Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας! Όλοι/ες Κυριακή 5/4 στην απεργία (Ανακοίνωση της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων)

Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας!

Όλοι/ες Κυριακή 5/4 στην απεργία

 

   Στις 25/1 ο ελληνικός λαός γκρέμισε τη λαομίσητη μνημονιακή συγκυβέρνηση. Η νίκη αυτή προήλθε από τους ανυποχώρητους αγώνες της διετίας 2010-2012 και από το μεγάλο παρατεταμένο κοινωνικό πόλεμο των 30 γενικών απεργιών, των άπειρων μικρών απεργιών, κινητοποιήσεων. Τα αιτήματά μας τα μνημονιακά χρόνια ήταν, και βέβαια είναι και τώρα συλλογικές συμβάσεις, κατάργηση όλης τα αντεργατικής νομοθεσίας…επαναφορά της κυριακάτικης αργίας που αφορά ιδιαίτερα τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους.

   Ο ίδιος ο Σταθάκης, Υπουργός ανάπτυξης είχε ανακοινώσει στις προγραμματικές δηλώσεις ότι την Κυριακή τα μαγαζιά θα είναι κλειστά. Όμως μετά την επαίσχυντη συμφωνία της συγκυβέρνησης με το Eurogroup όλα πάγωσαν, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα αλλάξει τίποτα μέχρι τον Ιούνιο από τους μνημονιακούς νόμους. Εκτός αυτού και οι δύο Υπουργοί (εργασίας και ανάπτυξης) πέφτουν σε αντιφάσεις με αυτά που λέγανε για την κατάργηση των εργασιακού μεσαίωνα. Ξαφνικά άλλαξε και έγινε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, το καμία Κυριακή έγινε από 7 σε 5 και βλέπουμε.

  Έτσι σύμφωνα με τα λεγόμενα ή τη «σιωπή» των Υπουργών την Κυριακή των Βαΐων (5/4) τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά. Για ακόμη μια φορά οι εμποροϋπάλληλοι γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στα χέρια των εργοδοτών και της κυβέρνησης. Ουσιαστικά το μνημονιακό καθεστώς παραμένει ακόμα σχεδόν άθικτο, ειδικά στους χώρους δουλειάς.

   Αδικαιολόγητη είναι η στάση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος(ΟΙΙΕ), η οποία περιμένει τη λύση στο πρόβλημα της κυριακάτικης αργίας όχι από το επίμονο αγώνα των εργαζομένων που στην πράξη θα την κερδίσει, αλλά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό την προηγούμενη Κυριακή που ήταν τα μαγαζιά ανοικτά δεν είχε προκηρύξει απεργία με κατάληξη τη γνωστή επίθεση από την αστυνομία στους απεργούς του Ιανού. Όσο για το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ ισχύει η πάγια τακτική της λεκτικής επίθεσης στην ομοσπονδία αλλά πέρα από τις ταξικές φανφάρες δεν κάνουν απολύτως τίποτα.

  Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε καμιά κυβέρνηση και στις διαδικασίες μέσα στη Βουλή, περιμένοντας λύση από κάποιο σωτήρα. Πρέπει εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από την οργάνωση μας στους χώρους δουλειάς με ανυποχώρητους αγώνες, αλληλεγγύη και ενότητα να τσακίσουμε μια και καλή τους σύγχρονους εργοδότες-αφέντες επιβάλλοντας ξανά το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», ανακτώντας την εργατική μας αξιοπρέπεια, προωθώντας την ανασυγκρότηση, ανασύνθεση του εργατικού κινήματος για να φτάσουμε στην τελική νίκη.

  • Όχι εργασία την Κυριακή
  • Άμεση κατάργηση ολων των μνημονιακών νόμων
  • Απαγόρευση των απολύσεων
  • Αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις

 

Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο