Παρασκευή 16/10, όλοι/ες στις Διαδηλώσεις ενάντια στα νέα μνημονιακά μέτρα (Προκήρυξη της ΟΚΔΕ)

ΟΧΙ στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου–έκτρωμα

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για να ανατρέψουμε

παλιά και νέα Μνημόνια και τους υποτακτικούς τους

Παρασκευή 16/10, όλοι/ες στις Διαδηλώσεις ενάντια στα νέα μνημονικά μέτρα

Αθήνα: 19:00 στο Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη: 19:00, πλατεία Αγ. Σοφίας

H θλιβερή νεομνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, εκτελώντας πιστά και χωρίς καθυστερήσεις τις δεσμεύσεις της στους δανειστές/τοκογλύφους της Ευρωζώνης/ΕΕ, βάζοντας μπρος την εφαρμογή του τρίτου και σκληρότερου Μνημονίου, φέρνει στη Βουλή πολυνομοσχέδιο με «προαπαιτούμενα» που κατακρεουργούν τα δικαιώματα του ελληνικού λαού, έναντι υποτίθεται 2 δισ. ευρώ της «δόσης». Για μια ακόμα φορά, τώρα υπό την ενορχήστρωση του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ, οι «κοινοβουλευτικές διαδικασίες» γίνονται φύλο συκής της χούντας των Μνημονίων. Τα σημαντικότερα μέτρα στο πολυνομοσχέδιο είναι:

  • Διευκολύνονται οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, αποταμιεύσεων/καταθέσεων, κάθε εισοδήματος και περιουσίας.
  • Αυξάνονται αναδρομικά από19/8/2015 τα όρια συνταξιοδότησης (στα 67 έτη), μέχρι την 1/1/2022. Επιβάλλεται πρόστιμο επιπλέον 10% σε όσους επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπουν τα νέα όρια!
  • Καταργείται η σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων και η δυνατότητα χρηματοδότησης των ελλειμματικών ασφαλιστικών ταμείων από τον«κουμπαρά» του ασφαλιστικού (ΑΚΑΓΕ). Ενώ οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που χρωστάνε 000–50.000 ευρώ στο ταμείο, δεν θα μπορούν να συμψηφίζουν τις οφειλές με τις μελλοντικές συντάξεις τους!
  • Καταργούνται διατάξεις των νόμων 4331 και 4325/2015, που είχαν ψηφιστεί «μονομερώς», χωρίς την έγκριση των δανειστών! Έτσι π.χ. καταργείται η σύνταξη (260 ευρώ) στους υπερήλικες ομογενείς και παύει η αποποινικοποίηση οφειλών στον ΟΑΕΕ.
  • Ανοίγει ο δρόμος για την «απελευθέρωση»–ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου, που θα φέρει νέες επιβαρύνσεις στην τιμή του για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Μετά το ξεπούλημα των λιμανιών και αεροδρομίων, προχωράει το ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ, φορτώνοντας τα χρέη τους στο δημόσιο, για να τις παραδώσουν «καθαρές» και κοψοχρονιά στα νύχια κάποιου «επενδυτή» αρπακτικού.
  • Αναδρομικά από 1/1/2015, αυξάνεται η φορολογία στα ενοίκια και καταργείται η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων.

Παράλληλα με το πολυνομοσχέδιο, ήδη «τρέχει» σωρεία οδυνηρών ρυθμίσεων και μέτρων στα πλαίσια του 3ουΜνημονίου, όπως π.χ. η αυστηροποίηση των 100 δόσεων. Και αυτή είναι μόνο η αρχή του νέου μνημονιακού κατήφορου. Το πολυνομοσχέδιο είναι μόνο ένα μέρος από τα πρώτα 48 «προαπαιτούμενα», που θα συμπληρωθούν με υπουργικές αποφάσεις και «εφαρμοστικές» διατάξεις. Ακολουθούν πολύ σκληρότερα μέτρα–σοκ, ειδικά σε ασφαλιστικό και εργασιακά, στο επόμενο πακέτο «προαπαιτουμένων» το Νοέμβριο. Στο ασφαλιστικό, το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών «δείχνει» προς την πλήρη εξαφάνιση της κοινωνικής ασφάλισης, με ισοπέδωση των συντάξεων, απογείωση των ορίων ηλικίας και μετατροπή όλου του συστήματος σε «κεφαλαιοποητικό» – δηλ. μια τεράστια «αγορά», όπου μόνο όποιος έχει λεφτά θα μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες ασφάλισης. Στα εργασιακά, έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με το χτύπημα του δικαιώματος στο συνδικαλισμό και την απεργία.

Ήδη άλλωστε είναι σε εξέλιξη η φοροκαταιγίδα για το 2015 (αύξηση της φορολογίας των αγροτών, ΕΝΦΙΑ, αύξηση ΦΠΑ κ.λπ.) – ενώ έρχεται και νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα χτυπάει ιδιαίτερα τα… «υψηλά εισοδήματα» των εργαζομένων! Ενώ ο προϋπολογισμός του 2016, που πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή, αποτελεί από μόνος του μια θανάσιμη απειλή για το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων (π.χ. προβλέπει πρόσθετα φορολογικά βάρη 4,4 δισ. το 2016 και περικοπή 1,3 δισ. σε συντάξεις, εισφορές και παροχές κοινωνικής ασφάλισης).

ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Το 3ο Μνημόνιο θα γράφεται και θα ξαναγράφεται διαρκώς, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών, με το αίμα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας – και όσο καταρρέουν τα νέα παραμύθια για «σταθερότητα» και «ανάπτυξη που έρχεται»! Τα μέτρα αυτά ουσιαστικά ενταφιάζουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αλλά είναι και καταστροφικά για την οικονομία, που έχει πέσει σε κώμα από την κρίση και τα απανωτά μνημόνια (συνέχιση της ύφεσης, νέο κύμα λουκέτων και ανεργίας, ανυπαρξία επενδύσεων από τους «υγιείς ιδιώτες» παρότι οι μισθοί έχουν πάει στα τάρταρα, διαρκής αύξηση των χρεών (δημόσιων και ιδιωτικών) κ.λπ.).

Δεν χωράνε αυταπάτες! Το όραμα της «συμμορίας του ευρώ» και εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, είναι η μετατροπή της χώρας σε αποικία χρέους της Ευρωζώνης/ΕΕ, σε εργασιακό κάτεργο και κοινωνική χωματερή, όπου απλά θα κυβερνούν οι ίδιοι ως δοτοί των ιμπεριαλιστών. Αφού ξετσίπωτα πρόδωσαν το ΟΧΙ και τους αγώνες του ελληνικού λαού, τώρα, όσο αποκαλύπτεται η γύμνια τους από την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου, τόσο πιο αλαζονικά θα γαντζώνονται στην εξουσία, ως δοτοί των ιμπεριαλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου – αλλά και θα σπρώχνονται προς «κυβερνήσεις συνεργασίας» με όλα τα μνημονιακά σιχάματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, που έχει αμετάκλητα καταδικάσει ο ελληνικός λαός.

Αυτή η πολιτική κρίση, μαζί με την εκρηκτική διεθνή κατάσταση (Συρία κ.ά.), χειροτερεύει και διαλύει την κατάσταση της οικονομίας, την χρεοκοπία/κατάρρευση του ελληνικού καπιταλισμού, φέρνοντας τρομακτικούς κινδύνους για την επιβίωση του ελληνικού λαού. Είναι θέμα ζωής ή θανάτου για τους εργαζόμενους να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να οργανώσουμε παντού αγώνες, για να τσακίσουμε τα Μνημόνια στην πράξη, να αποτρέψουμε την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου και να διώξουμε κάθε μνημονιακό κυβερνητικό θίασο. Στους αγώνες αυτούς, πρέπει να κάνουμε το παν για υπάρχει η μέγιστη δυνατή ενότητα, μαζικότητα, συντονισμός, αποφασιστικότητα – χρησιμοποιώντας ως παρακαταθήκη τους αγώνες όλης της προηγούμενης περιόδου, τη δύναμή μας που έδειξε το ΟΧΙ, χωρίς να τα εγκαταλείπουμε στα χέρια της μοιρολατρίας και ηττοπάθειας που θέλουν να σπείρουν οι νεομνημονιακοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος μας πρέπει να είναι να επιβάλουμε την επανεκκίνηση και έναν διαφορετικό προσανατολισμό της οικονομίας, με αποφασιστικά, ριζοσπαστικά μέτρα:

– Άμεση παύση πληρωμών – Μονομερής διαγραφή του χρέους. Δεν είναι δυνατόν, την ίδια στιγμή που η ανεργία και η εξαθλίωση έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις, ο ελληνικός λαός να πληρώσει ένα τεράστιο χρέος, για το οποίο δεν ευθύνεται καθόλου. Η παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους μπορεί να σταματήσει την αδιάκοπη αφαίμαξη της οικονομίας, των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τη συνεχή εσωτερική υποτίμηση… και να βάλλει τις βάσεις επανεκκίνησης της οικονομίας προς όφελος της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας.

– Η έξοδος από την ΕΕ και το Ευρώ είναι ο μόνος δρόμος. Για τους έλληνες εργαζόμενους, αλλά και τους εργαζόμενους σε όλη την ΕΕ/Ευρωζώνη, το κοινό «σπίτι» και νόμισμα δεν ωφέλησε σε τίποτα. Αντιθέτως η εμπειρία μας έχει αποδείξει πως παραμονή σε αυτά σημαίνει διαρκή μνημόνια.

– Χρειάζεται άμεση καθιέρωση εθνικού νομίσματος, για τις ανάγκες επανεκκίνησης της οικονομίας κ.λπ. Και ταυτόχρονα, η Εθνικοποίηση των τραπεζών και των τομέων κλειδιά της οικονομίας κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

– Η υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Πλήρη διάλυση του κράτους έκτακτης ανάγκης, των φασιστικών συμμοριών της Χρυσής Αυγής, έμπρακτη οργάνωση της αλληλεγγύης σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Δεν υπάρχει εύκολη λύση ή διέξοδος απ’ τη σημερινή καταστροφή, από τα άθλια και σκοτεινά επιτελεία που κυβερνούν με την κηδεμονία των ιμπεριαλιστών. Πρέπει να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα, δηλαδή να ανατρέψουμε το χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα, να εφαρμόσουμε ένα επείγον Πρόγραμμα Σωτηρίας – και αυτό προϋποθέτει μια άλλη δομή της εξουσίας, μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων, που πρέπει να την επιβάλλουμε ενάντια σ’ όλους τους ορκισμένους εχθρούς μας, που θα έρθει με αγώνες και θα στηρίζεται στην αυτοοργάνωσή μας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ  ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ  ΕΛΛΑΔΑΣ