουμε τα μνημόνια στην πράξη. Να απαιτήσουμε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, σταθερή εργασία, δουλειά για τους ανέργους, επιδόματα ανεργίας δίχως προϋποθέσεις. Όχι στην προοπτική μιας αποκτηνωμένης κοινωνίας με «συντάξεις» των100 ευρώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ–ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

Το ρεφορμιστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι όλα θα λυθούν μέσω διαλόγου με τους «εταίρους» της Ε.Ε., μέσα στο ζουρλομανδύα του Ευρώ, δίχως διαγραφή του χρέους, αγώνες και αντικαπιταλιστικά μέτρα, απέτυχε. Τα Μνημόνια έχουν επανέλθει δριμύτερα. Μέσα από ένα νέο κύμα αγώνων, πρέπει να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις, όχι τις ψεύτικες και φιλομνημονιακές «λύσεις» κανενός «σωτήρα». Δεν θέλουμε Μνημόνια, ούτε με τον Τσίπρα, ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με κανένα άλλο ρετάλι και υπηρέτη των Δανειστών, του Κεφαλαίου, των Πλουσίων. ΚΑΤΩ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ε.Ε. ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Μόνη λύση, μια επαναστατική Κυβέρνηση των Εργαζομένων, με σύμμαχο γύρω της τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις πόλεις και τα χωριά (που μόνο αυτή μπορεί να εγγυηθεί την υπεράσπισή των αγροτών κ.λπ. από την εξόντωση που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο και η Ε.Ε.). Για ν’ ανοίξουμε τον δρόμο για τη μόνη πραγματική εναλλακτική λύση, το Σοσιαλισμό.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ  ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ  ΕΛΛΑΔΑΣ